Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 21 вересня 2022, питання №73295

Забрали авто на арештмайданчик за 130

Доброго дня зупинили вчора продув драгер без свідків, забрали авто( хоча був тверезий водій) та авто не порушувало правил паркування, авто не відають сказали лише після суду, чи можна якось забрати авто швидше?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Богдане!

    Раджу уважно ознайомитись з наведеним нижче рішення Київського апеляційного суду

    https://gerih.com.ua/post/post/alias/drager-poza-z...

    В ньому йдеться як раз про недостатність використання драгера для обвинувачень у ст. 130 КУпАП.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, адміністративна відповідальність за ч.1 ст. 130 КУпАП настає за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

    Відповідно до вимог п.2.5 ПДР, водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого спяніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Як обов’язок пройти огляд так і відповідальність за відмову в проходженні останнього настають виключно в разі дотримання порядку такого огляду.

    Відповідно до вимог ч.6 ст. 266 КУпАП огляд особи на стан сп’яніння, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним, тобто законодавець чітко встановив вимоги до порядку проведення огляду на стан сп’яніння, як на місці, так і в закладах охорони здоров’я, що зобов’язує співробітників поліції дотримуватись вказаного порядку, адже за ст. 19 конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Обов’язкове відсторонення від керування ТЗ.

    Слід зауважити, що за вимогами ст. 266 КУпАП особи, які керують транспортними засобами, річковими або маломірними суднами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (далі за текстом – стан сп’яніння), підлягають:

    1. відстороненню від керування цими транспортними засобами, річковими або маломірними суднами
    2. оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

    Тобто в разі встановлення поліцейським підозри, що водій перебуває у стані алкогольного сп’яніння, у поліцейського виникає імперативний обов’язок відсторонити вказаного водія від керування, чого, як свідчить практика, не відбувається, у зв’язку із чим можливо ставити під сумнів саму «підозру у сп’янінні».

    Забрати автомобіль до винесення Постанови про адміністративне правопорушення не можливо.

    Для аналізу саме вашої ситуації потрібно більше інформації, треба аналізувати Протокол, які підстави були для притягнення по 130 КУпАП, якщо ви відмовились, і не пройшли обстеження на стан сп'яніння, то нажаль рішення не буде на вашу користь. Стосовно складання протоколу без свідків, то в умовах війни протокол може складатися без залучення свідків. Тому наразі не можна вам дати конкретну відповідь. все залежить від того яким чином оформлювалися адмінматеріали.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Богдане!

    Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.

    Повернення тимчасово затриманого транспортного засобу, який зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за письмовим зверненням його водія, власника (співвласника) за умови оплати ним витрат, пов’язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу, та пред’явлення відповідної постанови у справі про адміністративне правопорушення або протоколу про адміністративне правопорушення у разі їх складення.

    У даному випадку справа буде розглядатися в суді. Вам загрожує накладення штрафу у розмірі 17 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

    Тому потрібно ознайомитися з протоколом та подавати до суду клопотання про закриття провадження у справі про адмінстративне правопорушення. Можу підготувати його для Вас.

    У разі необхідності - пишіть на пошту mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України