Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 13 серпня 2022, питання №71244 1300₴

Чи може людина будучи в національному розшуку в Україні зробити новий біометричний закордонний паспорт в дип установі за кордоном?

1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта?

2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції?

Якщо це має значення - то розшук за злочин фінансового характеру. (Не насильство, не злочини проти людяності і т.д.) . Розшук ініціювали декілька років тому і людина вже декілька років проживає за кордоном.

Відповіді юристів (35)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Перш за все Ви повинні знати, що це питання регулююється статтю 281 КК України.

    "1. Якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України чи за межами України та не з’являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий, прокурор оголошує розшук такого підозрюваного.

    До оголошення підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов’язаний вжити заходів щодо встановлення його місцезнаходження.

    2. Про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    3. Здійснення розшуку підозрюваного може бути доручено оперативним підрозділам".

    Розшук підозрюваного може здійснюватися особисто слідчим або доручатися оперативним підрозділам, перелік яких передбачено у ст. 41 КПК України. Про це слідчий вказує в постанові про оголошення розшуку. Порядок розшуку підозрюваного на підставі постанови слідчого і доручення про розшук здійснюється оперативними підрозділами згідно з відомчими нормативно-правовими актами.

    З метою розшуку підозрюваного можуть проводитися негласні слідчі (розшукові) дії в порядку, передбаченому статтями 246-275 КПК України, а також оперативно-розшукові заходи.

    При встановленні місцезнаходження підозрюваного, який переховувався від органів досудового розслідування, службові особи оперативних підрозділів вживають заходів щодо його затримання та доставлення до місця, де здійснюється кримінальне провадження.

    У кримінальних провадженнях про тяжкі та особливо тяжкі злочин, в який підозрюваного оголошено в розшук, у разі наявності достатніх підстав вважати, що особа може переховуватися за межами України, слідчий відповідно до законодавства вирішує питання про оголошення особи в міжнародний розшук.

    Що стосується звернення до українського консульства за отриманням біометричного паспорту, то при вивченні персональних даних особи, яка звернулася за паспортом, цілком можливе отримання дипустановою інформації про те, що особа знаходиться у розшуку. В таких випадках особа може бути оголошена в мфжнароний розшук!

    Основна мета міжнародного розшуку - провести кримінальне провадження та притягненути особу до кримінальної відповідальності або заочно, або шляхом екстрадиції в Україну. Після підтвердження факту виїзду особи з України, зокрема з метою ухилення від відповідальності, у слідчий може використовувати два варіанти розвитку подій:

    проведення заочного досудового розслідування кримінального провадження чи заочного судового провадження стосовно особи (тобто без неї)

    або екстрадиція особи за допомогою компетентних органів іноземної держави.

    Сама процедура оголошення в міжнародний розшук виглядає так:

    Насамперед, слідчий та/або прокурор звертаються до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України (в Україні Національна поліція виступає як Національне центральне бюро Інтерполу). Туди подається запит про публікацію щодо особи так званої «синьої картки», мета якої — встановлення реального місцезнаходження особи. У такому запиті має бути викладена повна та об'єктивна інформація про події та факти щодо розшукуваних осіб.

    Далі Департамент міжнародного поліцейського співробітництва вивчає отриманий запит та додані до нього матеріали, а у разі потреби запитує в ініціатора розшуку додаткові відомості. Після цього, згідно з прийнятими Інтерполом правилами, він надсилає запит до Генерального Секретаріату Інтерполу у Францію. В деяких країнах додатково передує етап передання запиту до Національного центрального бюро Інтерполу відповідної країни. Генеральний Секретаріат Інтерполу після отримання відповідних документів направляє їх до Комісії з контролю файлів Інтерполу, яка тимчасово фіксує інформацію про публікацію карток оповіщення в базі даних організації.

    У період, поки Генеральний Секретаріат розглядає запити на публікацію карток, вони тимчасово фіксуються в базі даних Організації. Під час розгляду ці запити можуть бути відображені як публікації (врегульовано ст. 77 Правил Інтерполу щодо обробки інформації). При цьому такі публікації не можна плутати з опублікованими картками. У разі задоволення запиту Генеральний секретаріат Інтерполу надсилає ініціатору звернення повідомлення про публікацію щодо особи «синьої картки» та розпочинає процес встановлення місцезнаходження особи.

    Повідомлення щодо оголошення в розшук публікується у вигляді так званої картки (notice) оповіщення, яка може бути не лише інструментом міжнародного розшуку, але й способом обміну інформацією. За загальним правилом, картки не підлягають оприлюдненню, але це можливо виключно за дозволом держави, яка здійснила запит. Отже, більшість карток є непублічними, а решта, яким все ж таки було надано розголосу, розміщуються на офіційному веб-порталі Інтерполу. Залежно від мети розшуку, «картці» (її лівому куту) надається колір. Як вже було зазначено, метою «синьої картки» є встановлення місцезнаходження особи, а от картка з червоним кутом має додаткову та ключову мету — арешт особи для подальшої екстрадиції.

    Окремо слід зазначити, що «червоні картки» перед опублікуванням підлягають обов'язковій перевірці Генеральним Секретаріатом Інтерполу. Цим займається Центр командування і координації Генерального Секретаріату, який зобов'язаний перевіряти кожний запит. Якщо у співробітників центру виникають питання щодо законності запиту, вони мають право звернутися до юридичного управління.

    У разі успішного встановлення місцезнаходження особи за «синьою карткою» Генеральний Секретаріат Інтерполу надсилає відповідному слідчому органу в Україні відомості щодо місцезнаходження особи. Лише після цього слідчий або прокурор мають підстави звернутися із запитом про міжнародну правову допомогу до Генеральної прокуратури України. В такому запиті чітко вказується назва правоохоронного органу іноземної країни, якій доручається вручити особі виклики до слідчого органу України, а за наявності — повідомлення про підозру.

    Лише після дотримання такої процедури за особою офіційно буде визначено статус підозрюваного у кримінальному провадженні. У разі ігнорування такою особою викликів слідчий орган матиме всі підстави для звернення до Генерального Секретаріату Інтерполу із запитом про публікацію щодо особи «червоної картки» (для затримання як особи, яка ухиляється від кримінальної відповідальності, з подальшою можливістю її екстрадиції).

    Як я і сказав вище держави-учасниці можуть використовувати 2 інструменти для міжнародного розшуку осіб.

    Перший – це внесення даних особи до бази Інтерполу з присвоєнням червоної картки «red notice». Інші країни мають розглядати червону картку, як запит на затримання людини для подальшої екстрадиції.

    Що треба знати про «red notice»:

    - її присвоюють не автоматично, а за рішенням органів Інтерполу;

    - список осіб, щодо яких діють червоні картки, опубліковано на сайті міжнародної поліції. Але пам’ятайте, що відомості про Вас можуть проходити виключно по внутрішнім базам;

    - для присвоєння червоної картки потрібні конкретні умови.

    Так «red notice» присвоюють за сукупністю наступних умов:

    По-перше, правопорушення, що інкримінують особі, визнається кримінальним у більшості країни.

    По-друге, верхня межа покарання за нього не менше 2 років в’язниці. Або альтернативна умова – людину засудили за нього не менш ніж на 6 місяців позбавлення волі і строк невідбутого покарання також становить не менше 6 місяців. До того ж червона картка повинна відповідати цілям Інтерполу і не бути інструментом незаконного переслідування.

    Інший інструмент розшуку – дифузія. Це запит про затримання та подальшу видачу особи від однієї країни-учасниці до іншої. Наприклад, людину розшукують правоохоронні органи України. Вони отримують інформацію, що особа може знаходитись на території Північний Кіпру. Тоді Департамент міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України направляє запит до Національного бюро розслідувань Турції (бо в ТРПК не визнана!) про затримання особи та її подальшу видачу.

    Дифузія відрізняється від червоної картки наступним:

    - це двоканальна комунікація між країнами-учасницями, без залучення органів Інтерполу;

    - дані про дифузію не публікуються на веб-ресурсах Інтерполу.

    По суті, дифузія небезпечніша, ніж червона картка. Адже тоді людина може і не знати, що потрапила до міжнародного розшуку. Найгірше, якщо вона дізнається про це в момент затримання.

    Тому варто завчасно оцінювати ризики і прогнозувати: чи може якась з країн направити запит до іншої щодо Вас, що це за країни, які в них правила екстрадиції, практика видачі тощо.

    ЯК ПЕРЕВІРИТИ, ЧИ ПЕРЕБУВАЄТЕ ВИ В МІЖНАРОДНОМУ РОЗШУКУ.

    Інформацію щодо міжнародного розшуку конкретної особи можна перевірити трьома шляхами:

    - перевірити інформацію на офіційному сайті Інтерполу. У розділі «Wanted persons» вводимо у пошуковому рядку прізвище та ім’я, національність, вік, стать, країну, яка потенційно могла ініціювати розшук.

    Так ви можете побачити, чи є Ви базі та чи діє щодо нього червона картка. На жаль, дані про дифузію не публікуються відкрито. Крім того,зверніть увагу, що на офіційному сайті виставлені далеко не всі розшукувані. Якщо країна-ініціатор розшуку сама висловила бажання про розшук в публічній базі, в іншому випадку

    - відомості щодо вашого клієнта проходять по внутрішнім базам – тоді пошук по сайту буде безрезультатним;

    - запитати інформацію у національних правоохоронних органів – Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України. Проте є нюанси. У національних органів також може не бути повного доступу до деяких файлів Інтерполу;

    - надіслати запит Комісії з контролю за файлами Інтерполу (далі – Комісія).

    Останній спосіб найбільш надійний.

    Як надіслати запит до Комісії Інтерполу

    Отримати доступ до файлів Інтерполу можете виключно Ви або Ваш представник (оскільки перше в більшості випадків абсолютно ризиковано, то залишається, власне, тільки друге). Для цього необхідно надіслати письмове звернення на адресу офісу міжнародної поліції в Ліоні. Бланк такого запиту можна завантажити на сайті Інтерполу. Цей документ називається «Application Form - access-correction-deletion». До його оформлення є декілька вимог:

    - Ваш представник повинен заповнювати бланк однією з робочих мов Інтерполу: англійська, іспанська, арабська, французька;

    - представник має підтвердити свої повноваження, як представника. Для цього треба додати до листа відповідні документи – їх також необхідно перекласти на одну з робочих мов;

    - обов’язково треба вказати мету запиту – доступ до файлів;

    - детально описати факти, які дозволяють припустити, що особа знаходиться у міжнародному розшуку;

    - додати до запиту усі документи, що підтверджують обґрунтованість такої підозри – вироки суду, постанови слідчих органів тощо. Не забувайте про переклад на робочі мови;

    - підпис на запиті має бути оригінальним – копії підпису використовувати не можна.

    Після того як Комісія отримає запит Вашого представника, впродовж 3 місяців вона вирішує питання про його «прийнятність». Інтерпол має пересвідчитись, що запит відповідає вимогам, а розкриття інформації не порушує нічиї права, не шкодить суспільній чи національній безпеці тощо.

    Якщо запит виявився прийнятним, впродовж чотирьох місяців Комісія надасть Вашому представнику відповідь. Це довгий шлях. Але цей найбільш надійний спосіб дізнатися, чи перебуваєте Ви у міжнародному розшуку, та убезпечити Вас від небажаного арешту та екстрадиції.

    Але передусім я радив би Вам перевірити, наскільки сьогодня актуальна остання Ваша інформація про кримінальну справу! Можливо з того моменту багато чого змінилося і справа вже закрита, так само як і розшук?

    З'являться питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Паспорт Вам оформлять ,але консул після виявлення факту Вашого розшуку зобов'язаний повідомити правоохоронні органи ,після Вас екстрадують у країну громадянства для передачі слідству та суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.5%

    Вітаю, Ольго!

    ПРОАНАЛІЗУВАВШИ ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО ЗАЗНАЧАЮ, ЩО ПРИ ОФОРМЛЕННІ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА ПЕРЕВІРКА ОСОБИ ЩОДО НАЯВНОСТІ ВІДНОСНО НЕЇ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ АБО ПРОЦЕДУРИ РОЗШУКУ НЕ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів Українивід 7 травня 2014 р. № 152 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 1001)

    ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...

    Отримання інформації та взаємодія під час здійснення ідентифікації особи

    16. ДМС має право отримувати інформацію про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, в обсязі, необхідному для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміном паспорта для виїзду за кордон відповідно до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”.

    Доступ до такої інформації здійснюється з дотриманням вимог Закону України “Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах”.

    {Абзац другий пункту 16 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 456 від 23.02.2022}

    У разі відсутності можливості надання ДМС прямого доступу до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, або направлення запитів захищеними каналами зв’язку одержання відомостей про особу здійснюється шляхом надсилання запитів та надання відповідей на них на паперових носіях.

    17. До підключення Мін’юсту до Реєстру одержання відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, які підлягають обов’язковому внесенню до Реєстру, здійснюється шляхом надсилання до Мін’юсту захищеними каналами зв’язку запитів щодо кожної особи, відповідь на які Мін’юст надає протягом трьох робочих днів з дня надходження такого запиту.

    У разі відсутності можливості надіслання запитів захищеними каналами зв’язку запити надсилаються на паперових носіях.

    18. У разі відсутності в ДМС інформації про належність особи до громадянства України територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС проводить перевірку факту належності особи до громадянства України, у тому числі шляхом надіслання до МЗС, закордонної дипломатичної установи запитів щодо набуття особою громадянства України, перебування на постійному/тимчасовому консульському обліку, оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    У разі відсутності в закордонній дипломатичній установі інформації про належність особи до громадянства України закордонна дипломатична установа проводить перевірку факту належності особи до громадянства України, у тому числі шляхом надіслання до територіального органу/ територіального підрозділу ДМС запитів щодо набуття особою громадянства України та оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    ...

    Подання документів для оформлення паспорта для виїзду за кордон до закордонної дипломатичної установи

    52. У разі постійного проживання або тимчасового перебування за кордоном для оформлення паспорта для виїзду за кордон заявник звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає такі документи:

    1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

    У разі коли особі не оформлювався документ, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та/або надає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон);

    2) свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, - у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку;

    3) документ, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном (у разі наявності);

    4) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, - у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

    5) відповідні документи, що підтверджують сплату консульського збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати. Оригінал документа про звільнення від сплати консульського збору повертається заявнику, а до заяви-анкети долучається його копія, засвідчена працівником шляхом проставляння відмітки “Згідно з оригіналом” із зазначенням посади, його прізвища та ініціалів, підпису та дати;

    6) у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, - може бути подано одну кольорову фотокартку розміром 10-15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування. Фотокартка повинна відповідати вимогам Міжнародної організації цивільної авіації (IКAO) Doc 9303.

    {Підпункт 6 пункту 52 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 411 від 05.04.2022 - діє до дня припинення чи скасування воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення чи скасування}

    53. У разі прийняття документів від особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, або особи, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, за зверненням такої особи або її законного представника, оформленим у письмовій формі, здійснюється виїзд працівника закордонної дипломатичної установи за місцем проживання або проходження лікування особи.

    {Абзац перший пункту 53 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 411 від 05.04.2022 - діє до дня припинення чи скасування воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення чи скасування}

    Працівник закордонної дипломатичної установи під час особистого відвідування особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, або особи, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, перевіряє та підтверджує тотожність зазначеної особи, зображеної на фотокартці, про що складається акт в присутності особи/її законного представника. В акті зазначається інформація щодо місця, дати та часу відвідування, відомості про працівника закордонної дипломатичної установи та присутніх осіб, підстави відвідування та підтвердження/непідтвердження стану здоров’я, тотожності особи. Акт підписується працівником закордонної дипломатичної установи та особою/її законним представником.

    {Абзац другий пункту 53 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 411 від 05.04.2022 - діє до дня припинення чи скасування воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення чи скасування}

    У разі відсутності фізичних вад особа власноручно проставляє підпис на окремому аркуші для подальшого сканування із застосуванням засобів Реєстру.

    54. Для оформлення паспорта для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого заявник, який постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає документи, передбачені підпунктами 2-6 пункту 52 цього Порядку, а також:

    1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, за відсутності - його копію (у разі наявності), або надається інформація про раніше оформлені на ім’я цієї особи документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

    2) документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій втрачено або викрадено паспорт для виїзду за кордон, що підтверджує факт звернення заявника з приводу його втрати або викрадення.

    55. Для обміну паспорта для виїзду за кордон заявник, який постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає документи, передбачені пунктом 52 цього Порядку, а також:

    1) паспорт для виїзду за кордон, що підлягає обміну;

    2) документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими паспорт для виїзду за кордон підлягає обміну (у випадках, визначених у підпунктах 1 і 2 пункту 6 цього Порядку);

    3) заяву про повернення паспорта для виїзду за кордон, що підлягає обміну, після його анулювання у зв’язку з наявністю в ньому віз або у випадку, якщо такий паспорт є підставою для отримання/продовження дозвільних документів на проживання в іноземній державі.

    56. Для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, що не досягла 16-річного віку, заявник разом з документами, зазначеними у пунктах 52-55 цього Порядку, також подає оригінал або засвідчену в установленому порядку копію одного з таких документів:

    1) документа, що посвідчує повноваження директора дитячого закладу (контракту тощо);

    2) договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї;

    3) договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу;

    4) рішення органів опіки та піклування про встановлення опіки (піклування);

    5) рішення суду про встановлення опіки (піклування);

    6) договору про патронат.

    57. Працівник закордонної дипломатичної установи, на якого згідно з його службовими обов’язками покладаються функції з прийняття документів та оформлення заяв-анкет, вчиняє дії, передбачені пунктами 24-29 цього Порядку.

    58. Працівник закордонної дипломатичної установи, на якого згідно з його службовими обов’язками покладаються функції з оформлення паспорта для виїзду за кордон, вчиняє дії, передбачені пунктом 32 цього Порядку, та приймає до розгляду заяву-анкету.

    59. Після прийняття до розгляду заяви-анкети та доданих до неї документів працівник закордонної дипломатичної установи здійснює заходи з ідентифікації особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон.

    60. Ідентифікація особи здійснюється на підставі даних, отриманих з баз даних Реєстру.

    Пошук в Реєстрі інформації щодо особи здійснюється за поданими персональними даними (у тому числі тими, що змінилися).

    Рішення про оформлення паспорта приймається закордонною дипломатичною установою за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності особи до громадянства України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру).

    61. Ідентифікація осіб, на ім’я яких оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно яких відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних облікових документів, відомчих реєстрів, картотек, баз даних.

    Для перевірки інформації про особу працівником закордонної дипломатичної установи протягом одного робочого дня з дня прийому заяви-анкети до розгляду до відповідного органу, підприємства, установи, організації, територіального органу/територіального підрозділу ДМС надсилаються запити.

    Перевірка за запитом проводиться протягом двох робочих днів з дня його надходження. За результатами перевірки готується відповідь та надсилається до відповідної закордонної дипломатичної установи.

    Строк надання відповіді не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня надходження запиту.

    У разі термінового оформлення паспорта для виїзду за кордон запит надсилається в день прийняття заяви-анкети до розгляду, а відповідь надається невідкладно в день надходження відповідного запиту.

    За відсутності можливості надсилання запитів у електронній формі запити надсилаються на паперових носіях. Допускається надсилання запитів та отримання відповідей каналами відомчої електронної пошти.

    62. У разі оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон особі, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, закордонна дипломатична установа надсилає запити до територіального органу/територіального підрозділу ДМС з метою отримання інформації про набуття особою громадянства України та оформлення на її ім’я документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Якщо документ, що посвідчує особу, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, та підтверджує громадянство України, оформлений на ім’я особи, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, закордонна дипломатична установа надсилає запити до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, який здійснює його повноваження.

    У разі ідентифікації особи у такий спосіб інформація про оформлення та видачу їй документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, що зберігається на паперових носіях, сканується та вноситься до відомчої інформаційної системи.

    63. У випадку, якщо картотеки заяв про видачу паспорта територіального підрозділу ДМС не збереглися, відсутня будь-яка інформація в наявних обліках територіального органу/територіального підрозділу ДМС, ідентифікація особи, яка постійно проживає за кордоном, здійснюється відповідно до облікових документів та електронного реєстру закордонної дипломатичної установи.

    64. Рішення щодо оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон приймається працівником закордонної дипломатичної установи за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності до громадянства України.

    65. Матеріали перевірок долучаються до заяви анкети (у разі надсилання та отримання відповідей на паперових носіях), скануються та вносяться до відомчої інформаційної системи МЗС.

    ...

    Підстави для відмови в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон

    82. Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС, закордонна дипломатична установа має право відмовити заявнику в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, якщо:

    1) особа не є громадянином України;

    2) стосовно видачі паспорта для виїзду за кордон звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;

    3) особа вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, які є дійсними на день звернення (крім випадків, передбачених пунктом 22 цього Порядку);

    4) заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта для виїзду за кордон;

    5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

    83. У рішенні про відмову в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, яке доводиться до відома заявника в порядку і строки, встановлені законодавством, зазначаються підстави відмови.

    У разі подання заяви-анкети через уповноваженого суб’єкта територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС надсилає письмове повідомлення про прийняте рішення до уповноваженого суб’єкта для подальшого вручення заявнику.

    Заявник має право повторно звернутися до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи, уповноваженого суб’єкта в разі зміни або усунення обставин, у зв’язку з якими йому було відмовлено в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон.

    ВРАХОВУЮЧИ ЗАЗНАЧЕНЕ ВИЩЕ:

    1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта?

    НІ. ПІДСТАВИ ВІДМОВИ ЧІТКО ВИЗНАЧЕНІ ЗАКОНОДАВСТВОМ.

    2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції?

    ТЕОРЕТИЧНО МОЖЕ, ПРИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОСОБИ.

    АЛЕ НА ПРАКТИЦІ НЕ ДУМАЮ, ЩО ЦЕ МОЖЛИВО, АДЖЕ ЖОДНІ ЗАПИТИ ДО МВС ЗГІДНО З ПОРЯДКОМ НЕ НАПРАВЛЯЮТЬСЯ.

    БІЛЬШЕ ТОГО, ЗАКОРДОННІ ДИПЛОМАТИЧНІ ПРЕДСТАВНИЦТВА НЕ МАЮТЬ ДОСТУПУ ДО РЕЄСТРІВ, РОЗПОРЯДНИКОМ ЯКИХ Є МВС.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Бутенко Юлія Юріївна
    11.5%

    Доброго вечора!

    Відповідаю на Ваші питання по порядку.

    • ЧИ МОЖЕ РОЗШУК СТАТИ ПРИЧИНОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ В ВИГОТОВЛЕНІ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА?

    Відповідно до п. 82 Постанови КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 є вичерпний перелік підстав для відмови в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон, зокрема, територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС, закордонна дипломатична установа має право відмовити заявнику в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, якщо:

    1) особа не є громадянином України;

    2) стосовно видачі паспорта для виїзду за кордон звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;

    3) особа вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, які є дійсними на день звернення (крім випадків, передбачених пунктом 22 цього порядку);

    4) заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта для виїзду за кордон;

    5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

    64. Рішення щодо оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон приймається працівником закордонної дипломатичної установи за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності до громадянства України.

    Тобто, якщо у заяві-анкеті про обмін Вашого закордонного паспорту не потрібно буде вказувати про відкриті щодо Вас кримінальні провадження, підстав для відмови Вам у видачі паспорту не буде.

    Однак, зверніть увагу, у Законі України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» є положення щодо можливості тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України, зокрема у випадку, якщо стосовно такої особи у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.

    У такому випадку шанси, що Вам можуть відмовити у видачі паспорту збільшуються.

    2. ЧИ МОЖЕ ВИГОТОВЛЕННЯ ПАСПОРТА ПРИВЕРНУТИ УВАГУ МВС І ВОНИ ІНІЦІЮЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ РОЗШУК АБО НАПРАВЛЯТЬ ЗАПИТ В КРАЇНУ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ЗНАХОДЖЕННЯ ДЛЯ ЕКСТРАДИЦІЇ?

    Підставою для міжнародного розшуку громадян України є запит правоохоронного органу, надісланий до Національного центрального бюро Інтерполу в Україні. На підставі розгляду такого запиту інтерпол може опублікувати у своїй базі червону картку.

    Червона картка може бути опублікована, зокрема, за наступних умов:

    • злочин є серйозним злочином загального права та визнається кримінальним у більшості країн;
    • розшук спрямований на притягнення до відповідальності, якщо мінімальний строк покарання становить не менше 2 років позбавлення волі, або на відбування покарання строком не менше 6 місяців позбавлення волі;
    • запит відповідає цілям Інтерполу, становить інтерес для цілей міжнародного співробітництва і не є інструментом незаконного переслідування (політичний, військового, релігійного чи расового характеру переслідування, порушення адміністративного характеру, приватно-правовий спір, ін.);
    • особу оголошено в розшук в установленому законодавством порядку для притягнення до відповідальності/для відбуття покарання;
    • наявний дійсний ордер на арешт (ухвала суду про застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою).

    ТАКИМ ЧИНОМ, ТЕОРЕТИЧНО МОЖЛИВО ОГОЛОСИТИ ОСОБУ У МІЖНАРОДНИЙ РОЗШУК. НА ПРАКТИЦІ, ЩОДО КОЖНОЇ КОНКРЕТНОЇ СПРАВИ НЕОБХІДНО АНАЛІЗУВАТИ УСІ ОБСТАВИНИ, ЗОКРЕМА, ЩОДО ВЧИНЕНОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ТА ПЕРЕБІГУ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ.

    Щодо екстрадиції.

    Відповідно до ч.1 ст. 573 КПК України запит про видачу особи (екстрадицію) направляється за умови, якщо за законом України хоча б за один із злочинів, у зв’язку з якими запитується видача, передбачено покарання у виді позбавлення волі на максимальний строк не менше одного року або особу засуджено до покарання у виді позбавлення волі і невідбутий строк становить не менше чотирьох місяців.

    Тобто, якщо за кримінальне правопорушення, яке вчинено особою, передбачено покарання у виді позбавлення волі на максимальний строк не менше одного року, тоді екстрадицію можуть застосувати.

    Однак, знову ж таки на практиці, ці механізми є доволі тривалими. Необхідно враховувати, яка це країна, чи є з нею міжнародні угоди щодо співробітництва у кримінальних справах, щодо яких злочинів вона здійснює видачу, у яких випадках може бути відмовлено тощо.

    • Ольга Клієнт рік тому

      "наявний дійсний ордер на арешт (ухвала суду про застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою)."Тобто якщо запобіжний захід не застосовувався - міжнародний розшук не можливий?

    Крикун Сергій  Павлович
    4.6%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "..Глава V

    Функції консула щодо виконання доручень слідчих або судових органів України С т а т т я 28

    Консул виконує доручення слідчих або судових органів України щодо громадян України, якщо це не заборонено законами держави перебування. Зазначені доручення виконуються з додержанням процесуального законодавства України.".

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    " Стаття 139. Наслідки неприбуття на виклик...

    5. Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження...

    Стаття 183. Тримання під вартою...

    4... При обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, розмір застави не визначається...

    Стаття 281. Розшук підозрюваного

    1. Якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України чи за межами України та не з’являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий, прокурор оголошує розшук такого підозрюваного.

    До оголошення підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов’язаний вжити заходів щодо встановлення його місцезнаходження.

    2. Про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань...".

    Савченко Олександр
    11.5%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго вечора, Ольга!

    1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта? - ні, тому що під час оформлення паспорта взагалі не перевіряються розшукові обліки МВС, в тому числі чи знаходиться особа в національному розшуку в Україні.

    2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції? - ні, тому що дані про виготовлення та видачу закордонного паспорта не передаються в МВС України.

    Зверніть увагу, що набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 678 від 10 червня 2022 р., якою встановлено, що розміщений за межами України відокремлений підрозділ (центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс») державного підприємства «Документ», що належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру, протягом двох років здійснює прийняття матеріалів для оформлення паспортних документів громадянам України, які перебувають за межами України.

    Стаціонарне обслуговування здійснюється в м. Варшава за адресою: al. Jerozolimskie 179, ТЦ Blue City. Обслуговування відвідувачів на мобільних комплексах відбувається за попереднім записом в електронну чергу. Громадяни України, які нині перебувають за кордоном, зможуть оформити id-картку, закордонний паспорт чи, навіть, скористатися новою послугою оформлення обох документів одночасно. Перелік документів для оформлення id-картки та закордонного паспорта стандартний, як і в тих «Паспортних сервісах», які знаходяться в Україні.

    Строки оформлення та видачі документів, враховуючи особливості міжнародної логістики під час воєнного стану:

    до 45 робочих днів для звичайного та до 20 робочих днів для термінового виготовлення. Вартість послуг орієнтовно наближена до вартості оформлення документів закордонними дипломатичними установами.

    Оплата послуг на мобільних комплексах здійснюватися на місці за допомогою онлайн-сервісу. Оплата готівкою відсутня. Для оплати необхідно мати при собі смартфон та реквізити банківської картки.

    Порядок оформлення паспортів за кордоном наступний:

    1. Прийняття документів будуть здійснювати розміщені за межами України відокремлені підрозділи держпідприємства “Документ”.

    2. Перелік держав, у яких буде здійснюватися прийняття документів, визначатиметься ДМС України за погодженням з МЗС.

    3. Оформлення паспортів буде здійснюватися відповідно до встановлених порядків їх оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта.

    4. Подання документів та дії працівників під час їх прийняття будуть здійснюватися відповідно до порядків, затверджених постановами Кабміну.

    5. Оформлення та інші операції з паспортами буде здійснювати визначений ДМС територіальний орган/підрозділ ДМС.

    6. Передачу бланків паспортів буде здійснювати державне підприємство, що належить до сфери управління ДМС, згідно з актами приймання-передачі. Бланки за письмовою заявою за рахунок коштів особи можуть бути надіслані державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, міжнародним експрес-відправленням до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів.

    7. У разі обміну паспорта його потрібно буде здати під час отримання нового документа.

    8. У разі оформлення паспорта замість викраденого особа додатково подаватиме документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

    9. Передача заяви-анкети та доданих до неї документів від підрозділу, який приймав їх, до територіального органу/підрозділу ДМС, який його оформив, буде здійснювати підприємство, що належить до сфери управління ДМС, протягом 10 робочих днів з дати видачі паспорта.

    10. Строк зберігання паспорта становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабміном карантину. У разі неотримання паспорта він знищується в установленому законодавством порядку.

    11. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон будуть оформлюватися у строки, встановлені законодавством, та видаватися у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    12. За оформлення чи обмін паспорта буде справлятися адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

    Детальніше ознайомитися із порядком оформлення паспортів за кордоном можна ТУТ.

    ИНФОРМАЦИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ - https://in-poland.com/v-varshave-nachali-prinimat-...

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свій e-mail, по якому з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Карпенко Андрій Володимирович
    6.2%

    Здравствуйте!

    Документы для оформления занранпаспорта консульский отдел посольства Украины передаст в Миграционную службу Украины.

    Существуют законодательные ограничения для отказа в получении загранпаспорта, к ним относятся:

    • утеря внутреннего паспорта или его недействительность;
    • смена прописки;
    • призыв на срочную военную службу;
    • допуск к секретной информации;
    • привлечение к уголовной или административной ответственности;
    • не закрыты алиментные претензии;
    • гражданин находится в местах заключения;
    • не погашена судимость;
    • привлечение к судебным процессам, как в качестве обвиняемого, так и в качестве свидетеля;
    • человек находится под административным надзором;
    • гражданин уклоняется от возложенных судом обязательств.

    При оформлении паспорта миграционная служба проверит Вас по всем учетам и если Вы в розыске то Вам откажут в оформлении занранпаспорта.

    Миграционная служба в отношении Вас проинформирует МВД, а последнее может начать в отношении Вас процесс экстрадиции.

    • Ольга Клієнт рік тому

      Я можу дізнатись звідки ця цитата? Це витяг з закону? Наскільки я розумію так , оскільки ви написали "Существуют законодательные ограничения" . Можу дізнатись яка це саме стаття? Або можливо дасте прямо посилання на закон.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Ольга!

        На Ваше питання, а також частково у продовження моєї відповіді...

        В будь-якому разі питання отримання закордонного паспорту дипустанова вирішує через Державну міграційну службу України

        Згідно п. 46 Постанова КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон

        "Ідентифікація особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно якої відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.

        У разі відсутності прямого доступу до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС протягом одного робочого дня з дня прийняття заяви-анкети до розгляду заповнює електронну форму запиту та надсилає його до відповідного органу, установи, організації, територіального органу/територіального підрозділу ДМС.

        Перевірка за запитом проводиться протягом двох робочих днів з дня його надходження. За результатами перевірки готується відповідь та надсилається до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, який надіслав запит.

        Строк надання відповіді не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня надходження запиту.

        У разі термінового оформлення паспорта для виїзду за кордон запит надсилається в день прийняття заяви-анкети до розгляду, а відповідь надається невідкладно в день надходження відповідного запиту.

        За відсутності можливості надсилання запитів у електронній формі запити надсилаються на паперових носіях. Допускається надсилання запитів та отримання відповідей каналами відомчої електронної пошти."

        В тій ж Постанові в розділі "Підстави для відмови в оформленні чи видачі паспорта для виїзду за кордон" визначені всі причина відмови у видачі закордонного паспорту. Серед них:

        "1) особа не є громадянином України;

        2) стосовно видачі паспорта для виїзду за кордон звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;

        3) особа вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, які є дійсними на день звернення (крім випадків, передбачених пунктом 22 цього Порядку);

        4) заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта для виїзду за кордон;

        5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

        83. У рішенні про відмову в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, яке доводиться до відома заявника в порядку і строки, встановлені законодавством, зазначаються підстави відмови.

        У разі подання заяви-анкети через уповноваженого суб’єкта територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС надсилає письмове повідомлення про прийняте рішення до уповноваженого суб’єкта для подальшого вручення заявнику..."

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Із згаданою мною постановою Кабміну можна ознайомитись тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-п#Tex...

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        11.5%
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Також звертаю Вашу увагу на такий пункт Постанови:

        "61. Ідентифікація осіб, на ім’я яких оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно яких відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних облікових документів, відомчих реєстрів, картотек, баз даних.

        Для перевірки інформації про особу працівником закордонної дипломатичної установи протягом одного робочого дня з дня прийому заяви-анкети до розгляду до відповідного органу, підприємства, установи, організації, територіального органу/територіального підрозділу ДМС надсилаються запити.

        Перевірка за запитом проводиться протягом двох робочих днів з дня його надходження. За результатами перевірки готується відповідь та надсилається до відповідної закордонної дипломатичної установи.

        Строк надання відповіді не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня надходження запиту...

        ...за відсутності можливості надсилання запитів у електронній формі запити надсилаються на паперових носіях. Допускається надсилання запитів та отримання відповідей каналами відомчої електронної пошти".

        Це, на мою думку, ще один можливий варіант, коли дипустанова теоретично може дізнатися про розшук...

        Одним словом, будуть питання, звертайтесь персонально, натиснувши зелену кнопку біля мого профілю, де написано звернутись!

        • Ольга Клієнт рік тому

          Ідентифікація особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно якої відсутня інформація

          Якщо людина за кордоном - значить отримувала паспорт - а значить в базі ДМС числиться, а значить додаткова перевірка не потрібна. Чи я чогось не розумію?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Ольго!

            Чисто теоретично, так!

            Але зараз не в усіх осіб, що перебувають за кордоном, є паспорти для виїзду за кордон. Якщо все ж паспорт є, ідентифікація особи здійснюється за наявною інформацією і у спрощеному режимі, і у такому випадку ризик отримання інформації із баз даних МВС мінімальний.

            Якщо ж паспорта немає, певні загрози зберігаються, але я не думаю, що можлива отримання інформації про розшук.

            Всього доброго! Успіхів!

          • Савченко Олександр
            Савченко Олександр рік тому

            Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

            Доброго дня, Ольго!

            Якщо людина за кордоном - значить отримувала паспорт - а значить в базі ДМС числиться, а значить додаткова перевірка не потрібна. Чи я чогось не розумію? - звичайно Ви все правильно розумієте. Адже, у вашому випадку мова йде про отримання нового закордонного паспорта у зв'язку з втратою старого, а не про оформлення ПЕРШОГО закордонного паспорта.

            Крім того, як я вже зазначав, інформація про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, отримується в обсязі, необхідному для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням закордонного паспорта.

            Повторюся: ніхто не будет перевіряти факт знаходження особи в національному розшуку, тому не хвилюйтеся.

            Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

            У разі необхідності - можете написати мені на пошту mailmessage@ukr.net

            ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович рік тому

        Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

        "ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...):

        "...43. Після прийняття до розгляду заяви-анкети та доданих до неї документів працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС здійснює заходи з ідентифікації особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон.

        44. Ідентифікація особи здійснюється на підставі даних, отриманих з баз даних Реєстру.

        Пошук інформації в Реєстрі щодо особи здійснюється за поданими персональними даними (у тому числі тими, що змінилися)...

        45. Ідентифікація особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно якої відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій...

        49. У випадку, якщо картотеки заяв про видачу паспорта територіального підрозділу ДМС не збереглися, відсутня будь-яка інформація в наявних обліках територіального органу ДМС, запити щодо перевірки документів та зазначеної заявником інформації надсилаються, зокрема, до МВС, Національної поліції, Мін’юсту, органів ДФС для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, картотек, у тому числі фотозображення особи, яка дасть змогу ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник...

        54. Для оформлення паспорта для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого заявник, який постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає документи, передбачені підпунктами 2-6 пункту 52 цього Порядку, а також:

        1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, за відсутності - його копію (у разі наявності), або надається інформація про раніше оформлені на ім’я цієї особи документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

        2) документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій втрачено або викрадено паспорт для виїзду за кордон, що підтверджує факт звернення заявника з приводу його втрати або викрадення...

        82. Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС, закордонна дипломатична установа має право відмовити заявнику в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, якщо:

        1) особа не є громадянином України;

        2) стосовно видачі паспорта для виїзду за кордон звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;

        3) особа вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, які є дійсними на день звернення (крім випадків, передбачених пунктом 22 цього Порядку);

        4) заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта для виїзду за кордон;

        5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.".

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр рік тому

        Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

        Ольга!

        ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...):

        10. Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта для виїзду за кордон територіальними органами/ територіальними підрозділами ДМС здійснюються через Головний обчислювальний центр Єдиного державного демографічного реєстру (далі - Головний обчислювальний центр Реєстру) у взаємодії з Державним центром персоналізації документів державного підприємства “Поліграфічний комбінат “Україна” по виготовленню цінних паперів” (далі - Центр).

        Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта для виїзду за кордон закордонною дипломатичною установою здійснюються у взаємодії з Головним обчислювальним центром Реєстру та Центром.

        11. Порядок взаємодії ДМС, закордонної дипломатичної установи з Центром встановлюється шляхом укладення відповідних договорів згідно з вимогами статті 4 Закону України “Про захист персональних даних”.

        Порядок взаємодії територіальних органів/територіальних підрозділів ДМС з центрами надання адміністративних послуг встановлюється шляхом укладення відповідних договорів згідно з вимогами статті 4 Закону України “Про захист персональних даних”.

        12. Внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру (далі - Реєстр) здійснюється з використанням відомчої інформаційної системи ДМС та відомчої інформаційної системи МЗС (далі - відомчі інформаційні системи).

        13. Для внесення інформації до Реєстру формується заява-анкета, зразок якої затверджується МВС.

        14. До заяви-анкети вноситься така інформація про особу, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон:

        1) прізвище, власне ім’я та по батькові (далі - ім’я);

        2) дата народження;

        3) місце народження (держава, область, район/місто, селище/село);

        4) стать;

        5) дата та підстави набуття громадянства;

        6) унікальний номер запису в Реєстрі (у разі наявності);

        7) відцифрований образ обличчя особи;

        8) відцифрований підпис особи (крім осіб, які в установленому законом порядку визнані недієздатними, та осіб, які не досягли 14-річного віку). Підпис осіб з фізичними вадами вноситься за їх бажанням. Підпис осіб, які не можуть пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, - вноситься із застосуванням засобів Реєстру шляхом сканування;

        9) відомості про отримання відцифрованих відбитків пальців рук (відцифровані відбитки пальців рук особи не отримуються до досягнення нею 12-річного віку та у разі, коли особа не може пересуватися самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я та потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку);

        Порядок отримання, вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/669-2014-%D0%B...

        10) місце проживання із зазначенням адреси (держава, область, район/місто, селище/село, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);

        11) номер контактного телефону заявника та/або адреса електронної пошти;

        12) реквізити документа, на підставі якого оформлюється паспорт для виїзду за кордон;

        13) відомості про законного представника особи (ім’я, дата народження, реквізити документа, що посвідчує особу, та документа, що підтверджує його повноваження);

        14) відомості про сплату адміністративного збору (консульського збору) або про звільнення від його сплати;

        15) дата заповнення заяви-анкети.

        Тобто, в інших державних та єдиних реєстрах ДМС України перевіряє саме інформацію, зазначену в цій заяві анкеті. Тобто ту, яка необхідна для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням закордонного паспорта.

        6. ДМС має право отримувати інформацію про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, в обсязі, необхідному для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміном паспорта для виїзду за кордон відповідно до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”.

        Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

        При зверненні вказуйте свій e-mail, по якому з Вами можна зв'язатися.

        ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

        • Ольга Клієнт рік тому

          З Вашого списку я зрозуміла що чи людина в розшуку вони не перевіряють. Тому що такого завдання не стоїть. Правильно?

          • Кирда Вячеслав Володимирович
            3.8%

            Ольго!

            В теорії, так! Згідно з Порядком мова про перевірку по реєстрам МВС не стоїть, я про це зазначав у своїй повній відповіді!

            Однак на практиці можуть бути різні випадки, і були до речі, коли при ідентифікації особи інформація щодо розшуку встановлювалась!

            Тому будьте обачніше з таким питанням!

            Успіхів!

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Ольга!

            Поверніться до моєї першої відповіді! Як я Вам і писав від самого початку, при перевірці персональних даних в ДМС вирогідність встановлення факту розшуку на особу досить висока, оскільки міграційна служба має в своєму переліку баз даних, в тому числі і базу МВС. Як результат - можливе оголошення особи в міжнародний розшук. Як зменшити ризики? Відповідь на це питання можемо знайти після спілкування онлайн! Так що буде бажання, тисніть відповідну зелену кнопку біля мого фото. Буду радий допомогти!

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович рік тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Ольга!

            "З Вашого списку я зрозуміла що чи людина в розшуку вони не перевіряють. Тому що такого завдання не стоїть. Правильно"?

            - ТАК НЕ ПЕРЕВІРЯЮТЬ, НАСПРАВДІ ПЕРЕД НИМИ СТОЯТЬ ІНШІ ЗАВДАННЯ, НІЖ ПЕРЕВІРКА ОСОБИ НА ПЕРЕБУВАННЯ У РОЗШУКУ, ТАК ЯК ЦЕ НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО ЇХ КОМПЕТЕНЦІЇ.

            У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

            Всього доброго!

          • Савченко Олександр
            Савченко Олександр рік тому

            Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

            Доброго дня, Ольга!

            З Вашого списку я зрозуміла що чи людина в розшуку вони не перевіряють. Тому що такого завдання не стоїть. Правильно? - правильно. Отримується та потім перевіряється інформація, необхідна для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням закордонного паспорта. Тобто, чи знаходиться людина в національному розшуку, працівники ДМС України не перевіряють.

            При цьому, в базі МВС здійнюється пошук паспорта громадянина України серед викрадених та втрачених (https://wanted.mvs.gov.ua/passport

            Тобто, мова йде про внутрішній паспорт. Якщо в особи викрали чи вона втратила закордонний паспорт, то така інформація в базі МВС не перевіряється.

            Якщо ваше питання було вирішено, Ви можете закрити його оплатою.

            Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

            При зверненні вказуйте свій e-mail, по якому з Вами можна зв'язатися.

            ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Для информации - процесс экстрадиции:

    http://averlex.com.ua/navchannya-stydent/bessilie-...

    Адвокат Евгений Александрович
    11.5%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ольга!

    1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта?

    - НІ, НЕ МОЖЕ БУТИ ПРИЧИНОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ У ВИГОТОВЛЕННІ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА, ЦЕ РІЗНІ ІНСТИТУТИ, ЯКІ МІЖ СОБОЮ НЕ ПОВ"ЯЗАНІ, ТИМ БІЛЬШЕ КОЛИ ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗА КОРДОНОМ У КОНСУЛЬСЬКОМУ ВІДДІЛІ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ.

    "2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції"?

    Якщо це має значення - то розшук за злочин фінансового характеру. (Не насильство, не злочини проти людяності і т.д.) . Розшук ініціювали декілька років тому і людина вже декілька років проживає за кордоном?

    - НІ, ТАК ЯК БУДЬ-ЯКІ ПІДРОЗДІЛИ МВС УКРАЇНИ ЗА КОРДОНОМ У КОНСУЛЬСЬКОМУ ВІДДІЛІ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ ВІДСУТНІ.

    ЦЕ МОЖЕ БУТИ ВИПАДКОВО, ЯКЩО ПРАЦІВНИКИ КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ, ДІЗНАЮТЬСЯ ПРО ТЕ, ЩО ОСОБА ПЕРЕБУВАЄ У РОЗШУКУ.

    У ІНШОМУ ВИПАДКУ, ПРОБЛЕМ НЕ ПОВИННО БУТИ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрій Володимирович

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 7 травня 2014 р. № 152Київ

    Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...

    61. Ідентифікація осіб, на ім’я яких оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно яких відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних облікових документів, відомчих реєстрів, картотек, баз даних.

    Для перевірки інформації про особу працівником закордонної дипломатичної установи протягом одного робочого дня з дня прийому заяви-анкети до розгляду до відповідного органу, підприємства, установи, організації, територіального органу/територіального підрозділу ДМС надсилаються запити.

    Перевірка за запитом проводиться протягом двох робочих днів з дня його надходження. За результатами перевірки готується відповідь та надсилається до відповідної закордонної дипломатичної установи.

    Строк надання відповіді не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня надходження запиту...

    ...за відсутності можливості надсилання запитів у електронній формі запити надсилаються на паперових носіях. Допускається надсилання запитів та отримання відповідей каналами відомчої електронної пошти.

    64. Рішення щодо оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон приймається працівником закордонної дипломатичної установи за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності до громадянства України.

    82.

    5) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

    Мєньков Андрій Васильович
    4.6%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Ольга.

    Відповідаю на ваші запитання.

    1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта?

    Так, може.

    Документи консульство може прийняти, але при їх перевірці Державна міграційна служба виявить, що у відношенні особи порушена кримінальна справа. У цьому випадку оформлення закордонного паспорта можливо тільки після вирішення питань по справі. 2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції?

    Так може.

    Після виявлення особи, що перебуває у розшуку за кордоном ДМС повідомить Нацполіцію і може бути ініційований міжнародний розшук, а у разі затримання буде проведена екстрадиція.

    Пуха Наталія ТендерОк
    11.5%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    1. Чи може розшук стати причиною для відмови в виготовлені закордонного паспорта?

    Ні, тому що під час відновлення, виготовлення дубліката, оформлення нового паспорту відомості з реєстрів, по розшуку осіб та їх обліки МВС, не перевіряються, до того ж розшук проводиться на території України, а не за кордоном, тобто відомості про розшук осіб в Україні не перевіряються.

    2. Чи може виготовлення паспорта привернути увагу МВС і вони ініціюють міжнародний розшук або направлять запит в країну безпосереднього знаходження для екстрадиції?

    Ні, так як подача осіб в міжнародний розшук складна, та запити на отримання інформації з МВС не узгоджуються, більше того досить часто запитах МВС досить часто відмовляють. Для здійснення процедури оголошення до міжнародного розшуку діє система взаємодії правоохоронних органів країни-ініціатора розшуку, Національного центрального бюро Інтерполу країни-ініціатора, Генерального Секретаріату Інтерполу, національних центральних бюро країн-членів Інтерполу та Національного бюро Інтерполу країни, де виявлена особа, що розшукується, у міжнародному розшуку можуть перебувати особи, які виїхали за межі України, ухиляються від кримінальної відповідальності та відбування покарання за злочини, за які відповідно до чинного законодавства або судового вироку, який набрав законної сили, передбачено (призначено) покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 6 місяців.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Ольга!

    Порядок оформлення паспортів за кордоном наступний:

    1. Прийняття документів будуть здійснювати розміщені за межами України відокремлені підрозділи держпідприємства “Документ”.

    2. Перелік держав, у яких буде здійснюватися прийняття документів, визначатиметься ДМС України за погодженням з МЗС.

    3. Оформлення паспортів буде здійснюватися відповідно до встановлених порядків їх оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта.

    4. Подання документів та дії працівників під час їх прийняття будуть здійснюватися відповідно до порядків, затверджених постановами Кабміну.

    5. Оформлення та інші операції з паспортами буде здійснювати визначений ДМС територіальний орган/підрозділ ДМС.

    6. Передачу бланків паспортів буде здійснювати державне підприємство, що належить до сфери управління ДМС, згідно з актами приймання-передачі. Бланки за письмовою заявою за рахунок коштів особи можуть бути надіслані державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, міжнародним експрес-відправленням до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів.

    7. У разі обміну паспорта його потрібно буде здати під час отримання нового документа.

    8. У разі оформлення паспорта замість викраденого особа додатково подаватиме документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

    9. Передача заяви-анкети та доданих до неї документів від підрозділу, який приймав їх, до територіального органу/підрозділу ДМС, який його оформив, буде здійснювати підприємство, що належить до сфери управління ДМС, протягом 10 робочих днів з дати видачі паспорта.

    10. Строк зберігання паспорта становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабміном карантину. У разі неотримання паспорта він знищується в установленому законодавством порядку.

    11. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон будуть оформлюватися у строки, встановлені законодавством, та видаватися у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    12. За оформлення чи обмін паспорта буде справлятися адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

    Детальніше ознайомитися із порядком оформлення паспортів за кордоном можна тут:

    Про реалізацію експериментальног... | від 10.06.2022 № 678 (rada.gov.ua)

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 10 червня 2022 р. № 678Київ

    Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України

    Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Погодитися з пропозицією Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ та Державної міграційної служби щодо реалізації протягом двох років з дня набрання чинності цією постановою експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України (далі - експериментальний проект).

    2. Установити, що розміщений за межами України відокремлений підрозділ (філія, представництво) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру, здійснює прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України.

    3. Затвердити Порядок реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, що додається.

    4. Міністерству внутрішніх справ:

    забезпечити координацію заходів щодо реалізації експериментального проекту;

    подати протягом шести місяців після завершення експериментального проекту Кабінетові Міністрів України звіт про результати його реалізації, а також (у разі потреби) пропозиції щодо вдосконалення законодавства у відповідних сферах.

    5. Ця постанова набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування.

    Прем'єр-міністр України

    Д. ШМИГАЛЬ

    Інд. 29

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 10 червня 2022 р. № 678

    ПОРЯДОКреалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України

    1. Цей Порядок визначає процедуру прийняття у громадян України, які перебувають за межами України (далі - особи), документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру (далі - відокремлений підрозділ).

    2. Перелік держав, у яких здійснюється прийняття відокремленим підрозділом документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, визначається ДМС за погодженням з МЗС.

    3. Оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які набули громадянство України (за винятком випадків набуття особою громадянства України відповідно до статті 7 Закону України “Про громадянство України”), здійснюється відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” (Офіційний вісник України, 2015 р., № 40, ст. 1188; 2016 р., № 87, ст. 2829), Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 45, ст. 1188; 2017 р., № 2, ст. 38).

    4. Подання документів, дії працівників під час прийняття документів, прийняття рішення про оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін або про відмову в оформленні (у тому числі замість втраченого або викраденого), в обміні паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, персоналізація оформлених паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон та організація їх видачі здійснюються відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302, Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152, та Порядку реалізації експериментального проекту щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 541.

    5. Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документи для оформлення яких подано особами до відокремленого підрозділу, здійснюються визначеним ДМС територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС.

    6. Передача персоналізованих бланків паспортів громадянина України, паспортів громадянина України для виїзду за кордон до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів для їх оформлення, здійснюється державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, згідно з актами приймання-передачі.

    Персоналізовані бланки паспортів громадянина України, паспортів громадянина України для виїзду за кордон за письмовою заявою за рахунок коштів особи можуть бути надіслані державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, міжнародним експрес-відправленням до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів.

    7. У разі подання документів для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон у зв’язку з його обміном такий паспорт здається особою під час отримання нового паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон відповідно.

    8. У разі оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість викраденого особа додатково подає документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

    9. Передача заяви-анкети та доданих до неї документів для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон від відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів, до територіального органу/ територіального підрозділу ДМС, який його оформив, здійснюється державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС протягом 10 робочих днів з дати видачі паспорта.

    10. У разі неотримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон протягом трьох місяців з дня його надходження до відокремленого підрозділу паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон разом із заявою-анкетою та долученими до неї документами повертаються згідно з актом приймання-передачі відповідному територіальному органу/ територіальному підрозділу ДМС для зберігання.

    Якщо особа не отримала оформлений паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон протягом року з дня його оформлення, працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС письмово за зазначеною особою адресою попереджає її про знищення паспорта в разі його неотримання протягом двох років з дня оформлення.

    Строк зберігання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабінетом Міністрів України карантину.

    У разі неотримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон після закінчення строку зберігання такий паспорт знищується в установленому законодавством порядку.

    11. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    12. За оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон справляється адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Ольга!

    "З Вашого списку я зрозуміла що чи людина в розшуку вони не перевіряють. Тому що такого завдання не стоїть. Правильно"?

    - ТАК НЕ ПЕРЕВІРЯЮТЬ, НАСПРАВДІ ПЕРЕД НИМИ СТОЯТЬ ІНШІ ЗАВДАННЯ, НІЖ ПЕРЕВІРКА ОСОБИ НА ПЕРЕБУВАННЯ У РОЗШУКУ, ТАК ЯК ЦЕ НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО ЇХ КОМПЕТЕНЦІЇ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    11.5%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня, Ольга!

    З Вашого списку я зрозуміла що чи людина в розшуку вони не перевіряють. Тому що такого завдання не стоїть. Правильно? - правильно. Отримується та потім перевіряється інформація, необхідна для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням закордонного паспорта. Тобто, чи знаходиться людина в національному розшуку, працівники ДМС України не перевіряють.

    При цьому, в базі МВС здійнюється пошук паспорта громадянина України серед викрадених та втрачених (https://wanted.mvs.gov.ua/passport

    Тобто, мова йде про внутрішній паспорт. Якщо в особи викрали чи вона втратила закордонний паспорт, то така інформація в базі МВС не перевіряється.

    Якщо ваше питання було вирішено, Ви можете закрити його оплатою.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свій e-mail, по якому з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Для осуществления процедуры объявления в международный розыск действует система взаимодействия правоохранительных органов страны-инициатора розыска, Национального центрального бюро Интерпола страны-инициатора, Генерального Секретариата Интерпола, национальных центральных бюро стран-членов Интерпола и Национального бюро Интерпола страны, где обнаружено разыскиваемое лицо.

    Чтобы объявить лицо в международный розыск с целью экстрадиции и добиться результата, необходимо пройти достаточно долгий путь и успешно выполнить все требования, предусмотренные законодательством, регламентирующим деятельность Интерпола.

    В международном розыске могут находиться лица, выехавшие за пределы Украины, уклоняющиеся от уголовной ответственности и отбывания наказания за преступления, за которые в соответствии с действующим законодательством или судебным приговором, вступившим в законную силу, предусмотрено (предназначено) наказание в виде лишения свободы на срок от 6 месяцев.

    Получив информацию, что разыскиваемая личность, возможно, находится за пределами Украины, правоохранительные органы направляют соответствующий запрос в Национальное центральное бюро Интерпола Украины.

    В соответствии с законодательством Интерпола, есть восемь типов уведомлений (запросов), семь из которых имеют цветовую маркировку исходя из их функциональности: красный, синий, зеленый, желтый, черный, оранжевый и фиолетовый.

    Запрос с целью экстрадиции называется «Red Notice» и он обязательно должен включать гарантию, что при задержании и аресте разыскиваемого лица на территории другого государства в его компетентные органы будет направлено ходатайство об экстрадиции данного лица.

    Также в запросе должна быть изложена полная и объективная информация о разыскиваемом лице и информация об уголовном деле с кратким изложением совершенного противоправного деяния.

    После получения Национальным бюро Интерпола запроса, «RedNotice» направляетсяв Генеральный Секретариат Интерпола.

    При этом, Генеральный Секретариат должен проверить запрос на полноту необходимой информации и дать возможность Национальному бюро страны, которая подала запрос, подготовить дополнительные материалы.

    Следует отметить, что Интерполу (статья 3 Конституции Интерпола)запрещается вмешиваться в делаполитического, военного, религиозного или расового характера, и Интерпол строго придерживается этого запрета.

    В результате проверки данных, в случае их соответствия всем требованиям, при наличии всех оснований и доказательной базы, Генеральный Секретариат Интерпола объявляет лицо в международный розыск путем публикации информации в базе и извещения всех Национальных бюро стран-участниц в день публикации. С этого момента лицо считается объявленным в международный розыск.

    После получения информации об объявлении лица в международный розыск и соответствующих данных, Национальные бюро стран-участниц обязаны известить об этом правоохранительные органы через доступные (или специально определенные) информационные системы.

    Как только правоохранительные органы, к примеру Страны А, обнаруживают точное место дислокации разыскиваемого лица, готовится операция по его задержанию и фактическому аресту.

    Процедура экстрадиции лица государству, на территории которого он совершил преступление, является довольно длительной и состоит из множества формальностей.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    Доброго дня!

    Як факт звернутися - може. Але у дип. установи є всі підстави перевірити статус особи та перебування її в розшуку.

    Тому заяву вони можливо і приймують, але за протоколами вони перевірять та повідомлять про факт звернення. Як наслідок екстрадиція, тощо.

    • Ольга Клієнт рік тому

      Якими протоколами? Можете поділитись посилання на затверджений порядок перевірки перед видачею паспорта?

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня, Ольго!

    Якщо людина за кордоном - значить отримувала паспорт - а значить в базі ДМС числиться, а значить додаткова перевірка не потрібна. Чи я чогось не розумію? - звичайно Ви все правильно розумієте. Адже, у вашому випадку мова йде про отримання нового закордонного паспорта у зв'язку з втратою старого, а не про оформлення ПЕРШОГО закордонного паспорта.

    Крім того, як я вже зазначав, інформація про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, отримується в обсязі, необхідному для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням закордонного паспорта.

    Повторюся: ніхто не будет перевіряти факт знаходження особи в національному розшуку, тому не хвилюйтеся.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі необхідності - можете написати мені на пошту mailmessage@ukr.net

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня, Ольго!

    Чи було вирішено ваше питання?

    Якщо так, то Ви можете закрити його оплатою, розподіливши винагороду між відповідями юристів. Для цього потрібно нажати зелену галочку під фото біля відповіді та обрати відсоток оплати.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    Моя пошта mailmessage@ukr.net

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA