Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 04 вересня 2022, питання №72485

Не вступила в наследство

Добрый день. 3 года назад умер отец я не вступила в наследство.были причины.отказное не писала. Брат вступил в наследство.выгоняет с дому я недавно живу в этом доме так как муж умер мы с ребенком перебрались сюда.могу ли я вступить в наследство.по закону положена половина.ну так как я не вступила в течении пол года то есть ли шансы?

Відповіді юристів (2)

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом шести місяців, який починається з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

    • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
    • на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    1. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини;
    2. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Ви маєте право за письмовою згодою спадкоємці, які прийняли спадщину чи за позитивним для Вас рішенням суду прийняти ту спадщину. Позов до суду може пред'явити спадкоємець, який пропустив загальний 6-місячний тощо термін для прийняття спадщини з поважної причини. Такими поважними причинами вважаються, зокрема, перебування на службі в Збройних силах України та інші непереборні труднощі, які значно зменшили спадкоємцю можливість прийняти спадщину протягом 6-місячного терміну. У Вас є непогані шанси отримати за рішенням суду додатковий строк для прийняття спадщини.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, написати для Вас текст позовної заяви та надати детальну юридичну консультацію.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України