Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 червня 2022, питання №66970 150₴

Як піти в декрет в Україні, якщо стою на обліку в Нідерландах

Я працюю на державній роботі, секретарем діловодом в відділі освіти, під час воєнного стану виїхала в Нідерланди і тут стала на облік по вагітності, на роботі я написала заяву на відпустку за власний рахунок. Як мені піти в декрет? Який пакет документів потрібен?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анастасія!

    ПИТАННЯ ЧЕСНО КАЖУЧИ ЗАРАЗ СКЛАДНЕ І НЕВРЕГУЛЬОВАНЕ, АЛЕ СПРОБУЮ ПРОЯСНИТИ ДЛЯ ВАС КАРТИНУ.

    Я ТАК РОЗУМІЮ, ВИ ДЕРЖАВНИЙ СЛУЖБОВЕЦЬ АБО ПРАЦІВНИК, ЯКІ ВИКОНУЄ ФУКНЦІЇ З ОБСЛУГОВУВАННЯ.

    У ТАКОМУ ВИПАДКУ НА ВАС ПОШИРЮЮТЬСЯ ВИМОГИ ПОСТАНОВИ КМУ ВІД 12.04.2022 № 440.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 12 квітня 2022 р. № 440Київ

    Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/440-2022-%D0%B...

    1. Установити, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов’язків.

    2. Робота державних службовців та працівників державного органу за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

    3. У разі перебування державного службовця або працівника державного органу в робочий час в Україні поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, зазначеного в пункті 1 цієї постанови, або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону.

    4. Скасувати наказ Національного агентства України з питань державної служби від 17 березня 2022 р. № 20-22 “Про внесення змін до Типових правил внутрішнього трудового розпорядку”.

    5. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 3, який набирає чинності з 25 квітня 2022 року.

    ПО СУТІ ДАНА ПОСТАНОВА МІСТИТЬ ДЛЯ ВАС 2 ОБОВ'ЯЗКИ:

    1. ПЕРЕБУВАТИ ЗА КОРДОНОМ ВИКЛЮЧНО ЗА УМОВИ ВІДРЯДЖЕННЯ.

    2. ЗВІЛЬНЕННЯ, ЯКЩО НЕ ВИКОНУЄТЬСЯ ПУНКТ 1.

    ТОМУ СКАЖУ ВІДВЕРТО, НЕ ЗОВСІМ ПРАВИЛЬНО БУЛО НАДАВАТИ ВАМ ВІДПУСТКУ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ. У ПОДАЛЬШОМУ ВАШ РОБОТОДАВЕЦЬ МОЖЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИЙ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ!

    Що робити у даному випадку?

    Наполегливо рекомендую подати Вам запит до Національного агенства з питань державної служби для роз'яснення Вашої ситуації! Бо повторюсь зараз питання неврегульоване.

    Право на "декретну відпустку" Ви маєте, однак згідно із вимогами постанови КМУ № 440 Ви не можете перебувати за кордоном у декретній відпустці.

    Якось так. Можего обговорити більш детально. Натискайте кнопку "Звернутися"

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Анастасія!

    Порядок відпустки по вагітності та пологах регулюється Кодексом Законів про Працю України та Законом України «Про відпустки».

    Також новий вид соціальної відпустки – відпустка при народженні дитини. Це одноразова оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових та неробочих днів), якою може скористатися хтось один з нижчеперелічених осіб:

    • чоловік, дружина якого народила дитину
    • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки
    • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

    Оформлення відпусток по вагітності та пологах і по догляду за дитиною регламентується Кодексом Законів про Працю України.

    Народження дитини, так чи інакше, супроводжується певними фінансовими витратами. Тому для майбутніх мам дуже зручним варіантом є отримання допомоги по вагітності та пологах до моменту народження малюка. З виходом у декрет в жінки з‘являється час і можливість підготуватися до такої важливої зустрічі.

    На практиці навколо допомоги по вагітності та пологах виникає безліч запитань: кому нараховується, ким та коли виплачується, як розраховується і т. д. Тому отримуємо відповіді просто зараз.

    Відповідно до Закону України “Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування” декретну допомогу можуть отримати:

    • застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, – у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати
    • добровільно застраховані особи, застраховані особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору, здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність, – протягом десяти днів після призначення допомоги.

    Допомога по вагітності та пологах призначається на основі листка непрацездатності, котрий видається працівниці з 30 тижнів вагітності. Оплачуються в загальному порядку 126 календарних днів – 70 днів до передбачуваної дати пологів і 56 днів – після пологів.

    Наприклад, якщо працівниці відкрито е-лікарняний 06 грудня 2021 року, це означає, що відпустка по вагітності та пологах буде тривати до 10 квітня 2022 року включно (126 календарних днів), а з 11 квітня 2022 року працівниця має приступити до роботи (або ж оформити інший вид декретної відпустки – по догляду за дитиною).

    Термін оплачуваної відпустки по вагітності та пологах може бути продовжено на 14 днів у разі ускладнених пологів чи при народженні двох та більше дітей.

    № з/пКатегорія особи, яка йде у відпустку по вагітності та пологахТривалість відпустки по вагітності та пологах1Жінки в усіх інших випадках, окрім пп. 2-4 (загальних випадках)126 календарних днів (70 днів до передбачуваної дати пологів і 56 днів – після пологів)2Жінки при ускладнених пологах; народженні двох та більше дітей140 календарних днів (70 днів до передбачуваної дати пологів і 70 днів – після пологів)3Жінки, віднесені до І-ІV категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи180 календарних днів (90 днів до передбачуваної дати пологів і 90 днів – після пологів)4Особи, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народженняЗ дня усиновлення чи встановлення опіки – до закінчення 56 календарних днів після пологівЧи враховується декрет у страховий та трудовий стаж для відпусток

    Часто на практиці виникає питання, чи нараховуються дні щорічної основної відпустки за період декрету. Який залишок невикористаної відпустки матиме працівниця після виходу на роботу з урахуванням періоду перебування у декретній відпустці? А також, чи враховується декрет у страховий стаж працівниці/працівника.

    Тут все однозначно: період відпустки по вагітності та пологах зараховується до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку; період відпустки по догляду за дитиною – ні. Такий порядок встановлено Законом України «Про відпустки»

    А от до страхового стажу потрапляють обидва періоди:

    1. Відпустка по вагітності та пологах – страхові внески платить роботодавець;
    2. Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – страхувальниками виступають органи праці та соціального захисту населення, котрі виплачують працівниці/працівнику таку допомогу.

    Проте відпустка по догляду за дитиною від 3 до 6 років до страхового стажу не потрапляє, адже допомога в такому випадку не надається (за працівницею/працівником зберігається лише робоче місце) і страхові внески відповідно не сплачуються.

    Дізнатися актуальну інформацію щодо свого страхового стажу можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

    Ви повинні знати, що в період дії воєнного стану допускається:

    звільнення працівників за власним бажанням (але якщо справді є волевиявлення працівника) згідно зі ст. 38 КЗпП;

    звільнення відповідно до ст. 36 КЗпП (найпоширеніше ― це припинення трудових відносин за п. 1 (угода сторін), п. 2 (звільнення після закінчення строку дії трудового договору));

    скорочення чисельності та штату працівників, якщо процедура була розпочата до 24.02.2022 р. і працівників належним чином попередили про звільнення;

    звільнення в разі ліквідації підприємства.

    У період дії воєнного часу не рекомендовано звільняти працівників за прогул, адже багато людей виїжджали в надзвичайних умовах і були змушені залишити свої домівки через військову агресію РФ! Так що Вам нема за що переживати.

    Оскільки Ви секретар, то навряд чи Ви підпажаєте під поняття державний службовець. Чи це не так?

    В будь-якому разі, не робіть нічого самостійно, нехай Вам пропонує варіанти керівництво установи, де Ви працюєте. Дочекайтесь терміну декретної вілпустки (30 тижнів) та напишіть заяву на ім'я керівника Вашої установи. Після того отримайте всі визначені законом матеріальні допомоги. Ніхто не має права позбавити Вас декретної відпустки.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись", поговоримо детальніше.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    I.

    Главный нормативный документ, регламентирующий вопрос начисления – это Закон Украины от 23.09.99 г. № 1105-XIV «Об обязательном государственном социальном страховании». Именно здесь определены основные положения, устанавливающие порядок выплаты в 2022 году, ее продолжительность и размер.

    Согласно ч.1 ст. 25 закона № 1105-XIV материальная помощь назначается в таком объеме, чтобы нивелировать сокращение доходов по причине отпуска по беременности и родам.

    Декретные выплаты в 2021 году работающим мамам на весь период отпуска устанавливаются в соответствии с положениями Закона Украины "О государственной помощи семьям с детьми", указанными в статье 8:

    • оплачивается 70 календарных дней до родов и 56 дней после (в случае осложненных родов или рождения двух или более детей - 70 дней после родов).

    Средства для декретных выплат по беременности и родам начисляются Фондом социального страхования. Начинается отсчет с первых суток выхода в «декретный отпуск», зафиксированного специалистами отдела кадров на основании больничного листа. Назначение выплаты декретных в 2021 году в Украине утверждается уполномоченным органом социального страхования после предоставления больничного листа и оформляется в виде специального протокола.

    Данное пособие выплачивается по обращению застрахованного лица, которое поступило не позднее 12 месяцев со дня окончания отпуска в связи с беременностью и родами. Начало отсчета - следующий месяц после месяца, в котором закончился отпуск.

    Механизм начисления декретных выплат в Украине

    За основу берется ваш средний оклад, эквивалент которого выплачивается работнице в полном размере, не будучи при этом связанной со страховым стажем.

    Также, размер декретных выплат не должен быть выше максимальной суммы внесения единого страхового взноса, и в то же время не менее, согласно закону № 1105, суммы, установленной государством, минимальной заработной платы.

    Размеры минимальной заработной платы на 2021 год утверждены Законом Украины "О Государственном бюджете Украины на 2021 год" от 15.12.2020 г. N 1082-IX и составляет 6000 грн.

    Расчет начисления происходит путем умножения средней выплаты в сутки на количество дней, которые попадают под период оплаты. Налогообложение декретных в 2021 году осуществляется в Украине таким образом:

    • 22% платит организация за сотрудницу, причисляя их, согласно Налоговому кодексу Украины, к затратам на налогообложение.

    Чтобы вычислить чистую среднюю рабочую таксу за день, необходимо сделать следующее – сделанное за расчетный период начисление разделить на количество дней занятости. Смены, не отработанные по уважительным причинам, в расчет не входят. Нужно заметить, что отпускные учитываются при начислении, т.к. не относятся в соответствии с порядком № 1266, к уважительным причинам.

    Расчетный период – это 12 мес. нахождения в трудовых отношениях с последним работодателем (до наступления страхового случая), за время которых исчисляется средняя зарплата. Возможна ситуация, когда женщина отработала менее 12 мес. на последнем месте работы и, тогда, расчетным периодом будет считаться количество месяцев, фактически отработанных в организации.

    Если ваш трудовой стаж меньше 6 месяцев: под расчет попадают месяца, во время которых работодатель делал оплату страховых взносов за сотрудника в специальный фонд. В расчет берется сумма в месяц не более размера минимально установленной заработной платы, умноженного на два, но и не менее размера минимальной заработной платы, установленной в месяце наступления страхового случая.

    II.

    В 2021 году размер выплаты при рождении ребенка остался на прежнем уровне, установленном еще 1 июля 2014 года. Единый размер пособия на первого, второго и следующего ребенка составляет 41280 грн.

    Однако эту сумму родители получают не сразу. Одноразовую выплату в размере 10 320 грн родители получают на свой счет через несколько месяцев после подачи необходимого пакета документов в социальные службы. Оставшаяся сумма 30 960 грн разбивается на 36 равных частей по 860 грн. Такую помощь каждый месяц будет получать семья в течение трех лет.

    Вам необходимо подать необходимые документы в Управление труда и соцзащиты населения для назначения соц. выплат на ребенка в Украине 2021 по месту жительства требуется в течение 12 месяцев со дня его рождения. Документы подает один из родителей либо усыновителей. Перечень необходимых документов следующий:

    • Оригинал и копия паспорта лица, которое оформляет пособие.
    • Заявление в произвольной форме.
    • Оригинал и копия свидетельства о рождении малыша.
    • Банковские реквизиты, куда будут перечисляться ежемесячно средства.
    • Копия решения суда об усыновлении (при необходимости).

    В некоторых случаях сотрудники социальных служб могут потребовать дополнительные документы, например, справку о составе семьи, однако родителям необязательно их предоставлять, так как законом это не предусмотрено. Уточнить детали при возникновении каких-либо спорных ситуаций Вы можете на горячей правительственной линии по номеру 0-800-50-73-09. ИЛИ 15-45

    Выводы:

    2. Декретные выплаты Вы получите.

    3. Вы также получите выплату по рождению ребенка.

    То , что вы стоите на консульском учете это не лишает вас права на выплаты по беременности и родам в Украине, так как вы работаете в Украине И РАБОТОДАТЕЛЬ ОПЛАЧИВАЕТ ВСЕ ПЛАТЕЖИ ЗА ВАС В ГОСУДАРСТВЕННЫЙ БЮДЖЕТ Украины , поэтому направьте заявление директору и мед. справки почтой с вручением, через консульство , пусть оформит приказ о предоставлении отпуска и подаст уведомление в ФСС для начисления выплат.

    Дальнейший выплаты вы сможете оформить онлайн через систему Е -малятко ( она возобновила работу на портале ДИЯ)

    ---

    Кабінет міністрів схвалив постанову від 12.04.22 р. № 440 щодо організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану.

    Документ регулює діяльність держслужбовців та працівників держсектору в умовах воєнного стану. Зокрема встановлено, що робота за межами України впродовж цього часу можлива лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

    За недотримання закону можливе дисциплінарне стягнення.

    У разі перебування державного службовця або працівника державного органу в робочий час в Україні поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону, – йдеться в постанові.

    https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-organizaciyi-roboti-derzhavnih-sluzhbovciv-ta-pracivnikiv-derzhavnih-organiv-u-period-voyennogo-stanu-440

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    " Стаття 1. Дія норм законодавства про працю в умовах воєнного стану

    1. Цей Закон визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану"...

    3. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом...

    Стаття 5. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

    1. У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    Стаття 12. Відпустки...

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки"...

    Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб...".

    Закон України " Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    "Стаття 20. Види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. За страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:...

    2) допомога по вагітності та пологах;..

    Стаття 25. Умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах

    1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів...

    Стаття 31. Документи, необхідні для призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності...

    Стаття 32. Строки розгляду документів, призначення та виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

    Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п’яти днів після винесення відповідного рішення.

    2. Допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

    1) застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;...".

    "ПОРЯДОК видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0890-21#Text):

    "II. Формування листків непрацездатності на підставі даних медичних висновків про тимчасову непрацездатність

    1. Дані медичних висновків про тимчасову непрацездатність (далі - медичний висновок), що внесені до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, надходять з електронної системи охорони здоров’я.

    2. Листок непрацездатності формується в Реєстрі на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - РЗО).

    Ідентифікованою вважається особа щодо якої інформація, яка надійшла з електронної системи охорони здоров'я, співпадає з відомостями РЗО за критеріями:

    реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номеру паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) - 100 % символів;

    прізвища, імені та по батькові (за наявності) особи - понад 90,0 % символів.

    Під час формування листка непрацездатності враховується інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу.

    Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України...

    3. Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності та набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

    6. Категорії медичних висновків відповідають причинам непрацездатності за таким співвідношенням:...

    2) категорія медичного висновку «Вагітність та пологи» відповідає причині непрацездатності «Вагітність та пологи»;...

    III. Особливості формування листків непрацездатності за причиною непрацездатності «Вагітність та пологи»

    1. Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» вважається виданим через сім днів з дати відкриття листка непрацездатності...".

    "ПОРЯДОК організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/328-2019-%D0%B...):

    " 2. Терміни, що вживаються в цьому Порядку, мають таке значення:...

    2) листок непрацездатності - сформований (виданий) програмними засобами Реєстру на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність...

    3) медичний висновок про тимчасову непрацездатність (далі - медичний висновок) - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення листка непрацездатності;

    4) особа, яка засвідчує тимчасову непрацездатність - лікар, який перебуває у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я або фізичною особою - підприємцем, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також лікар, який є фізичною особою - підприємцем та має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, а в разі усиновлення дитини - посадова особа органів опіки і піклування, яка внесла відомості про усиновлення;

    5) портал послуг - веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;..

    16. Інформація з Реєстру надається територіальними органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру за усним зверненням:

    застрахованій особі - особисто з пред’явленням документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України,..та документа, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків ...

    Інформація з Реєстру може надаватися застрахованим особам в електронній формі через термінали доступу, в тому числі автоматизовані, суб’єктів, підключених до інформаційних сервісів на порталі послуг...

    19. Інформацією з Реєстру, що підлягає оприлюдненню, є:...

    Доступ до інформації з Реєстру, зазначеної в цьому пункті, є вільним, не потребує електронної ідентифікації користувача на порталі послуг..".

    Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 20

    Консул зобов'язаний вживати заходів для того, щоб юридичні особи та громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, а також міжнародними звичаями...

    С т а т т я 26

    Консул має право без окремого доручення представляти в установах держави перебування громадян України, якщо вони є відсутніми і не доручили ведення справи якійсь особі або не можуть захищати свої інтереси з інших причин...

    С т а т т я 44

    Консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України...

    С т а т т я 45

    Нотаріальні дії вчинюються у приміщенні консульської установи України. В окремих випадках нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеною установою...

    С т а т т я 54

    Консул легалізує документи і акти, складені за участю властей консульського округу, або такі, що виходять від цих властей.

    Органи України приймають такі документи і акти на розгляд лише при наявності консульської легалізації, якщо інше не передбачено законодавством України або міжнародним договором, учасниками якого є Україна і держава перебування.

    Консульська легалізація полягає в установленні і засвідченні справжності підпису, повноважень посадової особи, яка підписала документ чи акт або засвідчила попередній підпис на них, справжності відбитка штампа, печатки, зразки яких отримано консулом офіційним шляхом від компетентних органів держави перебування...".

    ---

    Доброго дня, Анастасіє! По-перше, надання відпустки без збереження заробітної плати передбачено наведеним вище Законом про організацію трудових відносин у воєнний час, тому положення пост. КМУ №440/2022, яке наведено колегою Антоненко, про застосування дисциплінарних санкцій суперечить Закону і не підлягає до застосування - до застосування підлягає нормативний акт вищої юридичної сили, тобто Закон. По-друге, оформлення декретної відпустки здійснюється на підставі листка непрацездатності. По-третє, листки непрацездатності оформлюються в електронній формі. По-четверте, медичний висновок про Ваш стан вагітності та строк вагітності може бути виданий медичним закладом в Нідерландах, в якому Ви перебуваєте на обліку, та легалізований в Консульстві України в Нідерландах з подальшим його направленням лікарю медичного закладу в Україні для формування та видачі листка непрацездатності. Після формування листка непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності він буде направлений програмним способом, в електронному вигляді за місцем Вашої роботи і набере чинності через 7 днів з моменту його видачі. Вважаю за належне та необхідне вийти на зв'язок з лікарем за місцем проживання в Україні (сімейним лікарем) щодо запровадження такої процедури оформлення листка непрацездатності. Після оформлення листка непрацездатості направити за місцем роботи заяву про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Така моя думка.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами (декрет) надають жінкам на підставі медичного висновку. У загальному випадку тривалість такої оплачуваної відпустки становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів (ч. 1 ст. 179 КЗпП, ч. 1 ст. 17 Закону про відпустки).

    Для надання працівниці такої відпустки повинні наступні документи:

    листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами;

    наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Роботодавець видає наказ про надання декретної відпустки лише після пред’явлення працівницею відповідного лікарняного по вагітності і пологам, з точки зору соціального страхування відповідний період декретної відпустки — це ніщо інше, як тимчасова непрацездатність.

    Допомогу по вагітності та пологах надають за період декретної відпустки (ч. 1 ст. 25 Закону про соцстрахування), на проміжок часу, який охоплює листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець повинен надати жінці декретну відпустку і нарахувати допомогу по вагітності і пологах.

    ДЕКРЕТНІ РОЗРАХОВУЮТЬСЯ НАСТУПНИМ ЧИНОМ = СЕРЕДНЯ ЗАРПЛАТА ЗА ОДИН КАЛЕНДАРНИЙ ДЕНЬ х КІЛЬКІСТЬ КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория рік тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    чтоб оформить вам декрет - вам нужно предоставить больничный лист - только на основании его будет приказ

    как вы это сделаете находясь в Нидерландах - решать Вам

    а про госслужбу и Ваш отпуск - писал коллега - Антоненко Вячеслав

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Анастасія!

    Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.04.2022 року № 675 спрощено процедуру отримання медичного висновку про тимчасову непрацездатність (МВТН) вагітними жінками, які вимушено виїхали закордон через російську агресію проти України.

    ▶️ Наразі МВТН і як наслідок - е-лікарняний можна оформити після настання 30 тижня вагітності, без особистого огляду жінки, за результатами дистанційної взаємодії з нею (шляхом консультування, опитування, обміну інформацією) за допомогою технічних засобів електронних комунікацій.

    ▶️ Для цього жінка має звернутись до лікаря, який вів її вагітність, і повідомити про бажання отримати МВТН. Якщо звернення до свого лікаря неможливе - жінка може звернутись до іншого лікаря та надати документи, що підтверджують вагітність та її строк. Це можуть бути у тому числі документи, отримані жінкою закордоном. Необхідність перекладу на державну мову таких документів визначає лікар, залежно від технічних можливостей внесення запису мовою оригіналу документа.

    ▶️ Після перевірки даних буде створено е-лікарняний, який є підставою для отримання декретної допомоги від Фонду соціального страхування України.

    ▶️ Для здійснення виплати роботодавець вагітної жінки має сформувати за е-лікарняним та подати до Фонду соціального страхування відповідну заяву-розрахунок.

    Крім того, відповідно до ст. 17 Закону України "Про відпустки" на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю:

    1) до пологів - 70 календарних днів;

    2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України