Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 червня 2022, питання №67975

Процедура звільнення працівника, який працює на декретному місці

Доброго дня. Цікавить процедура звільнення працівника, який працює на декретному місці. Справа в тому, що моя дружина є таким працівником і сьогодні їй повідомили, що оновна працівниця планує через 2 дні виходити на роботу і розривати свою відпустку по догляду за дитиною. Цікавить чи не повинні попереджати наперед про таке звільнення і яка взагалі процедура має бути (строковий договір був - типовий та шаблонний). Які виплати передбачені при такому звільненні?

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня. Так як, трудовий договір було укладено на час перебування особи, яка постійно займає посаду, в декретный відпустці, то моментом закінчення є вихід на работу постійного працівника. Таке звільнення проводиться по п.2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України. Звільнення не обумовлено попереднім попередженням. При цьому виплата вихідної допомоги не передбачено. При звільнені підлягає сплаті компенсація відпустки, право на яку отримав звільняємий інші виплати, які передбачені колективним договором або законодавством що регулює саме цей вид діяльності (допомога на оздоровлення тощо)

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Після закінчення відпустки по догляду за дитиною до трьох років основного працівника, з працівником, якого було прийнято за строковим трудовим договором, трудові відносини можуть бути розірвані за п. 2 ст. 36 КЗпП (у зв’язку із закінченням строку його трудового договору). Для проведення процедури звільнення, заяви працівника не потрібно, оскільки свою згоду на це він вже висловив у заяві про прийняття на роботу на визначений строк — його звільняють за наказом роботодавця, який, зазвичай, видається в останній день дії строкового трудового договору.

    Попереджати працівника про майбутнє звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору немає потреби, адже в заяві та наказі про прийняття на роботу термін трудових відносин обумовлений.

    У разі виходу на роботу основного працівника у зв’язку з припиненням відпустки (достроково або після закінчення терміну відпустки), працівник, якого було прийнято на місце основного працівника за строковим трудовим договором, підлягає звільненню на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

    При звільненні виплачується:

    заробітна плата, вихідна допомога при звільненні — за умови, що вона передбачена (ст. 44 КЗпП), компенсація за невикористані відпустки, інші виплати — наприклад, додаткові гарантії, передбачені колективним договором.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України