Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 серпня 2022, питання №71133 150₴

Получение второго высшего образования (магистратура) или аспирантуры.

Здравствуйте, уважаемые юристы.
Хотел бы у вас уточнить такие моменты:
1. Дает ли мне право на отсрочку от мобилизации если буду получать второе высшее по магистратуре (1.5 года).
Первое высшее получил в 2019 году.
2. Или же все таки нужно поступать только на аспирантуру что бы получить отсрочку?
3. Или же можно вообще поступать заново на бакалаврат?
Мне 26 лет.
Так как точного ответа не нашел на данный вопрос, кто-то говорит что можно, кто-то нет.

Буду весьма благодарен за ответы, спасибо!

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Ігоре!

    1. Дает ли мне право на отсрочку от мобилизации если буду получать второе высшее по магистратуре (1.5 года). Первое высшее получил в 2019 году.

    ТАК, ДАЄ! ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО МОБІЛІЗАЦІЙНУ ПІДГОТОВКУ ТА МОБІЛІЗАЦІЮ" НЕ ВИЗНАЧАЄ ВИПАДКІВ ТОГО, ЩО ВІДСТРОЧКА МОЖЛИВА ТІЛЬКИ ПРИ ЗДОБУТТІ ПЕРШОЇ ОСВІТИ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    2. Или же все таки нужно поступать только на аспирантуру что бы получить отсрочку?

    ЦЕ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО. ГОЛОВНЕ - ФАКТ СТУДЕНТСТВА, ЯКИЙ ВИ ЗМОЖЕТЕ ПІДТВЕРДИТИ ДОКУМЕНТАЛЬНО.

    3. Или же можно вообще поступать заново на бакалаврат? - МОЖЛИВО І НА БАКАЛАВРАТ, АЛЕ ВСЕ ТАКИ КРАЩЕ ПІДВИЩУВАТИ ОСВІТУ, АБИ НЕ ВИНИКАЛО ПРОБЛЕМ. ЯК МІНІМУМ РАДЖУ МАГІСТРАТУРУ. АСПІРАНТУРА ВЗАГАЛІ БУДЕ НАЙКРАЩИМ ВАРІАНТОМ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    26.7%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Скажу сразу, если у вас нет военной кафедры и вы не служили в армии, до 27 лет вы являетесь призывником, поэтому не подлежите мобилизации.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" стосується військовозобов'язаних та резервістів https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Призовник відрізняється від військовозобов'язаного тим, що у призовника військово-обліковим документом є приписне свідоцтво, а у військовозобов'язаного військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    В свою очередь, любой из предложенных Вами вариантов дает право на отсрочку от мобилизации. Закон не имеет уточнений насчет того, какое это по счету образование, главное определенная степень и дневная форма. Конечно, если вы будете повышать свое образование, вопросов к Вам будет меньше.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію": https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Игорь.

    Количество дипломов которые у Вас уже есть для получения отсрочки не имеет значение.

    Главное чтобы Вы получали образование на дневной либо дуальной форме обучения.

    Статя 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" предусматривает следующее:

    Призыву на военную службу во время мобилизации, на особый период не подлежат также:

    соискатели профессионального (профессионально-технического), профессионального высшего и высшего образования, ассистенты-стажеры, аспиранты и докторанты, обучающиеся по дневной или дуальной формам получения образования.

    Как Вы видете даже учащиеся ПТУ, равно как и магистры и аспиранты, имеют право получить отсрочку, главное подтверждение, что обучение происходит на дневной или дуальной форме.

    Есть информация, что военкоматы расценивают получение второго образования после введения военного положения как попытку уклониться от службы, однако такая их позиция незаконна.

    В случае отказа военкомата предоставить отсрочку при наличии справки об обучении, необходимо обращаться в административный суд и иском, чтобы суд обязал военкомат предоставить отсрочку. При этом согласно правил административного судопроизводства обязанность доказать правомерность своих действий или решений возлагается на субъекта властных полномочий, тоесть на военкомат. При этом в случае удовлетворения иска истец может расчитивыать на возмещение судебных расходов, в том числе на правовую помощь (услуги адвоката) и компенсацию морального вреда.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    У відповідності до абзацу другого частини статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2196-IX від 14.04.2022 р.,

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

    При цьому зазначена норма Закону не передбачає дискримінацію за державною приналежністю ВНЗ, його організаційній форми та власності.

    Також, вказана норма Закону не передбачає обмежень щодо часу отримання звільнення від мобілізіції. Тобто, вона діє на весь час навчання з моменту зарахування особи в якості особи, що здобуває освіту.

    Таким чином, сам факт навчання, незалежно від ступеня освітнього закладу та рівня отримуваної освіти, Ви маєте право не бути мобілізованим.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    У Вашрму випадку не має значення, яку за чергою вищу освіту Ви отримуєте, питання №1 - правильно оформлені документи, але йдемо по порядку...

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза, або міжнародний студентський квиток ISIC

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    ЩОДО ОТРИМАННЯ міжнародного студентського квитка ISIC:

    він має таку саму правову силу, що і студентська віза або студ. квиток, але його набагато легше та дешевше оформити!

    Це можна зробити тут:

    https://isic.org.ua/?fbclid=IwAR3Yj086j9RT6psQllDe...

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військкомату пройти медичну комісію (або обійтися без проходження комісії) та отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання в іноземному ВУЗі для Держапогранслужби.

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь нервує у разі виникнення необхідності звернутися до територіального центру комплектування, але ніякого ризику в тому для Вас не існує! Нічого складного в цій процедурі також не передбачається. Якщо у Вас відсутній ВК (чи приписне), то працівники ТЦКСП повинні Вам його оформити.

    ПРО ВСЯК ВИПАДОК ВАМ ТАКОЖ СЛІД ПАМ’ЯТАТИ ЩО

    законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    Ще одна маленька фомальність - відповіді на Ваші питання:

    1. Дает ли мне право на отсрочку от мобилизации если буду получать второе высшее по магистратуре (1.5 года).Первое высшее получил в 2019 году.

    Категоричне ТАК! Маєте право! Тим більше, що першу освіту Ви отримали в Україні.

    2. Или же все таки нужно поступать только на аспирантуру что бы получить отсрочку?

    Якщо маєте шанс зарахуватися в аспіранутуру, то ще краще! Але згодиться і звичайна вища освіта.

    3. Или же можно вообще поступать заново на бакалаврат?Мне 26 лет.

    Так, можете почати з бакалаврата. Обмежень в законі не існує.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Крім повної консультації надам також необхідні зразки документів, що належали моїм клієнтам, по яких вони вже успішно виїхали за кордон!

    Вдачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    23.3%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВІК НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ВАШЕ ПРАВО НА ОСВІТУ.

    1. Дает ли мне право на отсрочку от мобилизации если буду получать второе высшее по магистратуре (1.5 года).

    ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Первое высшее получил в 2019 году.

    АЛЕ ВИ ЩЕ МАЄТЕ СТАТУС ПРИЗИВНИКА. ТОМУ ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ. ТАКА ВІДСТРОЧКА НАДАЄТЬСЯ ОДИН РАЗ.

    ЯКЩО З 01.10.2022 РОКУ БУДЕ ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ, ВИ НЕ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    ЦЕ РЕГУЛЮЄТЬСЯ ст.17

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    2. Или же все таки нужно поступать только на аспирантуру что бы получить отсрочку?

    АСПІРАНТУРА НАДАСТЬ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ.

    3. Или же можно вообще поступать заново на бакалаврат?Мне 26 лет.

    БАКАЛАВРАТ НІЧОГО НЕ ЗМІНИТЬ В ВАШОМУ СТАТУСІ.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного) на любом образовательном уровне , главное иметь справку об єтом и копию приказа ректора о принятии Вас

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації:

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: Зможете виїхати , але довідку з іноземного ВНЗ , треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.)Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції, та під час дії воєнного стану. • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.• здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні. •

    ---

    Проект 7272 отсрочка для ПТУ колледж школа

    Наразі зазначений законопроект ОПРИЛЮДНЕНО 16.06. 22 він набув чинності .

    Статус можна відстежити тут https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39408 3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта Законопроектом пропонується розширити перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема доповнити його такими категоріями громадян як учні і викладачі закладів професійної (професійнотехнічної) освіти. Зокрема, пропонується абзаци другий та третій частини другої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» викласти у такій редакції: «здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої, чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;». 4. Стан нормативно-правової бази в цій сфері правового регулювання Основним нормативно-правовим актом, що регулює зазначене питання, є Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 5. Фінансово-економічне обґрунтування Реалізація проекту Закону у разі його прийняття не потребує додаткових видатків державного чи місцевого бюджетів. 6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта Проект акта у разі його прийняття забезпечить рівність прав здобувачів професійної (професійної-технічної), фахової передвищої та вищої освіти і їхніх викладачів щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, що дасть змогу в повному обсязі забезпечити ринок праці фахівцями, необхідними для відбудови України у воєнний та післявоєнний стан.

    --- З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ігор!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, НЕ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, НА ЯКУ ОСВІТНЮ СТУПІНЬ, ВИ БУДЕТЕ ВСТУПАТИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Права на відстрочку у вас є, вне залежності від того яка у вас освіта за кількістю та який вік. Головне денна форма навчання для отримання відстрочки.

    Також врахуйте той факт, що це право на відстрочку, але не право на виїзд за кордон. У випадку питань, звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України