Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 02 травня 2022, питання №63402 250₴

Сколько лет хранится заявление в полиции на подозрение на убийство человека?

В 2009 году я необдуманно написала заявление в полицию на моего брата и его друга Андрея К. в связи с тем, что мне показалось, что Андрей К. и мой брат хотят меня убить и убить мою маму, чтобы получить квартиру моей мамы. Самого преступления не было. Просто у меня возникла такая мысль, что мой брат и его друг Андрей К. хотят меня убить, потому что мне показалось, что они говорили об этом.

Заявление у меня в полиции приняли, моего брата и его товарища Андрея К. вызвали на допрос в полиции в 2009 году. Но дело уголовное или закрыли или не открывали в связи с тем, что меня первый раз в жизни направили на принудительное лечение в психиатрическую больницу в 2009 году, потому что я слышала, как мой брат разговаривал со своим другом Андреем К. о том, чтобы меня убить. А врач-психиатр убеждена, что у меня были слуховые галлюцинации. Потом я узнавала в полиции про мое заявление и мне сказали, что заявление моё будет храниться в полиции 10 лет. Но я не помню точно, только 10 лет или сколько хранится заявление?
Сейчас у меня хорошие отношения с моим братом. Он меня не обижает. А его друг Андрей К. уехал за границу в Америку. Андрей К. меня никогда не обижал.
Вопросы:
1. Сколько точно лет должно храниться заявление в полиции о подозрении на убийство человека? Может быть, есть какие-то законы Украины о том, что заявление в полиции будет храниться только 10 лет?
2. Накладываются ли какие-то ограничения на человека, на которого в полиции лежит заявление о подозрении на убийство?
3. Как вы думаете, мой брат и Андрей К. не будут меня никогда убивать, чтобы я не написала ещё одно на них заявление в полицию, потому что они могут просто ничего плохого мне не делать и их тогда никогда не посадят в тюрьму?

Відповіді юристів (36)

    Промський Євгеній Сергійович
    32%
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

    Добрый день!

    1. Срок хранения у полиции заявления об преступлении и иных документов определен Инструкцией о делопроизводстве в органах внутренних дел. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0747320-12#Te...

    Согласно нее есть 3 вида документов:

    - хранятся постоянно;

    - хранятся длительно (свыше 10 лет);

    - хранятся временно (до 10 лет).

    Сколько будет в полиции ваше заявление точно сказать невозможно. Учитывая то, что брат и его товарищ никакому преследованию кроме 1 допроса не подвергались, то вероятнее всего вашему заявлению присвоен статус хранятся временно (до 10 лет).

    2. Само заявление никаких ограничений не накладывает, ограничения накладывают только меры пресечения, принятые в рамках уголовного дела. Учитывая описанную вами ситуацию дело либо никогда не открывалось, либо практически сразу было закрыто, поэтому никаких ограничений на этих людей нет.

    3. Никто не может ручаться за поведение других людей. Если бы они действительно хотели вас убить, то уже давно бы это сделали, а заявление, которое вы когда-то писали, никак бы их не остановило.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      cкажите, пожалуйста, если заявление хранится свыше 10 лет, то сколько лет хранения такое возможно?

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

        Срок определяется на усмотрение уполномоченных лиц.

        Відбір справ загального провадження для передачі на зберігання до архівного підрозділу, установлення для справ, що мають термін зберігання з позначкою "ЕК", визначеного терміну, а також відбір справ для знищення здійснюють експертні комісії органів внутрішніх справ, Примірне положення про які та організація роботи яких затверджені наказом МВС від 25.05.2006 № 530.

        3.4.2. До складу експертних комісій входить не менше трьох кваліфікованих працівників, у тому числі працівник підрозділу документального забезпечення (в апараті МВС, ГУМВС, УМВС до експертних комісій департаментів, головних управлінь, самостійних управлінь і відділів входить працівник Державного архіву МВС України або відповідного його підрозділу), а також включаються працівники, які безпосередньо причетні до документів і можуть правильно визначити політичне, наукове, історичне значення документів. Головою експертної комісії призначають одного із заступників начальника органу (у апараті МВС, ГУМВС, УМВС - один із заступників начальника департаменту, головного управління, самостійного управління, відділу).

        3.4.3. Порядок підготовки і передачі справ на зберігання до архівного підрозділу, а також правила користування архівними документами регламентує відповідна Інструкція з архівної роботи в органах внутрішніх справ.

      • Адвокат Евгений Александрович
        32%
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

        Елена!

        ПО МЕРЕ ОБРАБОТКИ МАТЕРИАЛОВ И ЦЕЛЕСООБРАЗНОСТИ ОСТАВИТЬ ИХ НА ХРАНЕНИИ БОЛЕЕ ДЛИТЕЛЬНОЕ ВРЕМЯ.

        ЕСЛИ ЕГО БУДУТ ПОДЫМАТЬ ИЗ АРХИВА, НАПРИМЕР, ВЫ ЗАХОТИТЕ ОЗНАКОМИТЬСЯ С ДЕЛОМ, ПОДАВ ОБ ЭТОМ ЗАЯВЛЕНИЕ ИЛИ ЕСЛИ ПОДАДИТЕ НОВОЕ ЗАЯВЛЕНИЕ, УКАЗАВ В НЕМ СТАРОЕ, СОСЛАВШИСЬ НА ДЕЛО, ТОГДА ЭТОТ СРОК БУДЕТ ПРОДЛЯТЬСЯ (ДЕЛО В РАБОТЕ И НЕ БУДЕТ УНИЧТОЖЕНО), ПО ИСТЕЧЕНИЮ 10-ТИ ЛЕТ.

        ВЫ МОЖЕТЕ УТОЧНИТЬ КОНКРЕТНО СРОКИ ХРАНЕНИЯ ДАННЫХ МАТЕРИАЛОВ , УГОЛОВНОГО ДЕЛА, ПОДАВ ЗАЯВЛЕНИЕ В ПОЛИЦИЮ ПО МЕСТУ ХРАНЕНИЯ, ССЫЛАЯСЬ НА:

        Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

        Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

        Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

        Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

        Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

        Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

        Відповідно до вимогст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

        При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

        Всего доброго!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Олена!

        Скорше за все справа була закрита, а отже Вам немає чого турбуватись, оскільки пройшло вже дуже багато часу!

        Про закриття справи Вас повинні були в свій час поінформувати.

        Шанс, що цю справу буде хтось поновлювати дуже маловирогідний, майже нульовий. А без поновлення справи ані Вашому брату, ані Вашому товаришу Андрію абсолютно нічого не загрожує!

        Якщо Вам щось не зрозуміло, можете звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

        Вдачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Олена!

    Згідно статті 219 Кримінального процесуального кодексу України визначені такі строки досудового розслідування:

    " ч. 2. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

    1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

    2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    {Частина друга статті 219 в редакції Закону № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    3. З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

    1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298 - 2 цього Кодексу;

    2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

    3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298 - 4 цього Кодексу;

    4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

    {Частина статті 219 в редакції Закону № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    4. Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

    1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

    2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

    3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    {Частина статті 219 в редакції Закону № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    5. Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

    Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки, передбачені цією статтею.

    {Частина статті 219 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1950-VIII від 16.03.2017 ; в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017 - зміни не мають зворотньої дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін - див. пункт 4 § 2 розділу 4 Закону }

    6. Загальний строк досудового розслідування при об’єднанні кримінальних проваджень у порядку, передбаченому статтею 217 цього Кодексу, визначається:

    1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу, - шляхом поглинання меншого строку більшим;

    2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу, - шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження, передбаченої частиною другою цієї статті.

    {Статтю 219 доповнено частиною згідно із Законом № 1950-VIII від 16.03.2017 }

    7. Обрахований відповідно до частини четвертої цієї статті загальний строк досудового розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні визначається прокурором, зазначеним у частині четвертій статті 295 цього Кодексу, про що ним виноситься відповідна постанова. У разі необхідності одночасно з обрахуванням загального строку в об’єднаному кримінальному провадженні може бути вирішено питання його продовження.

    {Статтю 219 доповнено частиною згідно із Законом № 1950-VIII від 16.03.2017"

    Якщо кримінальна справа була з якихось причин призупинена, то її розслідування може тривати набагато довше.

    Згідно статті 55 КПК Вас повинні були визнати по згаданій Вами справі потерпілою, а у статті 56 КПК. перелічені права потерпілого:

    "1. Протягом кримінального провадження потерпілий має право:

    1) бути повідомленим про свої права та обов’язки, передбачені цим Кодексом;

    2) знати сутність підозри та обвинувачення, бути повідомленим про обрання, зміну чи скасування щодо підозрюваного, обвинуваченого заходів забезпечення кримінального провадження та закінчення досудового розслідування;

    3) подавати докази слідчому, прокурору, слідчому судді, суду;

    4) заявляти відводи та клопотання;

    5) за наявності відповідних підстав - на забезпечення безпеки щодо себе, близьких родичів чи членів своєї сім’ї, майна та житла;

    6) давати пояснення, показання або відмовитися їх давати;

    7) оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом;

    8) мати представника та в будь-який момент кримінального провадження відмовитися від його послуг;

    9) давати пояснення, показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, безоплатно за рахунок держави користуватися послугами перекладача в разі, якщо він не володіє державною мовою чи мовою, якою ведеться кримінальне провадження;

    10) на відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди в порядку, передбаченому законом;

    11) знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, у тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження;

    12) застосовувати з додержанням вимог цього Кодексу технічні засоби при проведенні процесуальних дій, в яких він бере участь. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд вправі заборонити потерпілому застосовувати технічні засоби при проведенні окремої процесуальної дії чи на певній стадії кримінального провадження з метою нерозголошення даних, які містять таємницю, що охороняється законом чи стосується інтимних сторін життя людини, про що виноситься (постановляється) вмотивована постанова (ухвала);

    13) одержувати копії процесуальних документів та письмові повідомлення у випадках, передбачених цим Кодексом;

    14) користуватися іншими правами, передбаченими цим Кодексом.

    2. Під час досудового розслідування потерпілий має право:

    1) на негайне прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення, визнання його потерпілим;

    2) отримувати від уповноваженого органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    3) подавати докази на підтвердження своєї заяви;

    4) брати участь у слідчих (розшукових) та інших процесуальних діях, під час проведення яких ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення дії, що заносяться до протоколу, а також знайомитися з протоколами слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, виконаних за його участі;

    5) отримувати копії матеріалів, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, після закінчення досудового розслідування.

    3. Під час судового провадження в будь-якій інстанції потерпілий має право:

    1) бути завчасно поінформованим про час і місце судового розгляду;

    2) брати участь у судовому провадженні;

    3) брати участь у безпосередній перевірці доказів;

    4) підтримувати обвинувачення в суді у випадку відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення;

    5) висловлювати свою думку під час вирішення питання про призначення покарання обвинуваченому, а також висловлювати свою думку при вирішенні питання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру;

    6) знайомитися з судовими рішеннями, журналом судового засідання і технічним записом кримінального провадження в суді;

    7) оскаржувати судові рішення в порядку, передбаченому цим Кодексом.

    4. На всіх стадіях кримінального провадження потерпілий має право примиритися з підозрюваним, обвинуваченим і укласти угоду про примирення. У передбачених законом України про кримінальну відповідальність та цим Кодексом випадках примирення є підставою для закриття кримінального провадження.

    5. У разі якщо потерпілим є адміністратор за випуском облігацій, здійснення ним відмови від обвинувачення, апеляційної скарги, касаційної скарги, укладення угоди про примирення можливі за згодою зборів власників облігацій, отриманою відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

    {Статтю 56 доповнено частиною п’ятою згідно із Законом № 738-IX від 19.06.2020 }"

    В цілому це означає, що в будь-який момент Ви можете звернутись до слічого, який веде досудове слідство з вимогою про ознайомлення з матеріалами справи. Крім того, Ви можете вимагати закриття справи, якщо з'ясується, що слідчий порушує Ваші права потерпілого. Дії слідчого можно оскаржити до слідчого судді.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Здравствуйте, Елена!

    "1. Сколько точно лет должно храниться заявление в полиции о подозрении на убийство человека? Может быть, есть какие-то законы Украины о том, что заявление в полиции будет храниться только 10 лет"?

    - ЕСЛИ НЕ БЫЛО ОТКРЫТО УГОЛОВНОЕ ДЕЛО, А МАТЕРИАЛЫ ПРОВЕРКИ ПО ЗАЯВЛЕНИЮ, ТО НЕ БОЛЕЕ ЭТОГО СРОКА.

    ЕСЛИ БЫЛО ОТКРЫТО УГОЛОВНОЕ ДЕЛО, ТО СРОК ХРАНЕНИЯ БУДЕТ БОЛЕЕ 10-ТИ ЛЕТ.

    "2. Накладываются ли какие-то ограничения на человека, на которого в полиции лежит заявление о подозрении на убийство"?

    - ЕСЛИ УГОЛОВНОЕ ДЕЛО НЕ ОТКРЫВАЛОСЬ, ЛИБО БЫЛО ОТКРЫТО, НО УЖЕ НЕ РАССЛЕДУЕТСЯ, ТАК КАК ЗАКРЫТО, ТО НИКТО НАКЛАДЫВАТЬ НИЧЕГО НЕ БУДЕТ.

    ЭТО ДОЛЖНЫ БЫЛИ СДЕЛАТЬ СРАЗУ ЖЕ ПО ФАКТУ.

    "3. Как вы думаете, мой брат и Андрей К. не будут меня никогда убивать, чтобы я не написала ещё одно на них заявление в полицию, потому что они могут просто ничего плохого мне не делать и их тогда никогда не посадят в тюрьму"?

    - ЭТО ТОЛЬКО ИХ ПРАВОСОЗНАНИЕ, НИКТО ВАМ НЕ СМОЖЕТ НА ЭТО ОТВЕТИТЬ.

    ЕСЛИ БУДУТ ПРЕДПОСЫЛКИ, ЛУЧШЕ ПОДАТЬ НОВОЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В ПОЛИЦИЮ, ЧТОБЫ ПЕРЕСТРАХОВАТЬСЯ.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      я не знаю было ли открыто уголовное дело или нет, а вы как думаете, открывалось ли уголовное дело в описанном мной случае?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

        Елена!

        ЕСЛИ ИМЕЛ МЕСТО ФАКТ УГРОЗЫ УБИЙСТВОМ ПО СТ.129 УГОЛОВНОГО КОДЕКСА УКРАИНЫ, ЛИБО ПРИГОТОВЛЕНИЯ К УБИЙСТВУ ПО СТ.СТ.14, 115 УГОЛОВНОГО КОДЕКСА УКРАИНЫ, ЛИБО ПОКУШЕНИИ НА УБИЙСТВО ПО СТ.СТ.15, 115 УГОЛОВНОГО КОДЕКСА УКРАИНЫ, ДОЛЖНО БЫТЬ ОТКРЫТО УГОЛОВНОЕ ДЕЛО (ВЫ УКАЗЫВАЛИ, ЧТО БЫЛИ ДОПРОСЫ).

        КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

        Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

        "Стаття 60. Заявник

        1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

        2. Заявник має право:

        1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

        1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

        2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

        3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

        3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

        Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви".

        "Стаття 214. Початок досудового розслідування

        1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

        "Стаття 219. Строки досудового розслідування

        1. Строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

        2. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

        1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

        2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

        3. З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

        1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

        2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

        3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

        4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

        4. Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

        1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

        2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

        3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

        5. Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

        Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки, передбачені цією статтею.

        6. Загальний строк досудового розслідування при об’єднанні кримінальних проваджень у порядку, передбаченому статтею 217 цього Кодексу, визначається:

        1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу, - шляхом поглинання меншого строку більшим;

        2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу, - шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження, передбаченої частиною другою цієї статті.

        7. Обрахований відповідно до частини четвертої цієї статті загальний строк досудового розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні визначається прокурором, зазначеним у частині четвертій статті 295 цього Кодексу, про що ним виноситься відповідна постанова. У разі необхідності одночасно з обрахуванням загального строку в об’єднаному кримінальному провадженні може бути вирішено питання його продовження".

        УГОЛОВНОЕ ДЕЛО, МОЖЕТ ДОЛГО ХРАНИТЬСЯ В АРХИВЕ УПРАВЛЕНИЯ ПОЛИЦИИ.

        При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

        Всего доброго!

        • Елена Клієнт 2 роки тому

          в 2009 году меня признали сумасшедшей и отправили на принудительное лечение в психиатрическую больницу, может быть поэтому уголовное дело не открывалось?

          • Промський Євгеній Сергійович
            Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

            В следствие не докладывают о таких случаях, поэтому навряд ли могли они знать о диагнозе. Теоретически, ваш брат об этом мог сказать на допросе. В любом случае это не основание на заводить дело.

            • Елена Клієнт 2 роки тому

              я помню, что в 2009 году я ходила второй раз в полицию (после того, как написала заявление) и мне дали бумагу о том, что уголовное дело или не открывалось или было закрыто в связи с тем, что У МЕНЯ ПСИХИЧЕСКОЕ ЗАБОЛЕВАНИЕ И МЕНЯ НАПРАВИЛИ В ПСИХИАТРИЧЕСКУЮ БОЛЬНИЦУ

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

            Елена!

            ЭТО ВОЗМОЖНО УЗНАТЬ ТОЛЬКО В ПОЛИЦИИ, ЧТОБЫ НЕ УГАДЫВАТЬ.

            МОЖЕТЕ ПИСЬМЕННО ОБРАТИТЬСЯ С ЗАЯВЛЕНИЕМ И ПОЛУЧИТЬ ОФИЦИАЛЬНУЮ ИНФОРМАЦИЮ О ТОМ, ЧТО:

            1) ГДЕ НАХОДИТСЯ ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ, С МАТЕРИАЛАМИ К НЕМУ (СРОК ХРАНЕНИЯ);

            2) ОТКРЫТО ЛИ УГОЛОВНОЕ ДЕЛО ПО ДАННОМУ ФАКТУ, ЕСЛИ ДА,ТО КАКОЕ ПО НЕМ ПРИНЯТО РЕШЕНИЕ (ЗАКРЫТО ИЛИ РАССЛЕДУЕТСЯ, ЛИБО НАПРАВЛЕНО В СУД);

            3) ЕСЛИ УГОЛОВНОЕ ДЕЛО ЗАКРЫТО, ТО КАКОЙ ЕГО СРОК ХРАНЕНИЯ.

            ПРИ ЭТОМ, ССЫЛАЙТЕСЬ НА:

            Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

            Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

            Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

            Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

            Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

            Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

            Відповідно до вимогст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

            При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

            Всего доброго!

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

        Думаю, что ничего не открывалось. а даже если и открывалось - уже давно закрылось, поскольку сроки на расследование истекли, а никаких следственных действий кроме допроса не проводилось.

        Кроме того, в 2009 году действовал старый Уголовно-процессуальный кодекс, тогда даже дело не открывали сразу, могли просто провести проверку заявления, в рамках которой и были доброшены брат с его другом.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        16%

        Елена!

        Если Вы не знаете, было ли возбуждено уголовное дело или нет, Вам следует обратиться с заявлением в соответствующее управление полиции, где принимали Ваше заявление о преступлении, с просьбой проинформировать Вас о результатах рассмотрения Вашего заявления. Вы имеете на это право согласно п.3 ст. 60 Уголовно-процессуального кодекса Украины. Узнав ответ, Вам будет проще принять правильное решение, а заодно и перестать переживать о судьбе брата и Андрея.

        • Елена Клієнт 2 роки тому

          Напишите, пожалуйста, если заявление хранится в полиции, то оно хранится только определенное количество лет или может быть так, что какое-то неполное количество лет и несколько месяцев? Например, так: 13 лет и 5 месяцев?

          • Промський Євгеній Сергійович
            Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

            Как получится. Конечно же, они не будут для документов ставить 10 лет и 2 меся и т.д. Могли его где положить и забыть, а потом найти, похранив на 2 месяца больше положеного, и уничтожить.

            • Елена Клієнт 2 роки тому

              Напишите, пожалуйста, а могло ли получится так, что срок хранения заявления в полиции был точно только 10 лет, но они могли его где-то положить и забыть и заявление хранится у них в полиции не 10 лет, а 13 лет с 2009 года?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Елена!

            Заявление о преступлении хранится либо в уголовном деле:

            а) после рассмотрения его в суде:

            б) в ходе досудебного расследовании;

            в) после прекращения по ст. 284 КПК Украины.

            либо:

            в материале об отказе в уголовном преследовании.

            Каким бы ни было решение следователя или судьи по этому делу Вас должны были поставить об этом в известность.

            И последнее: как я понимаю, дело по Вашему заявлению было прекращено, поэтому согласно приказа Национальной полиции Украины НП 737 от 23.08.2016 года о порядке хранения уголовных дел...

            "Закриті кримінальні провадження про злочини, за вчинення яких Кримінальним кодексо України передбачено покарання;

            а) більше 5 років позбавлення волі - справа зберігається 15 років;

            б) не більше 2-5 років позбавлення волі або покарання, яке не пов1язане з позбавленням волі - справа зберігається 3 роки"

            Могу предположить, что Вашего уголовного дела, как и самого заявления уже нет.

            • Елена Клієнт 2 роки тому

              Напишите, пожалуйста, если всё же в полиции было принято решение, что моё заявление в полиции должно храниться только десять лет, то они могут его случайно передержать дольше по разным причинам, например, могли его где-то положить и забыть, а потом найти, похранив больше положенного так, что оно до сих пор 13 лет хранится с 2009 года?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Елена!

    "я помню, что в 2009 году я ходила второй раз в полицию (после того, как написала заявление) и мне дали бумагу о том, что уголовное дело или не открывалось или было закрыто в связи с тем, что У МЕНЯ ПСИХИЧЕСКОЕ ЗАБОЛЕВАНИЕ И МЕНЯ НАПРАВИЛИ В ПСИХИАТРИЧЕСКУЮ БОЛЬНИЦУ"?

    - ИСХОДЯ ИЗ ТОГО, ЧТО ВАС НЕ ВЫЗВАЛИ ИМЕННО ПОСЛЕ ТОГО СЛУЧАЯ И ВАМ НЕ ПРИХОДИЛИ ПОВЕСТКИ И СООБЩЕНИЯ ОТ СЛЕДОВАТЕЛЯ С ПОЛИЦИИ, ПРОКУРАТУРЫ, ТО ОНО МОГЛО БЫТЬ НЕ ОТКРЫТО, ЛИБО УЖЕ ЗАКРЫТО.

    - ЭТО ВОЗМОЖНО УЗНАТЬ ТОЛЬКО В ПОЛИЦИИ, ЧТОБЫ НЕ УГАДЫВАТЬ.

    МОЖЕТЕ ПИСЬМЕННО ОБРАТИТЬСЯ С ЗАЯВЛЕНИЕМ И ПОЛУЧИТЬ ОФИЦИАЛЬНУЮ ИНФОРМАЦИЮ О ТОМ, ЧТО:

    1) ГДЕ НАХОДИТСЯ ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ, С МАТЕРИАЛАМИ К НЕМУ (СРОК ХРАНЕНИЯ);

    2) ОТКРЫТО ЛИ УГОЛОВНОЕ ДЕЛО ПО ДАННОМУ ФАКТУ, ЕСЛИ ДА,ТО КАКОЕ ПО НЕМ ПРИНЯТО РЕШЕНИЕ (ЗАКРЫТО ИЛИ РАССЛЕДУЕТСЯ, ЛИБО НАПРАВЛЕНО В СУД);

    3) ЕСЛИ УГОЛОВНОЕ ДЕЛО ЗАКРЫТО, ТО КАКОЙ ЕГО СРОК ХРАНЕНИЯ.

    ПРИ ЭТОМ, ССЫЛАЙТЕСЬ НА:

    Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

    Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

    Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

    Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

    Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

    Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

    Відповідно до вимогст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Здравствуйте!

    На момент Вашего обращения действовал следующий Порядок:

    Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються

    Наказ Міністерства внутрішніх справ Українивід 14 квітня 2004 року N 400

    4.2. За заявами і повідомленнями про злочини, що є приводом для порушення кримінальної справи (п. 1.2 Інструкції), згідно з вимогами КПК України не пізніше триденного строку приймається одне із таких рішень: про порушення кримінальної справи; про відмову в порушенні кримінальної справи; про передання заяви чи повідомлення за належністю, про що особа, яка прийняла одне із зазначених рішень, письмово повідомляє заявника. У разі порушення кримінальної справи її реєстрація та облік здійснюються відповідно до вимог Інструкції про єдиний облік злочинів, затвердженої спільним наказом Генеральної прокуратури, МВС, СБУ, ДПАУ, Міністерства юстиції N 20/84/293/126/18/5-2002.

    Коли необхідно перевірити заяву чи повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється в строк не більше 10 днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів.

    Рішення за заявами і повідомленнями про вчинення насильства в сім'ї або реальну його загрозу приймається протягом 3 днів, а у разі потреби перевірки викладених фактів та з'ясування додаткових обставин - у строк не більше 7 календарних днів.

    Про результати розгляду заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, працівником з обліково-реєстраційної і статистичної роботи в графі 8 ЖРЗПЗ проставляється спеціальний штамп відмітки про рішення, прийняте за заявами і повідомленнями про злочини, що вчинені або готуються (додаток 7 до цієї Інструкції), заповнюються його реквізити і ставиться вихідний номер і дата письмової відповіді заявнику.

    4.4. Про наслідки роботи з розгляду заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, складається за півріччя і рік єдиний статистичний звіт за формою N 2-Е та щомісячний звіт за формою 1-ЗП.

    4.5. Матеріали про відмову в порушенні кримінальної справи

    4.5.1. Матеріали про відмову в порушенні кримінальної справи оформлюються в окрему справу і реєструються в журналі обліку матеріалів, на підставі яких відмовлено в порушенні кримінальної справи (додаток 8 до цієї Інструкції), що ведеться в органах внутрішніх справ працівником з обліково-реєстраційної і статистичної роботи. Матеріалам присвоюється порядковий номер (від початку року).

    Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи складається в трьох примірниках та погоджується керівництвом підрозділу (служби) працівника, який її виніс, і затверджується керівником органу внутрішніх справ (крім постанов, винесених слідчим). Перший примірник зберігається в матеріалах справи, другий протягом доби надсилається відповідному прокуророві, а третій видається на вимогу особі, інтересів якої ця постанова стосується, або її законному представнику. Крім того, у повідомленнях, що надсилаються заявникам, обов'язково роз'яснюється порядок оскарження прийнятого рішення згідно з КПК України.

    Вывод:

    1. Вам было отказано в возбуждении уголовного дела,

    2. Самого Заявления уже в архивах нет. Остались упоминание о Вашем заявлении в регичъстрационных журналах.

    3. Никаких ограничений на Вашего брата и его товарища не накладывалось.

    УБИВАТЬ ОНИ ВАС НЕ СОБИРАЮТСЯ, Т.К. ОДИН ВАШ БРАТ И ХОРОШО К ВАМ ОТНОСИТСЯ (ВЫ ТАК НАПИСАЛИ САМИ В ВОПРОСЕ), А ТОВАРИЩ ПРОЖИВАЕТ В АМЕРИКЕ И ЕМУ НЕЗАЧЕМ ПРИЕЗЖАТЬ В УКРАИНУ И ВАС УБИВАТЬ.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

    я помню, что в 2009 году я ходила второй раз в полицию (после того, как написала заявление) и мне дали бумагу о том, что уголовное дело или не открывалось или было закрыто в связи с тем, что У МЕНЯ ПСИХИЧЕСКОЕ ЗАБОЛЕВАНИЕ И МЕНЯ НАПРАВИЛИ В ПСИХИАТРИЧЕСКУЮ БОЛЬНИЦУ

    В законе такого основания нет, поэтому это могло быть просто поводом для закрытия, но не юридическим основанием.

    Обратитесь сами либо с помощью юриста в райотдел, В полиции поднимут дело, если его не уничтожили, и вы сможете ознакомиться с ним, отфотографировать и узнаете ответ на этот вопрос.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    якщо Вам не повідомили про підозру у вчиненні злочину, то справа відкрита «не на Вас», а за фактом вчинення злочину.

    Кримінальним процесуальним кодексом визначено коло осіб, які можуть знайомитись з матеріалами кримінального провадження: це керівництво органу; потерпілий з його представником; підозрюваний/обвинувачений та його представник.

    Отже, доки Вам не повідомлять про підозру у вчиненні кримінального злочину, Ви не маєте права ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи.

    Якщо Вас викликають на допит в якості свідка, слідчий має Вам пояснити, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні Вас допитують.

    Ви можете в порядку звернення громадян звернутися до поліції з письмовим зверненням з вимогою повідомити, чи відбувається досудове розслідування відносно Вас, проте вони надішлють відповідь про те, що запитувана інформація є з обмеженим доступом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Вам нечего беспокоиться. По Вашему заявлению в возбуждении уголовного дела было отказано и материалы об отказе давно уничтожены, их срок хранения не более трех лет. И отказали возбуждении уголовного дела именно ссылаясь на Ваше временное умственное расстройство, скорее всего. Так что ни Вам, ни Вашему брату с другом не о чем волноваться.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    Добрый день, Елена!

    Статус хранения ваших заявлений зависит от процесуального решения по вашему заявлению.

    Поскольку вы не уверены точно об открытии или отказе в открытии уголовного дела, предположить срок хранения тяжело.

    Если открытия дела не было, вероятнее всего уже никакие заявления не хранятся даже в архиве.

    Никаких санкций или последствий вам или брату не будет.

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      Напишите, пожалуйста, если всё же в полиции было принято решение, что моё заявление в полиции должно храниться только десять лет, то они могут его случайно передержать дольше по разным причинам, например, могли его где-то положить и забыть, а потом найти, похранив больше положенного так, что оно до сих пор 13 лет хранится с 2009 года?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

        Елена!

        Как правило архивариусы чётко соблюдают эти сроки, поэтому вряд-ли может быть такое что передержали.

        Чтобы не переживать, достаточно у ним обратиться устно или письменно с заявлением и получить от них ответ официально.

        Не переживайте, скорее всего эти материалы давно уничтожены.

        Всего доброго Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Здравствуйте, Елена!

    1. Скорее всего материалы уничтожены, если принять во внимание то. что это мог быть отказной материал, в 2009 году и Вы болел.

    МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

    Н А К А З

    14.04.2004 N 400


    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 травня 2004 р. за N 571/9170

    { Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ N 1050 ( z2095-12 ) від 19.11.2012 }

    Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються

    2. Ограничений нет.

    3. Ваш брат и Андрей К. не должны Вас убивать, так как, потому что они не могут Вам что-то сделать плохое, отношения с ними хорошие.

    Всего доброго!

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      спасибо большое за ответ!

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      Напишите, пожалуйста, если всё же в полиции было принято решение, что моё заявление в полиции должно храниться только десять лет, то они могут его случайно передержать дольше по разным причинам, например, могли его где-то положить и забыть, а потом найти, похранив больше положенного так, что оно до сих пор 13 лет хранится с 2009 года?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

        Здравствуйте, Елена!

        Как правило архивариусы чётко соблюдают эти сроки, поэтому вряд-ли может быть такое что передержали.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

        Елена!

        Чтобы не переживать, достаточно у ним обратиться устно или письменно с заявлением и получить от них ответ официально.

        Не переживайте, скорее всего эти материалы давно уничтожены.

        Всего доброго Вам!

    Карпенко Андрій Володимирович
    20%

    ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ СО 100% ВЕРОЯТНОСТЬЮ УНИЧТОЖЕНО.

    УБИВАТЬ ОНИ ВАС НЕ СОБИРАЮТСЯ, Т.К. ОДИН ВАШ БРАТ И ХОРОШО К ВАМ ОТНОСИТСЯ (ВЫ ТАК НАПИСАЛИ САМИ В ВОПРОСЕ), А ТОВАРИЩ ПРОЖИВАЕТ В АМЕРИКЕ И ЕМУ НЕЗАЧЕМ ПРИЕЗЖАТЬ В УКРАИНУ И ВАС УБИВАТЬ.

    ВАМ НЕЧЕГО БЕСПОКОИТЬСЯ.

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      cпасибо большое за ответ!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Здравствуйте, Елена!

    1) Скорее всего материалы уничтожены, если принять во внимание то. что это мог быть отказной материал, в 2009 году и Вы болел.

    МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

    Н А К А З

    14.04.2004 N 400


    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 травня 2004 р. за N 571/9170

    { Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ N 1050 ( z2095-12 ) від 19.11.2012 }

    Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються

    2) Ограничений нет и не может быть.

    3) Ваш брат и Андрей К. не должны Вас убивать, так как, потому что они не могут Вам что-то сделать плохое, отношения с ними хорошие.

    Сомнений нет.

    Всего доброго, удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України