Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 червня 2022, питання №67803

Могут ли ВПО с несовершеннолетними детьми претендовать на квартиру,которую сейчас арендуют?

Переселенцы с маленькими детьми снимают квартиру
Могут ли они в дальнейшем претендовать на часть этой квартиры, если они остались полностью без жилья?

Відповіді юристів (2)

    Бобров Олександр Миколайович
    Бобров Олександр Миколайович рік тому

    Юрист, м. Краматорськ, 15 років досвіду

    Стаття 785 ЦК чітко зазначає, що після закінчення строку договору наймач зобов’язаний негайно повернути орендодавцю речі (квартиру) в стані, в якому вона була отримана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Як правило, квартира передається по акту приймання-передавання з метою уникнення майбутніх можливих непорозумінь чи конфліктів. Власник має повне право витребувати належне йому майно від особи, яка незаконно без відповідної правової підстави заволоділа ним.Таким чином, після закінчення строку дії договору оренди у разі заперечення, проживання орендатора в квартирі вважається протиправним. Отримання відмови наймача у звільненні жилого приміщення є підставою звернення до суду для вирішення проблеми.

    За ст. 344 ЦК набути право власності можна за таких умов:

    - володіння було відкритим та продовжувалось безперервно протягом встановленого строку (десять років - для нерухомого майна).

    Медведев Владимир Владимирович
    Медведев Владимир Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 8 років досвіду

    Договір оренди не передбачає права власності на квартиру,навіть якщо особи які проживають будуть мати тимчасову реєстрацію. Тому не можуть претендувати на квартиру.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України