Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 21 червня 2022, питання №67405

Срок подачи заявления на наследство в военное время

Подскажите пожалуйста когда и где можно подать заявление на вступление в наследство. На начало войны прошло 3 месяца после смерти матери. Заявление не успела подать. Сейчас я нахожусь за границей. Как быть в такой ситуации? Можно ли будет подать после окончания военных действий?. Квартира находится в Николаеве. Спасибо.

Відповіді юристів (3)

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна рік тому

    Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

    Доброго вечора!

    У зв’язку із введенням воєнного стану строки прийняття спадщини зупиняються.

    Тобто, якщо у Вас зараз із поважних причин немає можливості подати заяву на прийняття спадщини, після закінчення воєнного стану у Вас залишиться ще 3 місяці на її подання.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    В соответствии с п. 3 Постанови КМУ "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану", течение срока на приятия наследства приостанавливается. Так как на момент 24.02.2022 года (даты введения военного положения), 6 месячный срок на принятие наследства не истек, то Вы сможете подать заявление о принятии наследства в срок с даты окончания военного положения + оставшаяся часть от 6 месячного срока на 24.02.2022 года. Для более детальной консультации Вы можете обратится за личной консультацией.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    У зв'язку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану.

    Отже, якщо спадщина відкрилася до 24 лютого 2022 року і шестимісячний строк не сплив у цей день, спадкоємець може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який в державі введено воєнний стан, а також після його відміни, протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених шести місяців.

    Так, відповідно строки для прийняття спадщини на час воєнного стану призупинені. Тобто на момент воєнного стану покищо так!

    19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5. Так, в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна).

    Тобто, якщо спадщина відкрилася в місці, до якого складно або неможливо дістатися, для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

    В даному випадку Ви можете подати заяву на прийняття спадщини після закінчення воєнного стану. Для подання у Вас ще буде 3 місяці.

    Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України