Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 17 вересня 2022, питання №73113

Вступление в Наследство

Доброго дня 15.05.2013 Умер мой отец с которым мы проживали вместе с мамой по 1 адресу в луганске. Как нам обьяснил нотариус мы автоматически вступаем наследство и через пол года можем приходить оформлять документы. позже начались всем известные события . мы не оформили не какие документы . Как нам поступить дальше с чего начать процесс оформления документов?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Іване.

    Якщо Ви перебуваєте на підконтрольній Україні території, на жаль, оформити спадщину наразі не є можливим.

    Луганськ - тимчасово окупована територія, тому законодавство України на місто поки що не розповсюджується.

    Успіхів.

    Иван Клієнт рік тому

    Я зараз на окупованій теріторії в Херсоні і виїхати не можу. Мене більше турбує питання строків

    Иван Клієнт рік тому

    Тобто ми з мамою не відкриваю спадкову справу чи як вона там нам нотаріус казав прийдіть через пів року. Але сталася війна у 2014

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Іване.

      Для закінчення процесу спадкування, Вам потрібно потрапити на підконтрольну Україні територію, або трішки почекати, бо Херсон знову буде Українським.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Іване!

    Відповідно до ч. 1 ст. 1220 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    Ч. 1 ст. 1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Варто звернути увагу, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, передбаченого ст. 1270 ЦК України він не заявив про відмову від неї. Також у спадкоємця є право передумати і відкликати подану заяву про прийняття спадщини у такий самий шестимісячний строк.

    Якщо ж склалася така ситуація, то спадкоємець втрачає право на її прийняття. Винятком є ситуація, коли особа проживала спільно зі спадкодавцем або ж має рішення про встановлення факту спільного проживання. Одним із варіантів для поновлення строку для прийняття спадщини є звернення до суду із позовом про поновлення строку для прийняття спадщини, призначення додаткового строку. Такі справи підсудні місцевим загальним судам за місцезнаходженням майна або основної його частини, якщо такі позови виникають щодо нерухомого майна.

    Проте, слід звернути увагу на те, що для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини позивачеві необхідно довести поважність причин його пропуску. Поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Суд визнає поважними причини такі, наприкла, як тривала хвороба, відбування покарання у місцях позбавлення волі, перебування на строковій службі, перебування тривалий час за межами Ураїни та ін. Однак, якщо ви бажаєте, щоб ту, або іншу причину суд визнав поважною, то суду необхідно надати підтвердження письмовими документами відповідних органів.

    Судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як

    юридична необізнаність особи про наявність спадкового майна,

    похилий вік,

    хвороба,

    непрацездатність,

    незнання про існування заповіту,

    встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину,

    відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини,

    несприятливі погодні умови.

    Про причини та обставини, які не будуть враховані судом

    Це — необізнаність особи про те, що вона має прийняти спадщину в межах 6-ти місяців або інша юридична необізнаність. Це не визнається поважною причиною. Якщо людина не знала про наявність заповіту — це теж не виключно достатня обставина, яка визнається судом поважною причиною для прийняття спадщини. Мають бути і інші обставини. Наприклад, особа не проживала із померлим спадкодавцем, не знала про наявність заповіту, не була повідомлена нотаріусом, як те передбачено 63 статтею Закону про наторіат, про те, що спадщина — відкрита. Таке повідомлення здійснюється поштою на відому адресу нотаріусу або в пресі. Фактично, нотаріус бачить, що є складений заповіт. Тому що відомості про складення заповіту вносяться в спадковий реєстр. А от, якщо жодна особа не звернулася і нотаріус не відкривала спадщину і не могла повідомити спадкоємця, то, в такому разі, суд визнає причину пропуску строку особи, на користь якої складено заповіт, поважною. Тобто все досліджується судом у сукупності. Не можна виділити одну із причин, яка буде достатньою. Лікування, незнання про складення заповіту на ім'я спадкоємця, незнання про факт смерті, перебування в місцях позбавлення волі — ці обставини визнаються, але у сукупності з іншими доказами. Наприклад, якщо особа в місцях позбавлення волі знала, що її родич помер і вона є спадкоємцем першої, другої черги, то тоді, звичайно, вона може звернутися до керівника відповідної установи, де відбуває покарання та скласти заяву. І в такому випадку направити її поштою до нотаріальної контори за місцем реєстрації померлого, яка буде і місцем відкриття спадщини.

    Законодавець не визначає будь-якого строку для оформлення спадщини. Все залежить від того, чи особа прийняла спадщину. Якщо прийняла і протягом 6-ти місяців звернулася або прийняла в силу вимог закону, була зареєстрована за місцем проживання померлого спадкодавця, то, в такому випадку, немає жодного терміну, встановленого законом, для оформлення спадщини. Впродовж всього свого життя особа має право оформити спадщину.

    Суди визнавали поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини неправильне роз'яснення в сільській раді порядку спадкування, яке полягало в тому, що до нотаріуса необхідно звертатися після спливу шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця; тимчасову втрату правовстановлюючих документів або відсутність оригіналів документів на спадкове майно в період подання заяви.

    Хочеться звернути Вашу увагу на те, що судова практика з цього питання дуже різниться, тому не можна однозначно дати відповідь, коли позивачеві вдасться поновити строк для прийняття спадщини, а коли ні. Тому, для початку Вам необхідно звернутися до фахового юриста/адвоката, який спеціалізується на спадковому праві.

    Другим варіантом є отримання спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, письмової згоди інших спадкоємців (якщо вони були), що прийняли спадщину, на подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після встановленого строку.

    ЯКЩО ІНШИХ СПАДКОЄМЦІВ НЕ БУЛО І СПАДКОВА СПРАВА НЕ ВІДКРИВАЛАСЬ, ТО ВАМ ДОСТАТНЬО ЗВЕРНУТИСЬ ДО НОТАРІУСУ, АБИ ОТРИМАТИ СПАДЩИНУ.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь Вам допомогти!"

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Тобто якщо спадкоємець фактично проживав разом зі спадкодавцем та був зареєстрованим (прописаним) в одному житлі з ним, то після смерті спадкодавця спадкоємець автоматично вважається таким, що прийняв спадщину, навіть якщо він не подавав нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

    Спадкоємець, який прийняв спадщину, має право на отримання свідоцтва про право на спадщину. Воно видається нотаріусом після спливу терміну для прийняття спадщини (раніше-6 місяців, тепер-10 місяців).

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових правничих послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України