Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 13 жовтня 2022, питання №74392

не дают оформит уход за инвалидом 1й гр

Здравствуйте,я хотел оформить на себя право по уходу за соседом 50ти лет инв колясочником 1й гр.,но в собесе сказали якобы с начала войны такой уход только родственники могут оформить,подскажите-так ли это ? или же это тупо отшивание по каким то причинам,

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Втіаю, Євгеній!

    Ні, це не зовсім так!

    Перевага дійсно надається родичам, і у більшості випадків саме вони оформлюють догляд!

    Але, на жаль, вони не завжди є у особи! Тому за таких умов оформити догляд можуть і сторонні

    • Евгений Клієнт рік тому

      а если юридически родня у него есть,но они не могут,и вообще является ли правомерным отказ со стороны собеса постороннему лицу в уходе документально ? тем более сам инвалид этого желает

      • Корнійчук Євген Іванович

        Доброго дня

        Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

        У випадку якщо повнолітні дочка, син не надають матеріальну допомогу добровільно батьки мають право звернутися до суду.

        Позовна заява про стягнення аліментів подається у порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача.

        Позивачем у справі буде непрацездатний батько, мати чи обоє батьків, відповідачем повнолітні дочка, сина чи всі діти разом.

        Наслідки ухилення від утримання непрацездатних батьківАдміністративна відповідальність

        За несплату аліментів на утримання батьків що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання,тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

        А за повторне протягом року таке правопорушення тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

        Кримінальна відповідальність

        За ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків законодавством передбачена кримінальна відповідальність (стаття 165 Кримінального кодексу України).Так, злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків – карається:

        • штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн.);
        • громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин;
        • виправними роботами на строк до одного року;
        • обмеженням волі на строк до двох років.

        А якщо особа, яка вже раніше була засуджена за такий злочин, знову ухиляється від сплати коштів на утримання батьків, то щодо неї може бути застосовано покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк від двох до трьох років.

        Усунення від права на спадкування за законом

        Не мають права на спадкування за законом повнолітні діти (усиновлені), які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом (с. 3 ст. 1224 Цивільного кодексу України).

        За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані (ч. 5 ст. 1224 Цивільного кодексу України).

        Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

        • Евгений Клієнт рік тому

          а если юридически родня у него есть,но они не могут,и вообще является ли правомерным отказ со стороны собеса постороннему лицу в уходе документально ? тем более сам инвалид этого желает

          • Корнійчук Євген Іванович

            У такому випадку ви повинні пройти навчання з надання послуги догляд. Відкрити підприємницьку діяльність, бути включеним до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг. тоді ви будете мати право укласти Договір про надання соціальних послуг.

            ДОГЛЯДАТИ НА непрофесійній основі без проходження навчання, МОЖУТЬ ТІЛЬКИ ОСОБИ З числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        ЄВГЕНІЙ.

        Така відмова є неправомірною. Подавайте всі документи, якщо буде письмова відмова, потрібно оскаржувати її в суді.

    Евгений Клієнт рік тому

    у него нет детей,только мать старушка и брат проживающий в другом городе, вы не поняли суть вопроса,а именно -можно ли официально оформить уход за инвалидом 1й гр 50ти лет соседом ? в собесе говорят что с недавнего времени ,а именно с начала войны это могут сделать только родственники,так ли это ???

    Корнійчук Євген Іванович

    Не хай людина з інвалідністю звернеться письмово з заявою до соціальної служби про надання їй доглядача а саме вас, з такою аргументацією, що т у нього немає дітей, а ви живете по сусідству і завжди дипомогаєте і на даний момент є найближчою людиною.

    При військовому стані соціальна служба працює у прискореному режимі, відповідь на заяву ви повинні отримати протягом доби.

    Корнійчук Євген Іванович

    Можливо вам буде це цікаво, або альтернативою.

    Договір довічного утримання, перейдіть за посиланням для ознайомлення.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D0%B...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня Вам!

    В "собесі" Вам сказали неправду. Будь хто може оформити на людину, яка цього потребує, постійний догляд! Треба лише, аби така людина підствердила таке бажання відповідною заявою, форма якої передбачена нормативними актами.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю, охоче Вам відповім!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України