Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 18 травня 2022, питання №64568

здравствуйте я гражданин рф живу на украине хочу получить гражданство украины есть вид на жительство на постояно

здравствуйте я гражданин рф живу на украине хочу получить гражданство украины есть вид на жительство на постояно

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Миколо!

    Порядок отримання громадянства України такий:

    Громадянство України - правовий зв’язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв у їх взаємних правах та обов’язках (абзац другий статті 1 Закон України "Про громадянство України").

    Громадянство України набувається іноземцями та особами безгромадянства за наявності певних підстав, зокрема внаслідок прийняття до громадянства України.

    Прийняття до громадянства України іноземці із числа осіб, зазначених у частині двадцятій статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства"

    Умови прийняття до громадянства України

    • визнання і дотримання Конституції України та законів України;
    • подання декларації про відмову від іноземного громадянства особи, яка отримала посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону (частина друга статті 9 Закону України "Про громадянство України").

    Перелік необхідних документів

    Для прийняття до громадянства України особі необхідно подати заяву про прийняття до громадянства України на ім'я Президента України у письмовій формі з зазначенням дати її складання та підписом заявника (форма 19, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 16 серпня 2012 року № 715) в 2х примірниках, а також:

    1. три фотокартки (розміром 35 x 45 мм);
    2. декларація про відмову від іноземного громадянства особи, яка отримала посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону.

    Куди звернутися

    Заява з необхідними документами подається особою особисто до територіального підрозділу Державної міграційної служби України, або за наявності поважних причин (хвороба заявника, стихійне лихо тощо) на прохання заявника,- іншою особою або надсилаються поштою.

    Вартість

    За подання заяв про прийняття у громадянство України сплачується державне мито у розмірі 0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (8,5 гривень) (підпункт "ї" пункту 6 статті 3 декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито").

    Від сплати державного мита звільняються особи з інвалідністю І та ІІ групи (абзац п'ятий пункту 18 статті 4 декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито").

    Строк розгляду питання

    Загальний строк розгляду заяв і подань про прийняття до громадянства України або припинення громадянства України не повинен перевищувати 1 року з дня їх надходження (пункт 112 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2011 року № 215 "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України" (далі - Порядок).

    Прийняття рішення

    Рішення про прийняття особи до громадянства України приймає Президент України шляхом видання відповідного указу (пункт 113 Порядку).

    У разі прийняття щодо особи рішення про прийняття до громадянства України територіальний орган Державної міграційної служби України за місцем її проживання реєструють особу громадянином України. Такій особі видається довідка про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

    Будуть питання, звертайтесь персонально.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України