Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 червня 2022, питання №66636

Свидетельство о рождении

Сдала паспорт на смену фамилии в феврале в Харькове. Сейчас нахожусь в Житомирской области. Паспорт забрать не могу в Харькове, а переслать по месту проживания-это месяц,2,возможно и больше. Беременная, в конце месяца рожать. Интересует вопрос-могут ли на основании свидетельства о браке записать в свидетельстве о рождении ребенка новую фамилию мамы. И можно ли как то оформить детские выплаты без паспорта

Відповіді юристів (1)

    Валерия
    Валерия рік тому

    Юрист, м. Харків, 6 років досвіду

    Вітаю.

    Відповідно до Наказу МОЗ України від 04.03.2022 № 407, 1. Встановити, що на період дії воєнного стану на території України для забезпечення реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану медичні працівники закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі - надавачі медичної допомоги), які надавали допомогу при пологах, здійснювали перший медичний огляд новонародженого або проводили перший медичний огляд породіллі після пологів, в тому числі поза закладом охорони здоров’я, без можливості подальшого транспортування породіллі та новонародженого до відповідного надавача медичної допомоги або за умови її відмови від такого транспортування в обставинах підвищеної загрози життю та здоров’ю, на кожний випадок народження живої дитини заповнюють Медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024.

    Відповідно до пункту 2 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні затверджених Наказом Мін'юста 18.10.2000 № 52/5 Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів: б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

    На час дії правового режиму воєнного стану для державної реєстрації народження подається лише зазначене медичне свідоцтво.

    Відповідно до пункту 1 2 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні затверджених Наказом Мін'юста 18.10.2000 № 52/5 Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження пред’являються та в актовому записі про народження зазначаються:

    а) паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. Дані про громадянство в актовому записі про народження та свідоцтві не заповнюються, про що робиться відповідний запис у графі "Для відміток" актового запису про народження. Надалі ці дані можуть бути доповнені відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

    Тобто, відсутність паспорта з поважних причин не є проблемою, запис буде внесено на підставі свідоцтва про шлюб.

    Щодо виплат, то відповідно до п.10-11 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

    11. Для призначення допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подається:

    1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

    Відповідно до ЗУ "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" 1. Документи, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру (далі - документи Реєстру), відповідно до їх функціонального призначення поділяються на:

    1) документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

    а) паспорт громадянина України;

    б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    в) дипломатичний паспорт України;

    г) службовий паспорт України;

    ґ) посвідчення особи моряка;

    д) посвідчення члена екіпажу;

    е) посвідчення особи на повернення в Україну;

    є) тимчасове посвідчення громадянина України;

    2) документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:

    а) посвідчення водія;

    б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;

    в) посвідка на постійне проживання;

    г) посвідка на тимчасове проживання;

    ґ) картка мігранта;

    д) посвідчення біженця;

    е) проїзний документ біженця;

    є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

    ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України