Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 27 червня 2022, питання №67787 150₴

Выплаты для матери одиночки

Добрый!у меня такой вопрос ,я ФоП 1 группы,в этом году родился ребёнок,ему уже 5 мес.мне отказали в мать одиночке,взяли отчёты по доходу за прошлый год,
В этом году я работаю на пол ставки и не получаю такой сумы которая записана за прошлый год.
Что мне делать,как добиться выплат??

Відповіді юристів (8)

    Гуща Юрій Миколайович
    20%
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 11 років досвіду

    Добрий день.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1751-2001-%D0%...

    ...

    34. Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матерям (батькам) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Добрый день, Алена!

    Право на помощь одиноким матерям имеют одинокие матери (не состоящие в браке), одинокие усыновители, если в свидетельстве о рождении ребенка или документе о рождении ребенка, выданном компетентными органами иностранного государства, отсутствует запись об отце (матери) или запись об отце (матери) проведена в установленном порядке органом государственной регистрации актов гражданского состояния по указанию матери (отца, усыновителя) ребенка.

    Право на пособие на детей одиноким матерям (отцам) имеет мать (отец) детей в случае смерти одного из родителей, если не получает на них пенсию в случае потери кормильца, социальную пенсию или государственную социальную помощь ребенку умершего кормильца.

    Если одинокая мать, одинокий усыновитель, мать (отец) в случае смерти одного из родителей зарегистрировали брак, за ними сохраняется право на получение пособия на детей, если такие дети не были усыновлены мужем или женой.

    Женщина, имеющая детей от лица, с которым она не состояла и не состоит в зарегистрированном браке, но с которым ведет совместное хозяйство, вместе проживает и воспитывает детей, право на получение помощи, установленной на детей одиноким матерям, не имеет.

    Помощь на детей одиноким матерям не назначается также в случае пребывания ребенка на полном государственном обеспечении. Но если ребенок, находящийся на иждивении в интернатном заведении за счет государства во время летних каникул находится дома, указанная помощь назначается за полные месяцы пребывания ребенка дома на основании справки учебного заведения о том, что ребенок в это время не находился на полном государственном обеспечении.

    До достижения какого возраста ребенком выплачивается помощь?

    Помощь на детей одиноким матерям назначается до достижения детьми 18 лет. Если дети учатся на дневной форме в общеобразовательных, профессионально-технических и высших учебных заведениях I-IV уровня аккредитации - до окончания такими детьми учебных заведений, но не дольше чем до достижения ими 23 лет.

    В каком размере назначается помощь?

    Размер помощи равен разнице между 100 процентами прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста и среднемесячным совокупным доходом семьи в расчете на одного человека за предыдущие шесть месяцев. Прожиточный минимум для детей в возрасте до 6 лет с 1 января 2019 года составляет 1626 грн., от 6 до 18 лет – 2027 грн., от 18 до 23 лет – 1921 грн.

    Среднемесячный совокупный доход семьи определяется согласно Методике исчисления совокупного дохода семьи для всех видов социальной помощи на основании справки о доходах и декларации о доходах и имущественном состоянии лиц, обратившихся за назначением всех видов социальной помощи.

    В состав семьи лица включаются: супруг (супруга); родные, усыновленные и подопечные дети до 18 лет, а также дети в возрасте до 23 лет, обучающиеся на дневной форме в общеобразовательных, профессионально-технических и высших учебных заведениях I-IV уровня аккредитации и не имеющие собственных семей независимо от места проживания или регистрации; неженатые совершеннолетние дети, которые признаны инвалидами с детства I и II группы или инвалидами I группы и проживающие вместе с родителями; нетрудоспособные родители мужа и жены, которые проживают вместе с ними и находятся на их иждивении в связи с отсутствием собственных доходов; женщина и мужчина, которые проживают одной семьей, не состоят в браке, но имеют общих детей. В состав семьи не включаются лица, находящиеся на полном государственном содержании.

    Для физических лиц - предпринимателей, избравших упрощенную систему налогообложения и являющихся плательщиком единого налога первой группы, независимо от полученных (неполученных) доходов в совокупный доход за каждый месяц учитывается доход на уровне двух размеров прожиточного минимума, установленного для трудоспособных лиц, действующего на соответствующий месяц; для физических лиц - предпринимателей, избравших упрощенную систему налогообложения и являющихся плательщиком единого налога второй группы - трех размеров прожиточного минимума, установленного для трудоспособных лиц; для физических лиц - предпринимателей, избравших упрощенную систему налогообложения и являющихся плательщиками единого налога третьей группы - четырех размеров прожиточного минимума, установленного для трудоспособных лиц.

    Какие документы нужны для назначения помощи?

    Для назначения пособия на детей одиноким матерям в органы социальной защиты подаются такие документы:

    1. заявление о назначении пособия, которое составляется по форме, утвержденной Минсоцполитики;
    2. выписка из Государственного реестра актов гражданского состояния граждан о государственной регистрации рождения ребенка, выданная отделом государственной регистрации актов гражданского состояния, или справка о рождении с указанием основания внесения сведений об отце ребенка в актовую запись о рождения ребенка в соответствии с абзацем первым части первой статьи 135 Семейного кодекса Украины, или документ о рождении, выданный компетентным органом иностранного государства, в котором отсутствуют сведения об отце, при условии его легализации в установленном законодательством порядке;
    3. копия свидетельства о рождении ребенка;
    4. справка о регистрации места проживания матери и ребенка. В случае невозможности получить такую справку помощь назначается на основании заключения о начальной оценке потребностей ребенка и семьи, предоставленного центром социальных служб для семьи, детей и молодежи, с указанием факта проживания ребенка с матерью. Если ребенок учится за пределами населенного пункта, в котором проживает мать, и не находится на полном государственном содержании, представляется справка о регистрации места проживания матери и справка о регистрации места жительства или места пребывания (обучения) ребенка.

    Усыновители подают также копию решения об усыновлении.

    Мать (отец) детей в случае смерти одного из родителей подают копию свидетельства о смерти одного из супругов и справку о том, что они не получают на детей пенсию или государственную социальную помощь.

    Если одинокая мать родила ребенка за пределами Украины и не может подать документ, подтверждающий тот факт, что она является матерью, решение о назначении ей пособия на ребенка принимается органом социальной защиты населения на основании вывода о начальной оценке потребностей ребенка и семьи, предоставленного центром социальных служб для семьи, детей и молодежи с указанием информации о факте проживания ребенка с матерью, и документа о рождении ребенка легализованного в установленном порядке, если иное не предусмотрено международными договорами Украины.

    Если дети учатся на дневной форме в общеобразовательных, профессионально-технических и высших учебных заведениях I-IV уровня аккредитации, выплата помощи на детей одиноким матерям продолжается с месяца, в котором подано заявление со всеми необходимыми документами, на основании справки учебного заведения – до окончания такими детьми учебных заведений, но не дольше чем до достижения ими 23 лет.

    В каком случае выплата помощи прекращается?

    Выплата пособия на детей одиноким матерям (отцам) прекращается в случае:

    • лишения получателя помощи родительских прав;
    • лишения свободы получателя помощи по приговору суда;
    • отмены решения об усыновлении ребенка или признания его недействительным;
    • регистрации ребенком брака до достижения им 18-летнего возраста;
    • предоставления несовершеннолетнему лицу полной гражданской дееспособности в случаях, предусмотренных законом;
    • смерти ребенка;
    • смерти получателя помощи.

    Выплата пособия на детей одиноким матерям (отцам) приостанавливается в случае:

    • временного устройства ребенка на полное государственное содержание;
    • отобрания ребенка у получателя помощи без лишения родительских прав;
    • временного трудоустройства ребенка.

    В случае прекращения действия вышеуказанных обстоятельств, выплата пособия возобновляется по письменному заявлению получателя помощи с месяца, следующего за месяцем, в котором прекратилось действие указанных обстоятельств.

    Куда обращаться для назначения помощи?

    Помощь на детей одиноким матерям назначается органами социальной защиты населения по месту жительства. Помощь может быть назначена по месту фактического проживания при условии предоставления справки о неполучении указанной помощи в органе социальной защиты населения по месту регистрации.

    Льготы и права одиноких матерей

    Помимо выплаты пособия, одинокие матери имеют право на ряд льгот, предусмотренных действующим законодательством.

    Так, Налоговым Кодексом предусмотрен повышенный размер налоговой социальной льготы для матерей-одиночек, в размере 150% основной льготы на каждого ребенка в возрасте до 18 лет. Напомним, что основной размер социальной льготы равен 50% прожиточного минимума для трудоспособного лица – на эту сумму уменьшается облагаемый налогом доход в виде заработной платы. Таким образом, в 2019 году налоговая льгота для одиноких матерей составит 1440,75 грн.

    Целый ряд льгот для одиноких матерей предусмотрен трудовым законодательством:

    • при трудоустройстве одинокой матери, имеющей ребенка в возрасте до 14 лет, ей не может быть установлен испытательный срок;
    • запрещено отказывать в приеме на работу одинокой матери по причине того, что у нее есть ребенок в возрасте до 14 лет (отказ в приеме на работу должен быть изложен письменно и может быть обжалован в суде);
    • одинокой матери предоставляется ежегодный дополнительный оплачиваемый отпуск продолжительностью 10 календарных дней, а одинокой матери, имеющей 2 и более детей в возрасте до 15 лет, или ребенка-инвалида – 17 календарных дней;
    • по желанию матери, воспитывающей двух и более детей в возрасте до 14 лет, ей может предоставляться ежегодный неоплачиваемый отпуск продолжительностью до 14 календарных дней;
    • увольнение одиноких матерей, имеющих ребенка в возрасте до 14 лет или ребенка-инвалида, по инициативе работодателя, допускается только в случае полной ликвидации предприятия, с последующим обязательным трудоустройством.

    Помощь одиноким матерям в 2022 году

    Выплачивается как разница между 100% прожиточного минимума на ребенка соответствующего возраста и среднемесячным совокупным доходом семьи в расчете на одного члена семьи.

    Максимальный размер пособия одиноким матерям в 2022 году:

    • с 1 января – 2100 грн. (дети до 6 лет); 2618 грн. (дети от 6 до 18 лет); 2481 грн. (дети от 18 до 23 лет, обучающиеся)
    • с 1 июля – 2201 грн. (дети до 6 лет); 2744 грн. (дети от 6 до 18 лет); 2600 грн. (дети от 18 до 23 лет);
    • с 1 декабря – 2272 грн. (дети до 6 лет); 2833 грн. (дети от 6 до 18 лет); 2684 грн. (дети от 18 до 23 лет).
    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Вы имеете право повторно подать документы для получения помощи одинокой матери.

    Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0016697-16#Te...

    33. Відповідно до статті 18-1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

    {Абзац перший пункту 33 в редакції Постанов КМ № 311 від 15.03.2006, № 1167 від 16.11.2011}

    Право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, яка (який) не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю".

    {Абзац другий пункту 33 в редакції Постанов КМ № 315 від 21.04.2005, № 1167 від 16.11.2011, № 41 від 25.01.2018}

    Якщо одинока мати, одинокий усиновлювач, мати (батько) у разі смерті одного з батьків зареєстрували шлюб, за ними зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).

    {Абзац третій пункту 33 в редакції Постанов КМ № 315 від 21.04.2005, № 1167 від 16.11.2011}

    Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, право на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, яка є батьком її дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

    Допомога на дітей одиноким матерям не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні.

    Якщо дитина, яка перебуває на утриманні в інтернатному закладі за рахунок держави, перебуває вдома під час літніх канікул або карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, така допомога призначається та виплачується за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки закладу освіти про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державному утриманні.

    {Абзац шостий пункту 33 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 493 від 14.04.2004; № 315 від 21.04.2005; в редакції Постанови КМ № 632 від 22.07.2020 - застосовується з 1 липня 2020 року}

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.

    {Абзац восьмий пункту 33 виключено на підставі Постанови КМ № 87 від 01.02.2006}

    {Абзац дев'ятий пункту 33 виключено на підставі Постанови КМ № 87 від 01.02.2006}

    34. Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матерям (батькам) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям (далі - період, за який враховується дохід).

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632.

    До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям, включаються чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим рівнем, якщо такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і доглядає за нею; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей. При цьому діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім’ї незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування. Особи, які перебувають на повному державному утриманні, до складу сім’ї не включаються.

    Склад сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям, визначається на дату звернення за її призначенням.

    {Пункт 34 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 697 від 07.07.2021}

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається на кожну дитину.

    Розмір допомоги на дітей одиноким матерям перераховується з дня досягнення дитиною відповідного віку без звернення її отримувача до органу соціального захисту населення.

    {Пункт 34 в редакції Постанови КМ № 632 від 22.07.2020 - застосовується з 1 липня 2020 року}

    35. Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям подаються такі документи:

    1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    2) декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - декларація);

    3) довідка про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

    4) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, із зазначенням підстави для внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або виданий компетентним органом іноземної держави документ про народження, в якому відсутні відомості про батька, за умови легалізації такого документа в установленому законодавством порядку;

    {Підпункт 4 пункту 35 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 727 від 14.07.2021}

    5) копія свідоцтва про народження дитини.

    36. Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною або дуальною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно.

    {Абзац перший пункту 36 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 697 від 07.07.2021}

    Допомога виплачується протягом шести календарних місяців.

    Как только возникут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Алена.

    Сейчас прожиточный минимум для ребенка составляет 2100 грн.

    Размер пособия исчисляется как разница между прожиточным минимумом и доходами семьи на одного человека за предыдущие шесть месяцев.

    Если Вы обратитесь в июне, то соцзащита возьмет ваши доходы за период декабрь 2021 по май 2022 года. При этом они все равно, согласно Порядка исчисления среднемесячного совокупного дохода семьи (домохозяйства) для всех видов государственной социальной помощи https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/632-2020-%D0%B... возьмут в расчет 6500 грн (минимальную зарплату) независимо от полученных (неполученных) доходов.

    Выходит что по доходам у Вас не получается пособие: 2100 грн - (6500/2) = - 1150 грн.

    Другими словами работающие мамочки с одним ребенком права на пособие не имеют, поскольку по доходам оно не получается.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 31 рік досвіду

    "ПОРЯДОК призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1751-2001-%D0%...):

    " Допомога на дітей одиноким матерям...

    34. Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матерям (батькам) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям (далі - період, за який враховується дохід).

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632.

    До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям, включаються чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим рівнем, якщо такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і доглядає за нею; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей. При цьому діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім’ї незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування. Особи, які перебувають на повному державному утриманні, до складу сім’ї не включаються.

    Склад сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям, визначається на дату звернення за її призначенням.".

    "Прожитковий мінімум в Україні" (https://index.minfin.com.ua/ua/labour/wagemin/):

    З 01.12.2021р. по 30.06.2022р. прожитковий мінімум для дітей до 6 років складає 2100 грн.

    ---

    Доброго дня, Олено! З огляду на виділене мною вище положення щодо визначення періоду "попередні 6 місяців" значення має момент, дата Вашого звернення до органу СЗН про надання допомоги. Якщо Вам правомірно відмовлено у призначенні допомоги з підстави від'ємного значення "..між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців", то належним має, буде повторне звернення з розрахунку визначення 6-місячного періоду, в якому зменшився Ваш рівень доходу. Разом з тим, слід критично проаналізувати розрахунок суми, необхідної для призначення допомоги, а саме: Ваш дохід підлягає сумі доходів за 6 місяців, поділу цієї суми на 6, а також поділу як мінімум на 2 (Вас з дитиною), якщо склад Вашої сім'ї не є більшим. Також звертає на себе увагу Ваш допис: "я ФоП 1 группы...я работаю на пол ставки.." - не буває, не може бути у ФОП "ставки чи пів-ставки", у ФОП є дохід від своєї підприємницької діяльності; як вбачається, Ви працюєте за наймом з використанням Вашого статусу ФОП, що є незаконним, є порушенням трудового, податкового, соціального законодавства.

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    допомогу на дітей одиноким матерям надають у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (ст.183 Закону Про державну допомогу сім'ям з дітьми Закон України від 21.11.1992 № 2811-XII).

    Отже, максимальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям. :

    - для дітей віком до 6 років - із 1779 грн до 1921 грн;

    - для дітей віком від 6 до 18 років - із 2218 грн до 2395 грн;

    - для дітей віком від 18 до 23 років - із 2102 грн до 2270 грн.

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою поштою до місцевого управління соц. Захисту, для здійснення перерахунку, надання Вам матеріальної допомоги , ЯК ОДИНОКІЙ МАТЕРІ у зв язку зі складними життевими обставинами , які склалися з причин подолання наслідків спричинених ситуацією, , що склалася та воєнним станом у державі.

    Вашу заяву мають розглянути та надати письмову відповідь у 15- ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян.

    ---

    Після припинення чи скасування воєнного стану протягом одного місяця слід буде оновити документи, необхідні для продовження отримання допомоги. Надання державної соціальної допомоги на період введення воєнного стану врегульоване постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 (https://bit.ly/3vPxsQq) Заява Міністра соціальної політики України тут https://www.kmu.gov.ua/news/derzhava-prodovzhit-vi...Рекомендую звернутися до органу соц захисту письмово,, з аргументами , а потім у разі письмової відмови до міністерства та повідомити про порушення, або на урядовий контакт -центр 15-45 , 1539 – “Гаряча лінія” із соціальних питань , також подайте звернення письмово через особистий кабінет тут https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ Контакти Міністерство соціальної політики України м.Київ, вул. Еспланадна, 8/10, 01601 Тел. (044) 289-86-22, (044) 289-70-60 Факс (044) 289-00-98 Режим роботи: понеділок-четвер – з 9.00 до 18.00, п’ятниця – з 9.00 до 16.45*, обідня перерва – з 13.00 до 13.45, вихідні дні – субота, неділя zvernennya@mlsp.gov.ua - для громадян infozapit@mlsp.gov.ua - для запитів юридичних та фізичних осіб на отримання публічної інформації відділ звернень та прийому громадян тел. 289-70-60, 289-01-42, – інформація з питань реєстрації, місця знаходження, стану розгляду звернень громадян, що надійшли до Міністерства тел. 289-66-89 – інформація з питань реєстрації, місця знаходження, стану розгляду звернень громадян, що надійшли на електронну адресу, під час особистого прийому та проведення телефонної лінії у Кабінеті Міністрів України тел. 289-54-48; 289-66-89 – інформація з питань організації особистого прийому громадян фахівцями та керівництвом Міністерства тел. 289-41-95 – інформація про реєстрацію, місце знаходження та стан розгляду запитів на отримання публічної інформації краще подавати через урядовий контакт центр. З повагою, Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Зверніться зараз повторно з необхідними документами для отримання допомоги, зокрема у декрарації будуть відображені інші суми, щодо вашого доходу.

    Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини відсутній запис про батька (матір). Для отримання такої допомоги потрібно звернутись до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг із необхідними документами. В умовах воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається на кожну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно.

    Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, право на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. Допомога на дітей одиноким матерям не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні.

    Якщо дитина, яка перебуває на утриманні в інтернатному закладі за рахунок держави, перебуває вдома під час літніх канікул або карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, така допомога призначається та виплачується за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки закладу освіти про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державному утриманні.

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається на кожну дитину. Розмір допомоги на дітей одиноким матерям перераховується з дня досягнення дитиною відповідного віку без звернення її отримувача до органу соціального захисту населення.

    Допомога призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно. Допомога виплачується протягом шести календарних місяців.

    В умовах воєнного часу в Україні строк виплати державної соціальної допомоги, яку було призначено раніше, продовжується на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування і виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі їх утворення) рад. Виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.

    Після завершення воєнного стану громадяни мають оновити документи протягом місяця, щоб продовжити отримувати допомогу. У регіонах, де відділи соцзахисту не працюють, Ощадбанк здійснює виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій. Якщо люди не звернулися за допомогою протягом 60 календарних днів, кошти повернуться Мінсоцполітики.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    Добрый день!

    Расчет права на одинокую рассчитывается исходя из совокупного дохода семьи за предыдущие 6 месяцев.

    Соответственно, если за последние 6 месяцев ваш дозод изменился, и в общей формуле расчета это видно, вы можете повторно обратиться в УСЗ (Управление соц.защиты) для расчета или перерасчета права на помощь.

    В случае вопросов, обращайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України