Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 липня 2022, питання №70054 250₴

Увольнение без отработок

Добрый день,

Работаю в данной компании удаленно в качестве программиста (имею ФОП). Подписал договор в котором указано было 44 рабочих дней отработок (получается 9 недель вообще). Я и тогда сказал что это слишком долго но другого выхода не было для меня.

У меня следующие вопросы.

1 - Могу ли я увольняться без этих отработок? Потому что я знаю что будут платить меньше за эти отрабоченные дни под названием "плохая работа"

2 - Какие последствия были бы если увольнюсь без отработок?

3 - Какие у меня варианты вообще в такой ситуации?

Спасибо.

Відповіді юристів (13)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    В данном случае идет речь не об увольнении (прекращении трудового договора), а о расторжении гражданско-правового договора на оказание услуг.

    Что бы ответить на вопрос о возможности и последствиях досрочного договора, необходимо видеть сам договор.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Добрый день.

    Для ответа на Ваш вопрос нужно знать условия договора.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день!

    Работаю в данной компании удаленно в качестве программиста (имею ФОП). Подписал договор в котором указано было 44 рабочих дней отработок (получается 9 недель вообще). Я и тогда сказал что это слишком долго но другого выхода не было для меня.

    У меня следующие вопросы.

    1 - Могу ли я увольняться без этих отработок? Потому что я знаю что будут платить меньше за эти отрабоченные дни под названием "плохая работа"

    Если это нарушает условия договора, то не можете. Ведь Вы на них согласились в свое время, подписав этот договор со своей стороны.

    2 - Какие последствия были бы если увольнюсь без отработок?

    Последствия невыполнения условий договора в нем же и должны быть оговорены. Если это не так, то в этом случае компания может решать этот вопрос в судебном порядке.

    3 - Какие у меня варианты вообще в такой ситуации?

    Для того, чтобы выработать необходимый алгоритм действий, я должен видеть Ваш договор с компанией.

    В любом случае рекомендую Вам обратиться ко мне персонально, нажавши кнопку "обратиться" возле моей аватарки. В процессе живого общения мне будет легче понять, что, собственно, произошло, и как можно Вам помочь.

    Удачи Вам!

    Руденко Артем Олександрович
    Руденко Артем Олександрович рік тому

    Адвокат, м. Суми, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    Для вичерпної відповіді на Ваше питання необхідно переглянути договір!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    У меня следующие вопросы.

    1 - Могу ли я увольняться без этих отработок? Потому что я знаю что будут платить меньше за эти отрабоченные дни под названием "плохая работа"

    ПОТРІБНО АНАЛІЗУВАТИ УМОВИ ДОГОВОРУ. НАСКІЛЬКИ Я ПЕРЕДБАЧАЮ, МОВА ЙДЕ НЕ БЕЗПОСЕРЕДНІ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ РОБОТОДАВЦЯ І НАЙМАНОГО ПРАЦІВНИКА. ВСЕ ТАКИ БАЧУ ОЗНАКИ ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ.

    2 - Какие последствия были бы если увольнюсь без отработок?

    ТРЕБА БАЧИТИ ДОГОВІР.

    3 - Какие у меня варианты вообще в такой ситуации?

    ЗНОВУ Ж ТАКИ, ПОТРІБНО АНАЛІЗУВАТИ ДОГОВІР.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день.

    Щодо відповіді на Ваше питання

    ФОП може мати 2 і більше робочих договори про співробітництво з різними комапаніями це законодавством не заборонено.

    Якщо суб’єкт господарювання та фізична особа-підприємець підписали продуманий до дрібниць господарський договір, у якого немає ознак трудового, дуже важко визнати його неправомірним, навіть у судовому порядку.

    У Вас немає трудових відносин , ви не працюєте у компанії , а компанія замовила у вас виконання робіт згідно договору про надання послуг , вам головне надати послуги згідно договору та скласти акт про їх прийняття і отримати винагороду, дата завершення договору є останнім днем вашої роботи для вказаної компанії.

    на наступний день ви вільні і можете укласти нові договори з іншими компаніями чи фіз особами , ви вирішуєте чи підписувати нові договори.

    Ви можете розірвати договір достроково , якщо є така норма у договорі , тоді вам просто не виплатять винагороду за весь строк дії договору , а мають виплатити за фактично зроблену роботу згідно акту виконаних робіт , або можуть взагалі не заплатити і тоді за фактично виконані роботи для компанії доведеться стягувати у суді. Ви не є працівником компанії у штаті компанії , як директор чи менеджер, ви є підрядник який надавав послуги за договором до конкретно визначеної дати.

    Тому у разі несплати вам як ФОП треба подати позов до ТОВ та стягнути вашу законно зароблену винагороду згідно договору та підписаних актів.

    ви надаєте послуги виключно до тієї дати , якою завершується дія договору.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1. ЯКЩО ВИ УКЛАДАЛИ З КОМПАНІЄЮ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР (ЯК ФІЗИЧНА ОСОБА).

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    Стаття 4. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника

    1. У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    2) ЯКЩО ВИ УКЛАДАЛИ З КОМПАНІЄЮ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ (ЯК ФОП) - то потрібно бачити укладений Вами договір.

    Адже, згідно частини четвертої ст. 179 Господарського кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text):

    "4. При укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі:

    вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству;

    Наведені Вами умови договору не є такими, що суперечать нормам господарського чи цивільного законодавства.

    При укладенні договору сторони є вільними у виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості, що визначено чинним законодавством (стаття 627 Цивільного кодексу України).

    Це положення закріплює один з найважливіших принципів договірного регулювання суспільних відносин — принцип свободи договору, який включає в себе наступні складові:

    1) свобода в укладенні договору, тобто відсутність будь-яких примусів, щодо того, вступати суб'єктам в договірні відносини, чи ні;

    2) свобода вибору характеру договору, що укладається, а це означає, що сторони самі для себе вирішують, який саме договір їм укладати. При цьому, вони можуть укладати як договір, що передбачений чинним законодавством, так і такий, що ним не передбачений, проте відповідає загальним засадам цивільного законодавства (частина 1 статті 6 Цивільного кодексу України).

    3) вільний вибір контрагента за договором, тобто сторони шукатимуть того контрагента, який максимально підходить їм за тими чи іншими ознаками.

    4) вільний вибір умов договору, що означає, що сторони на власний розсуд визначають зміст цього договору, формують конкретні умови тощо.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n263):

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.".

    Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17#n57):

    "Стаття 4. Платники єдиного внеску

    1. Платниками єдиного внеску є:...

    4) фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним..."

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

    Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом.

    Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом.

    Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

    Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

    Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

    Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

    Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

    Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.";

    " Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. ..".

    ---

    По-перше, щодо укладеного Вами договору. З Вами мали укласти або трудовий договір як з фізичною особою, або договір про надання послуг програміста як з особою ФОП. Договір про надання послуг з ФОП не може передбачати умов трудового договору, зокрема, щодо строку попередження при звільненні - договір про надання послуг з ФОП не може мати умови про звільнення. У цій частині Ваш трудовий договір як з особою ФОП порушує публічний порядок, порушує наведені вищи статті Конституції України - як наслідок цей Ваш договір відповідно до ст. 228 ЦК є нікчемним, не має юридичної сили та правових наслідків; цей договір не створює для Вас яких-небудь зобов'язань, не підлягає до виконання чи дотримання. З іншого боку, навіть з огляду трудового договору його умова про 44 дні попередження при звільненні відповідно до ст.8 КЗпП є недійсною.

    По-друге, за цим Вашим договором роботодавець (компанія) не сплачувала, як впевнено вбачається, за Вас, як працівника, передбачених законодавством податків та зборів, тобто Ви були були незастраховані за вимогами державного соціального страхування, зокрема, період Вашої роботи не підлягає до страхового пенсійного стажу. З іншої сторони, Ви, як ФОП, як вбачається, сплачували єдиний податок, тобто є застрахованою особою і це період входить до Вашого страхового пенсійного стажу. Іншими словами, компанія, порушуючи законодавство та Ваші права, використовувала Вас за Ваш рахунок у своїх її інтересах.

    Ви маєте повне право залишити роботу за цим договором без будь-яких "отработок". Якщо компанія Вам винна коштами за Вашу роботу, то вимагання їх є окремим питанням про відшкодування шкоди, не залежить від відмови за цим договором; звісно, може ускладнити виплату коштів.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Корнійчук Євген Іванович

    Добрий день, Нажмите кнопку "ОБРАТИТЬСЯ" для детального изучения вашего договора.

    Могу предположить, что вы можите разорвать договор в односторонне порядке в связи с форсмажорными обстаятельстами без отработки.

    КА Клієнт рік тому

    договор на 100% английском. Поэтому могу обратиться те кто читают и понимают свободно.

    • Гіммельфарб Станіслав  Олегович
      100%

      Обращайтесь, без проблем

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Это не проблема

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Вибачте, я залишив Вам по епошті свій номер телефону, бо доступ до Вашого обмежений, а на інших ресурсах зв'язку я Вас не знайшов.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України