Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 28 вересня 2022, питання №73679

После условного наказания, человек продолжает конфликты. Можно ли обратиться в прокуратуру?

Здравствуйте.
Моя мать 9 месяцев назад была осуждена по статье 126-1. Домашнє насильство. Дали 1 год условно. В приговоре написано "запевняє, що більше не буде вчиняти протиправних дій".
Но снова произошел семейный конфликт, скоро суд, административка (как мне объяснили в полиции 3 административных потом 1 уголовное и все заново, бред как по мне)
Мне посоветовали после получения постановления об её административном правонарушении обратиться в прокуратуру с прошением заменить условное наказание на лишение свободы.
Стоит отметить что мать, была ранее осуждена за убийство.

Вопрос:
Компетентны ли органы прокуратуры в таких вопросах?
Могут ли они изменить меру наказания?
С какого времени пойдет отсчет заключения? с срока приговора (9 месяцев зачтут?) или от даты нового приговора?

Заранее благодарю за ответы.

Відповіді юристів (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Те що Ви називаєте "условно", є звільненням від відбування покарання з випробуванням, що полягає у звільненні засудженого судом від основного покарання за умови, що він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки.

    Як правило, одним з обов'язків який покладається на особу засудженою за домашнє насильство, є обов'язок не вчиняти таке насильство надалі, але потрібно знайомитися з вироком.

    Продовження протиправної поведінки після вироку може свідчити про порушення умов покладених обов'язків.

    В цьому випадку прокуратура, дійсно, зобов'язана звернутися до суду за заміною покарання на реальне.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    З приводу прокуратури Вам сказали вірно. Саме до цих органів і треба звертатись!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Петро.

    Так, після набрання рішенням законної сили у адміністративній справі. подавайте заяву та копію рішення до органів Прокуратури.

    Успіхів.

    Трубаєнко Анастасія Сергіївна
    Трубаєнко Анастасія Сергіївна рік тому

    Юрист, м. Звенигородка, 5 років досвіду

    Доброго дня!Сміливо можете подавати заяву до Прокуратури.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України