Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 липня 2022, питання №68579

Чи можуть співробітники поліції вручати повістки?

Доброго дня! Чи може поліція без співробітника воєнкомату видавати повістки на вулиці? Якщо так, то може видавати лише заповнені на конкретне ім'я чи можуть заповнювати при тобі? Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Кузьменко Богдан  Сергійович

    Добрый день, в данном случае нужна полная консультация в ходе которой будет разработан определённый алгоритм действий, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися"

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Так. Законодавство не визначило місце, де можна чи не можна вручати повістку. Її можуть віддати особисто в руки будь-де: на вулиці, блокпості, вдома чи на роботі.

    Порядок вручення повісток встановлює Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 21.03.2022 № 352.

    Вручати повістку можуть:

    • керівники підприємства, установи, організації, роботодавець військовозобов’язаного;
    • військові територіальної оборони;
    • співробітники терцентру комплектування;
    • працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
    • керівники навчальних закладів;
    • співробітники поліції.

    Повістка має бути вручена лише особисто під розпис одержувача. У крайньому випадку людина може відмовитися від вручення повістки у присутності свідків, зокрема, якщо документ заповнено з помилками. Складений акт про відмову від отримання повістки за підписом одержувача передадуть до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП), а також можуть направити до поліції.

    Існують різні види повісток:

    Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я, місце роботи тощо. Найчастіше люди не оновлюють інформацію про інвалідність, чи якщо хтось із близьких зник або загинув в зоні АТО, пояснив Юрій Грива.

    Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка зобов'язує пройти медичне обстеження. До неї додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у ній вкажуть висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

    Повістка-призов на строкову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. "Утім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію".

    Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України