Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 12 липня 2022, питання №69071 150₴

Документы необходимые для вывоза валюты зарубеж

Добрый день! Подскажите пожалуйста, являюсь ФОП 3 группа. Хочу вывезти из страны наличными порядка 50 тыс в валюте.

1 - Могу ли я предоставить в качестве подтверждающих документов налоговую декларацию? (выписки из банка нет. мне сказали, что они могу поднять архив, но снятие проводилось более полугода назад и в ГРИВНЕ.)

2 - Если да - обязательно ли ставить печать в налоговой, или можно просто скачать отчет с электронного кабинета?

3 - Есть ли какая то "комиссия" при вывозе валюты зарубеж?

4 - Если есть прочие "скрытые" нюансы, или какие либо другие варианты - пожалуйста дайте знать.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    66.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Артуре!

    Щоб перевезти за кордон готівку у валюті еквівалентом більше, ніж 10 тисяч євро, громадянам потрібно надати відповідні підтверджувальні документи, а саме:

    • довідка про зняття готівки з власних (особистих) рахунків;
    • валютно-обмінна квитанція;
    • довідка про придбання банківських металів.

    Відповідне рішення ухвалене з метою запобігання виведення капіталу за кордон, враховуючи комунікації з відповідними органами влади. Також Нацбанк запевняє, що такий крок у нинішній ситуації є вимушеним.

    Також українці повинні декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує еквівалент у 10 тисяч євро, коли перетинають державний кордон України. Ця вимога залишається незмінною.

    Щоб безпечно скористатися варіантом фізичного вивезення готівкових коштів за кордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію – декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей.

    Звісно ж, потрібно мати документи, підтверджуючі походження коштів. З цим питанням, окрім інформації з даного допису, Вам допоможуть відкриті консультації за нижченаведеними посиланнями. Одночасно додаємо для ознайомлення бланк митної деклараці Законно вивезти валюту у сумі понад 10 тис євро без заповнення декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей не вийде.

    Питання вивезення валютних цінностей за кордон врегульоване Положенням про митні декларації та Положенням про транскордонне переміщення валютних цінностей. Положення про митні декларації затверджене Постановою КМУ №450 від 21.05.2012. Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей затверджене Постановою Правління НБУ №3 від 02.01.2019. Обидва Положення є чинними і зараз.

    З головного відмітимо – фізична особа ввозить та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 1000 євро, за умови її письмового декларування в повному обсязі. Якщо у Вас є запитання щодо порядку митного декларування, звертайтеся, наші юристи нададуть вичерпні відповіді.

    Як підтвердити законність походження коштів при вивезені / переведенні за кордон?

    1. Задекларувати шляхом заповнення Податкової декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.
    2. Скористатися можливостями Податкової амністії
    3. Використати документи (податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати), які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.
    4. Використати інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.3%

    Вітаю!

    13 березня Національний банк повернув певні обмеження щодо вивозу валюти з України. Йдеться про вимоги до переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує в еквіваленті десять тисяч євро.

    Разом із заповненою Декларацією до митного органу, який здійснює митне оформлення, ви повинні подати документи, які підтверджують законність походження валютних цінностей.

    Зокрема, такими документами можуть бути:

    1. Податкова декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.

    2. Податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати, які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.

    3. Інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Бланки Декларації, які заповнює Декларант у такому випадку затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. «Про деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей» та можуть бути роздруковані та заповненні Декларантом завчасно.

    Враховуючи вище викладене робимо висновок, що за для законного вивезення валютних цінностей закордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію - декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, у випадку якщо суму валютних цінностей становить більше 1000 євро.

    Комісія при вивезенні готівкою відсутня.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), зокрема документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

    Нагадуємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

    Звертаємо вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

    Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

    якщо надалі виникнуть обставини для підтвердження доходу Ви подаете у 2023 році декларацію до податкової за місцем реєстрації " про майновий стан та доходи" у якій серед іншого вказуєте отримання доходу у вигляді коштовного подарунку у вигляді грошових коштів, згідно договору дарування (ЯКИЙ додається до декларації як доказ походження коштів, та відповідно сплачуєте:

    ПДФО -18%

    ВЗ -1,5%

    Аби взагалі не сплачувати податки з подарунку , необхідно ці кошти готівкою особисто отримати , відповідно перетнувши державний кордон, кошти до 10 тис євро не підлягають декларуванню та можуть ввозитись особами готівкою.

    Якщо у вас э податкова декларацыя , підпишіть її у інспектора податкової та подайте , або нехай інспектор накладе свій ЕЦП на існуючу декларацію.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    6.7%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Найпростіше та найоптимальніше задекларувати кошти шляхом заповнення Податкової декларація про майновий стан і доходи та сплати податків, та Скористатися можливостями Податкової амністії.

    Використати документи (податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати), які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.

    Використати інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Про подання “загальної декларації” фізичними особами, у тому числі щодо доходів, які отримані від операцій з криптовалютами та віртуальними активами – https://legal-support.top/yak-zaznachiti-u-deklaracii/. Між іншим, подати декларацію за 2021 рік можна і зараз.

    Про податкову амністію та одноразову спеціальну добровільну декларацію – https://legal-support.top/podatkova-amnistia/. На час написання допису, податкова амністія доступна для громадян України, хоча і пов’язана зі складнощами, обумовленими фінмоніторингом.

    Про фінмоніторинг та документи, які підтверджують законне походження коштів – https://legal-support.top/limit-rozmiru-operacii/.

    Таким чином, є три базові варіанти виведення коштів за кордон.

    Перший – вивезення коштів готівкою.

    Другий – з використанням банківських рахунків та карток.

    Третій – з використанням криптовалют.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України