Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 липня 2022, питання №70391 150₴

Залучення IT спеціалістів до ЗСУ

Доброго дня.

В мене знайомий вимушено переїхав із Ворзеля до Ужгорода у звязку із втратою житла. Його родина (дружина та двоє неповнолітніх дітей), зараз за кордоном. У нього вища освіта інженер (авіаційний інститут), проте працює не за фахом - зараз він займає посаду в галузі IT в крупній компанії, та влаштован офіційно, тобто компанія сплачує багато податнків.

В Ужгороді він за першої потребі відвідував військомат, щоб відмітитись, тобто не ухилявся, все згідно закону. Вчора (30.07.2022 суббота) йому зателефонували і сказалищоб согодні (31.07.2022 неділя) явився у військомат із речами на навчання.

Якими фактами можна оперувати, щоб його залишили в спокої, адже за рахунок сплачених податків і підтримується боєздатність ношої армії.

Що ви можете порекомендувати?

Відповіді юристів (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Константине!

    Вам треба уважно перечитати статтю 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    А ще краще проконсультуватися з цього приводу з компетентним адвокатом, який проаналізує конкретно Вашу ситуацію і опрацює найбільш прийнятний алгоритм дій!

    Можете, наприклад, натиснути кнопку "звернутись" біля моєї аватарки. Я охоче Вам в цьому допоможу!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Костянтине!

    НА ЖАЛЬ, IT-СПЕЦІАЛІСТІВ НАРАЗІ НЕ ВИЗНАЧИЛИ ДО ТІЄЇ КАТЕГОРІЇ, ЯКІ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ПРИЗОВУ. ТОМУ ДАВАТИ ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ В ЦЬОМУ АСПЕКТІ СКЛАДНО.

    ОДНАК ЩО МОЖУ ПОРАДИТИ: ТЕЛЕФОННИЙ ДЗВІНОК ПРО ЯВКУ НЕ Є НАЛЕЖНИМ СПОСОБОМ ПОВІДОМЛЕННЯ. ТІЛЬКИ ПОВІСТКА ПРО ЯВКУ - ЗАКОННИЙ СПОСІБ. МОЖНА СПОКІЙНО ПРОІГНОРУВАТИ ТАКИЙ ДЗВІНОК - І ЗА ЦЕ НІЧОГО НЕ БУДЕ.

    ПРИ ЦЬОМУ НЕЗРОЗУМІЛО, ЧИ ПРОХОДИЛА ЦЯ ОСОБА ДО ЦЬОГО ВЛК І ТАК ДАЛІ. ПОТРІБНО БІЛЬШ ДЕТАЛЕЙ ПРО САМУ СИТУАЦІЮ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    • Костянтин Клієнт рік тому

      Так він приходив у цей військомат неодноразово. В нього є "корінець", що він тимчасово на обліку військомату в Ужгороді. Тобто мова не про першу повістку, а про "чергове" відвідування військомату. І як по телефону йому сказали, вже із речами, адже раніше просто запрошували, щоб надати "відстрочку".

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Це скорше за все, йдеться про мобілізаційне розпорядження, але не має значення! На телефонні виклики реагувати не треба взагалі!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Костянтине! Запрошували надати відстрочку у зв'язку із роботою в IT-сфері?

        БАЧУ ОЧЕВИДНЕ, ВІН МАЄ ПРАВО НЕ З'ЯВЛЯТИСЬ, ДО МОМЕНТУ ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ ПРО ЯВКУ З РЕЧАМИ. ПРИ ЦЬОМУ Є ОДИН НЮАНС: ЯКЩО ПРАЦІВНИКИ ТЦК та СП ЗАПИСУВАЛИ РОЗМОВУ, ТОДІ ПОТРІБНО З'ЯВЛЯТИСЬ.

        АЛЕ ЗАГАЛОМ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ МОЖЛИВА У ВИПАДКУ ОТРИМАННЯ ІГНОРУВАННЯ ОТРИМАНОЇ ПІД ПІДПИС ПОВІСТКИ!!!

        Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

        • Костянтин Клієнт рік тому

          Ні, просто запрошували, раз на місяць, останній раз був на 2 місяці до 2го серпня, проте вони вирішили "запросити" повторно на 2 дні раніше. Відстрочки не були пов'язані із ІТ. Я почитав, що з точки зору закону преференцій щодо ІТ немає, але всі, навіть президент рекомендує таку сферу діяльності не чіпати... Може порекомендувати йому нарисати заяву на ім'я начальника РВК? Може вони розглянуть це якось, враховуючи важкий стан людини, адже він втратив майже все...

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            "...останній раз був на 2 місяці до 2го серпня, проте вони вирішили "запросити" повторно на 2 дні раніше..." - ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ? ЙОМУ ПОСТАВИЛИ ТИМЧАСОВУ НЕПРИДАТНІСТЬ?

            ПОТРІБНО РОЗУМІТИ БІЛЬШЕ ДЕТАЛЕЙ ДЛЯ ПОВНОЦІННОЇ ВІДПОВІДІ. ЗАЯВУ ТО МОЖЛИВО НАПИСАТИ, АЛЕ ТРЕБА РОЗУМІТИ, ЩО ВОНА МОЖЕ НЕ НЕСТИ ЮРИДИЧНОГО ПІДГРУНТЯ.

            Натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Константин!

    Нехай Ваш знайомий ніде сьогодня не іде, бо виклик по телефону не є законним! Законною є тільки повістка, яка правильно заповнена та вручена особисто!

    Зв'яжіться зі мною персонально, я чітко розкажу, що і як треба робити!

    Карпенко Андрей Владимирович
    66.7%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    1.

    В Україні зараз немає законного способу отримати відстрочку чи звільнитися від служби в армії на підставі роботи в ІТ-індустрії.

    Рекомендаційний лист міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в якому він закликав владу обмежити мобілізацію співробітників IT-компаній, які дають відсіч російській агресії у кіберпросторі, не є достатньою підставою для звільнення айтішників від призову.

    В умовах воєнного стану бронювати військовозобов’язаних можуть органи державної влади, компанії, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення.

    В середині березня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував лист, де закликав не мобілізувати до ЗСУ IT-фахівців. Він має тільки рекомендаційний характер, але може бути підставою для бронювання айтівців.

    На даний момент законодавчого механізму для компаній із бронювання IT-фахівців не існує, хоча робота над його створенням ведеться.

    ЗАРАЗ МОЖЛИВИЙ ТАКИЙ АЛГОРИТМ:

    Насамперед компанія має подати в Мінцифру перелік спеціалістів, яких пропонує бронювати, з обґрунтуванням, що може містити:

    • опис і докази роботи компанії в умовах війни: наявність реальних клієнтів, контрактів, дедлайни за ними тощо – звичайно, з дотриманням NDA;
    • розрахунок податків, які компанія сплатила в бюджет і може сплатити за умови збереження можливості працювати;
    • вжиті компанією та її спеціалістами заходи з підтримки ЗСУ (новини, скриншоти, банківські виписки);
    • участь спеціалістів у боротьбі з агресором на інформаційному фронті (блокування сайтів, фейкових інформаційних каналів тощо), а також посилання на згаданий лист Мінцифри.

    Далі Мінцифра передає ці списки на погодження Міноборони, а після – у Мінекономіки. Остаточне рішення щодо відстрочки спеціаліста ухвалює Мінекономіки. Але бронювання – це не повне звільнення від військового обов’язку, а лише відстрочка від призову максимум на шість місяців.

    На практиці є випадки, коли IT-фахівці приходили до військкомату, посилалися на лист (Михайло Федорова), як на певну підставу для відстрочення їхнього призову, але отримували протилежну реакцію та були МОБІЛІЗОВАНІ.

    Не можуть гарантувати відстрочку від армії також обіцянки місцевої влади "забронювати" IT-співробітників, які переїхали в їхні регіони. Зокрема, такі обіцянки з боку Закарпатської обласної військової адміністрації (ОВА) мають умовну законність та позбавлені будь-яких гарантій – адже "IT-спеціальності не входять до переліку критичних індустрій, передбачених українським законодавством.

    Зараз не лише Мінцифри, а й асоціація IT Ukraine у співпраці з Міністерством оборони та іншими представниками влади допомагає готувати проект нормативного документа, який би врегулював механізм бронювання окремих IT-фахівців від військової служби.

    Щоправда, навіть у разі прийняття такого документа навряд чи йтиметься про повне звільнення всіх айтішників від мобілізації. У всякому разі, у спільному листі IT Ukraine та локальних кластерів до влади були "пропозиції конструктивного вирішення ситуації, що склалася на перетині потреб IT-індустрії та армії.

    Найбільша проблема, яка зараз є на практиці – це паніка і незнання своїх прав та обов’язків людьми. На жаль, цим користуються працівники військкоматів – аби вирішити свої виробничі задачі. Тому важливо знати, як виглядає процедура мобілізації за законом.

    Процедура мобілізації
    1. Повістку призовнику мають право вручати: працівники військкомату, селищний або сільський голова, керівник підприємства/організації. Повістка повинна бути підписана саме тією людиною, яка її вручає.
    2. Якщо за цією повісткою призовник не прийшов до військкомату у визначений час, за це настає адміністративна відповідальність. Тобто штраф, а не суд і в’язниця.
    3. Якщо ви вже стоїте на обліку у військкоматі, пройшли медогляд та були визнані придатним до військової служби, і вже прийнято офіційне рішення про направлення вас служити чи навчатися якійсь військовій спеціальності – а ви не прийшли до військкомату у визначений час – настає кримінальна відповідальність. Наслідком може бути і позбавлення волі в тому числі.

    Також є непоодинокі випадки “спрощеного” медогляду для переселенців, які стають на облік в містах на заході України.

    Тому є сенс спокійно і ввічливо вимагати від чиновників таки дотримуватися ваших прав. Ми живемо в правовій державі.

    2.

    СТОСОВНО ПОВІСТОК:

    3 березня 2022 року Верховна рада затвердила указ президента про загальну мобілізацію.

    Загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб після її оголошення, тобто з 24 лютого 2022 року. Підлягають мобілізації громадяни здатні виконувати військовий обов'язок віком від 18 до 60 років.

    Які бувають повістки

    • Повістка для уточнення даних

    Уточнення військово-облікових даних для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї та стан здоров’я призовників і військовозобов’язаних, в першу чергу. Уточнюватися можуть також відомості про місце роботи, інше.

    • Повістка на медкомісію

    Ця повістка за підписом військового комісара зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. В результаті обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

    • Повістка на призов до ЗСУ

    Вручення цієї повістки передбачає виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Неявка за цією повісткою може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Повістки для призову в армію, без попереднього виклику на медогляд, на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, однак медкомісія все одно проводиться обов’язково .

    • Повістка прибути на призивну дільницю

    Це може бути повістка «з’явитися з речами», що не означає негайну відправку у війська, повістка "пропоную" та "наказую" чи мобілізаційний припис. Останній вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, за умови визнання придатним до служби в армії й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

    Після отримання повістки варто уважно її перечитати. Перевірити, чи вона оформлена належно.

    Що має бути вказано у повістці:

    • ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • адреса ТЦК та СП, куди потрібно прибути;
    • вид повістки;
    • перелік документів, які потрібно із собою мати;
    • ПІБ, підпис, печатка керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатись, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр.

    У повістці-призові на строкову військову службу вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Втім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію. У другому виді повісток - мобілізаційному розпорядженні - зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації».

    Мобілізаційне розпорядження вручається тим військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Тобто такий вид повістки передбачає безпосередній виклик до армії.

    Ухилення від виконання цих двох видів повісток тягне за собою кримінальну відповідальність.

    За неявку військовозобов’язаного до військового комісаріату у терміни, які вказані у мобілізаційному розпорядженні або повістці-призові на строкову службу йому може загрожувати притягнення до відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України. Військовозобов'язаний має усвідомлювати, що, прийнявши повістку даного типу і не з'явившись по ній, він здійснює акт ухилення від призову. Тож ризикує отримати покарання через його неявку для відправки на військову службу (тобто до військової частини), при наявності стверджувального висновку медкомісії – ув'язнення від 2 до 5 років.

    Тобто, якщо людина прийшла, пройшла медкомісію, її визнали придатною, і вона потім уже не прийшла з речами на збори — це вже кримінальна відповідальність.

    ВИКЛИК ПО ТЕЛЕФОНУ, НЕ Є НАЛЕЖНИМ СПОСОБОМ СПОВІЩЕННЯ ПРО ПРИБУТТЯ ДО ТЦКСП. АЛЕ, ЩОБ УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ, НА ПЕРІОД ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗМЕНІТЬ НОМЕР ТЕЛЕФОНУ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    1.

    В Україні зараз немає законного способу отримати відстрочку чи звільнитися від служби в армії на підставі роботи в ІТ-індустрії.

    Рекомендаційний лист міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в якому він закликав владу обмежити мобілізацію співробітників IT-компаній, які дають відсіч російській агресії у кіберпросторі, не є достатньою підставою для звільнення айтішників від призову.

    В умовах воєнного стану бронювати військовозобов’язаних можуть органи державної влади, компанії, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення.

    В середині березня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував лист, де закликав не мобілізувати до ЗСУ IT-фахівців. Він має тільки рекомендаційний характер, але може бути підставою для бронювання айтівців.

    На даний момент законодавчого механізму для компаній із бронювання IT-фахівців не існує, хоча робота над його створенням ведеться.

    ЗАРАЗ МОЖЛИВИЙ ТАКИЙ АЛГОРИТМ:

    Насамперед компанія має подати в Мінцифру перелік спеціалістів, яких пропонує бронювати, з обґрунтуванням, що може містити:

    • опис і докази роботи компанії в умовах війни: наявність реальних клієнтів, контрактів, дедлайни за ними тощо – звичайно, з дотриманням NDA;
    • розрахунок податків, які компанія сплатила в бюджет і може сплатити за умови збереження можливості працювати;
    • вжиті компанією та її спеціалістами заходи з підтримки ЗСУ (новини, скриншоти, банківські виписки);
    • участь спеціалістів у боротьбі з агресором на інформаційному фронті (блокування сайтів, фейкових інформаційних каналів тощо), а також посилання на згаданий лист Мінцифри.

    Далі Мінцифра передає ці списки на погодження Міноборони, а після – у Мінекономіки. Остаточне рішення щодо відстрочки спеціаліста ухвалює Мінекономіки. Але бронювання – це не повне звільнення від військового обов’язку, а лише відстрочка від призову максимум на шість місяців.

    На практиці є випадки, коли IT-фахівці приходили до військкомату, посилалися на лист (Михайло Федорова), як на певну підставу для відстрочення їхнього призову, але отримували протилежну реакцію та були МОБІЛІЗОВАНІ.

    Не можуть гарантувати відстрочку від армії також обіцянки місцевої влади "забронювати" IT-співробітників, які переїхали в їхні регіони. Зокрема, такі обіцянки з боку Закарпатської обласної військової адміністрації (ОВА) мають умовну законність та позбавлені будь-яких гарантій – адже "IT-спеціальності не входять до переліку критичних індустрій, передбачених українським законодавством.

    Зараз не лише Мінцифри, а й асоціація IT Ukraine у співпраці з Міністерством оборони та іншими представниками влади допомагає готувати проект нормативного документа, який би врегулював механізм бронювання окремих IT-фахівців від військової служби.

    Щоправда, навіть у разі прийняття такого документа навряд чи йтиметься про повне звільнення всіх айтішників від мобілізації. У всякому разі, у спільному листі IT Ukraine та локальних кластерів до влади були "пропозиції конструктивного вирішення ситуації, що склалася на перетині потреб IT-індустрії та армії.

    Найбільша проблема, яка зараз є на практиці – це паніка і незнання своїх прав та обов’язків людьми. На жаль, цим користуються працівники військкоматів – аби вирішити свої виробничі задачі. Тому важливо знати, як виглядає процедура мобілізації за законом.

    Процедура мобілізації
    1. Повістку призовнику мають право вручати: працівники військкомату, селищний або сільський голова, керівник підприємства/організації. Повістка повинна бути підписана саме тією людиною, яка її вручає.
    2. Якщо за цією повісткою призовник не прийшов до військкомату у визначений час, за це настає адміністративна відповідальність. Тобто штраф, а не суд і в’язниця.
    3. Якщо ви вже стоїте на обліку у військкоматі, пройшли медогляд та були визнані придатним до військової служби, і вже прийнято офіційне рішення про направлення вас служити чи навчатися якійсь військовій спеціальності – а ви не прийшли до військкомату у визначений час – настає кримінальна відповідальність. Наслідком може бути і позбавлення волі в тому числі.

    Також є непоодинокі випадки “спрощеного” медогляду для переселенців, які стають на облік в містах на заході України.

    Тому є сенс спокійно і ввічливо вимагати від чиновників таки дотримуватися ваших прав. Ми живемо в правовій державі.

    2.

    СТОСОВНО ПОВІСТОК:

    3 березня 2022 року Верховна рада затвердила указ президента про загальну мобілізацію.

    Загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб після її оголошення, тобто з 24 лютого 2022 року. Підлягають мобілізації громадяни здатні виконувати військовий обов'язок віком від 18 до 60 років.

    Які бувають повістки

    • Повістка для уточнення даних

    Уточнення військово-облікових даних для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї та стан здоров’я призовників і військовозобов’язаних, в першу чергу. Уточнюватися можуть також відомості про місце роботи, інше.

    • Повістка на медкомісію

    Ця повістка за підписом військового комісара зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. В результаті обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

    • Повістка на призов до ЗСУ

    Вручення цієї повістки передбачає виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Неявка за цією повісткою може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Повістки для призову в армію, без попереднього виклику на медогляд, на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, однак медкомісія все одно проводиться обов’язково .

    • Повістка прибути на призивну дільницю

    Це може бути повістка «з’явитися з речами», що не означає негайну відправку у війська, повістка "пропоную" та "наказую" чи мобілізаційний припис. Останній вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, за умови визнання придатним до служби в армії й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

    Після отримання повістки варто уважно її перечитати. Перевірити, чи вона оформлена належно.

    Що має бути вказано у повістці:

    • ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • адреса ТЦК та СП, куди потрібно прибути;
    • вид повістки;
    • перелік документів, які потрібно із собою мати;
    • ПІБ, підпис, печатка керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатись, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр.

    У повістці-призові на строкову військову службу вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Втім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію. У другому виді повісток - мобілізаційному розпорядженні - зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації».

    Мобілізаційне розпорядження вручається тим військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Тобто такий вид повістки передбачає безпосередній виклик до армії.

    Ухилення від виконання цих двох видів повісток тягне за собою кримінальну відповідальність.

    За неявку військовозобов’язаного до військового комісаріату у терміни, які вказані у мобілізаційному розпорядженні або повістці-призові на строкову службу йому може загрожувати притягнення до відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України. Військовозобов'язаний має усвідомлювати, що, прийнявши повістку даного типу і не з'явившись по ній, він здійснює акт ухилення від призову. Тож ризикує отримати покарання через його неявку для відправки на військову службу (тобто до військової частини), при наявності стверджувального висновку медкомісії – ув'язнення від 2 до 5 років.

    Тобто, якщо людина прийшла, пройшла медкомісію, її визнали придатною, і вона потім уже не прийшла з речами на збори — це вже кримінальна відповідальність.

    ВИКЛИК ПО ТЕЛЕФОНУ, НЕ Є НАЛЕЖНИМ СПОСОБОМ СПОВІЩЕННЯ ПРО ПРИБУТТЯ ДО ТЦКСП. АЛЕ, ЩОБ УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ, НА ПЕРІОД ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗМЕНІТЬ НОМЕР ТЕЛЕФОНУ.

    • Костянтин Клієнт рік тому

      Дякую за вичеопаниу відповідь. Виходить, що йому все ж таки потрібно з'явитись там. Але може ви щось порадите, щодо більш конструктивного діалогу із комісаром, щоб він поставився більш об'єктивно до проблематики:

      1. Без житла

      2. Тимчасово без родини

      Яким чином він буде їх забезпечувати коштами? Стосовно юридичного аспекту, ви все добре пояснили, проте є моральний аспект. Іноді "прієзжиє" попадають под мобілізацію частіше, і це прикро, адже були вже сюжети по ТВ щодо "свавілля" комісарів...

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Пам'ятайте, якщо він з'явиться до ТЦК, то зворотнього шляху вже не буде!

        Треба мати поважну причину неявки, а тим часом звернути увагу на законні підстави відстрочки! У цьому випадку поважна причина - незаконний виклик.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Дякую за вичеопаниу відповідь. Виходить, що йому все ж таки потрібно з'явитись там. Але може ви щось порадите, щодо більш конструктивного діалогу із комісаром, щоб він поставився більш об'єктивно до проблематики:

    1. Без житла

    2. Тимчасово без родини

    Яким чином він буде їх забезпечувати коштами? Стосовно юридичного аспекту, ви все добре пояснили, проте є моральний аспект. Іноді "прієзжиє" попадають под мобілізацію частіше, і це прикро, адже були вже сюжети по ТВ щодо "свавілля" комісарів...

    ххх

    НАЖАЛЬ, ВІЙСЬКОМАТИ ЗАРАЗ НЕ ЗВЕРТАЮТЬ УВАГИ НА МОРАЛЬНІ АСПЕКТИ ЖИТТЯ.

    ПОДИВІТЬСЯ НА ПІДСТАВИ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯКІ ВИКЛАДЕНІ В СТ. 23 ЗАКОНА УКРАЇНИ

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    конкретно для спецыалыстыв галузі інформ технологій окрема відстрочка не передбачена , але вони можуть проходити службу у кібер війську при Міністерстві цифрової трансформації України , також не передбачено телефонного вручення тільки особисто під підпис.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації:

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Костянтин!

    - ЦЕ МОЖНА ЗРОБИТИ ЧЕРЕЗ БРОНЮВАННЯ.

    ЩОДО БРОНЮВАННЯ:

    Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    Також порядок тут:

    5_Додаток_лист_Мінекономіки (1).pdf

    6_Додаток_лист_Міноборони (1).pdf

    ВСЕ ПРО БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ В ПЕРІОД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ВОЄННОГО СТАНУ:

    ЩОДО ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;...".

    ТАК, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО БРОНЮВАННЯ (ВИТЯГОМ З НАКАЗОМ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ НА НЬОМУ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ У ВИГЛЯДІ ВІДМІТКИ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ;

    4) ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    5) ОТРИМАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНИЙ ОБЛІК;

    6) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ).

    ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6.Уразі введення на території України надзвичайного або воєнногостануправонаперетин державного кордону, крім осіб, зазначенихупунктах2-1та2-2цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службупідчасмобілізації.Цянормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни"Промобілізаційнупідготовкутамобілізацію" ( 3543-12 )».

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    - ЯК ВИДНО З ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь:Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)25 липня 2022 15:59

    Порядок бронювання встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

    Для підтвердження підстав щодо перетинання державного кордону України на виїзд з території України, крім документів, зазначених у статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» особа має подати також:

    витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194);

    документи про відрядження такої особи за кордон.

    Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону».

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України