Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 26 жовтня 2022, питання №74949 1300₴

Договір оренди нерухомого майна

Хочу арендовать помещение,но и обезопасить себя договором , особенно в нынешнее время. Риелтор скинул договор для ознакомления,но многое меня не устраивает и есть вопросы,хочу хорошую консультацию юриста.

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня. Готовий надати вам консультацію.

    Натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олена!

    Спочатку абеткові істини, а саме: що треба передбачити у будь-якому договорі оренди:

    Загальні положення про договір оренди майна

    Основні положення орендних відносин закріплені у Цивільному і Господарському кодексах, а також регулюються профільними нормативно-правовими актами. Зокрема, Закон України «Про оренду державного та комунального майна» регулює передачу в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, Закон України «Про фінансовий лізинг» регулює відносини, за якими лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця і передати її у користування лізингоодержувачу на певний строк, Закон України «Про оренду землі» регулює відносини з приводу передачі в строкове платне користування земельних ділянок для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

    За загальним правилом, за договором оренди (найму) орендодавець передає або зобов'язується передати орендарю майно в користування за плату на певний строк.

    Основними родовими ознаками договору оренди є:

    • передача майна у строкове користування (не у власність);
    • індивідуальна визначеність майна;
    • строковість відносин;
    • оплатність.

    Законодавством встановлені обов’язкові умови, які повинні бути зафіксовані Сторонами у договорі оренди майна, а саме:

    Об'єкт оренди. Це вичерпний перелік майна з описаними індивідуальними характеристиками. Це може бути: нерухомість (будівлі, житлові та нежитлові приміщення), земельні ділянки, обладнання, транспортні засоби. Наприклад, для оренди землі зазначається її точне місцезнаходження, площа, стан та інші відмінні ознаки. Для оренди обладнання зазначають модель, марку, серійний номер за наявності, технічні характеристики, стан тощо.

    Строк оренди. Будь-які відносини повинні мати свій початок та кінець, які фіксуються сторонами актом прийому-передачі. Сторони самостійно вирішують, на який строк їм укласти договір. Якщо строк оренди в договорі не встановлено, договір вважається укладеним на невизначений строк. Необхідно взяти до уваги, що деякі відносини мають свої особливості щодо строку. Наприклад, укладення договору оренди нерухомого майна на строк більше трьох років потребує нотаріального посвідчення, а строк договору оренди земельної ділянки не може перевищувати половину сторіччя.

    Орендна плата. Це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю за користування об'єктом оренди, незалежно від результатів своєї господарської діяльності. До договору оренди необхідно включити такі умови, що стосуються орендної плати: розмір плати, періодичність, строки її сплати та індексацію. Наприклад, за оренду обладнання може встановлюватись фіксований розмір за користування усім обладнанням або індивідуальний окремо визначений платіж за кожну окрему одиницю чи за фактично відпрацьований час конкретної одиниці. Обов’язково необхідно передбачити умови та процес реалізації збільшення орендних платежів.

    • Порядок використання амортизаційних відрахувань. У договорі оренди, як правило, передбачається, що амортизацію буде нараховувати орендодавець у порядку, визначеному чинним законодавством. Так як у орендаря орендований об'єкт не встановлений на баланс, то у податковому обліку він не зможе зменшити свій об'єкт оподаткування на суму амортизаційних відрахувань.
    • Відновлення орендованого майна та умови його повернення. За законодавством України орендар зобов'язаний усунути погіршення майна, що сталися з його вини, а за неможливості відновлення майна орендодавець має право вимагати відшкодування завданих йому збитків. Однак орендар не відповідає за погіршення майна, якщо це сталося внаслідок нормального зносу цього майна чи з вини орендодавця. Рекомендуємо у договорі оренди передбачити порядок і строки відновлення наданого в оренду майна, а також підстави та строки відшкодування завданих орендодавцю збитків за неможливості відновлення такого майна.
    • Акт-прийому передачі. До кожного Договору оренди, окрім специфікації – переліку об’єкту оренди, завжди оформлюється акт-прийому передачі (АПП). За цивільним кодексом, АПП майна є основним документом, що підтверджує як факт передачі майна в оренду, так і його повернення з оренди. АПП повинен містити: детальний перелік отриманого об’єкту оренди, його стан, зауваження та примітки. Якщо це оренда приміщення, то зазначають: показники лічильників та ключі доступу, матеріали фото- та відеофіксації стану об’єкту. У випадку оренди транспортного засобу додатково зазначають пробіг та наявні пошкодження. З моменту підписання АПП, як правило, починається відлік користування майном, подальшої оплати за користування і відповідальність орендаря за отримане майно.

    Інші додаткові умови, які сторонам варто зазначити та узгодити при укладенні договору оренди майна

    Суборенда. Інколи виникають ситуації, коли за договором оренди орендуєш та сплачуєш за одну кількість майна, а фактично користуєшся меншою його частиною. Це майно можна здати в суборенду та компенсувати певну кількість витрат. Але з цього приводу є нюанси. Законодавством встановлено, що суборенда можлива тільки за згодою Орендодавця, якщо інше не встановлене договором або законом. Як правило, дане питання врегульовується договором перед його підписанням. Орендодавець може як дозволити, так і заборонити дані дії. Якщо під час підписання договору оренди питання не врегульоване, то необхідно отримати письмову згоду (або у формі листа, або у формі додаткової угоди до договору оренди, підписаного Сторонами). Важливо також пам’ятати, що Орендодавець може встановити додаткову плату за суборенду майна.

    Ремонт та поліпшення орендованого майна. Під час будь-якої несправності майна у сторін виникає питання: хто заплатить за ремонт? Законотворець передбачив, що капітальний ремонт – за Орендодавцем, а поточний ремонт лягає на плечі Орендаря, якщо інше не встановлено договором. Сторонам необхідно опрацювати можливі варіанти та зафіксувати способи їх вирішення заздалегідь.

    У Орендаря, як у гарного господаря, може виникнути бажання вдосконалити та покращити орендоване майно, але постає запитання: за чий це буде рахунок? За загальним правилом, усі віддільні поліпшення, які виконані або встановлені Орендарем або за рахунок Орендаря залишаються у Орендаря. Невіддільні поліпшення залишаються у власності Орендодавця.

    Закінчення орендних відносин. Будь-які правовідносини рано чи пізно підходять до свого фіналу. Як ми писали раніше, Сторонам необхідно укласти АПП щодо повернення об’єкту оренди (обладнання, приміщення тощо). Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцю орендоване майно в тому самому стані, у якому воно було прийняте в оренду, з урахуванням нормального зносу або в іншому стані, обумовленому договором, наприклад з урахуванням дизайнерського ремонту, виконаного Орендарем та узгодженого з Орендодавцем.

    Але виникають випадки, коли договір може бути розірваний достроково. Наприклад, за порушення Орендарем умов оплати, порушення умов поводження з майном чи здійснення передачі майна третім особам без погодження з Орендодавцем. Порушення, які тягнуть за собою розірвання договору, можуть виникнути і з боку Орендодавця. Наприклад, коли Орендодавець не здійснює передбачений договором капітальний ремонт обладнання чи приміщення або сформував заборгованість і в орендованому приміщенні відсутні комунальні послуги, які унеможливлюють його використання за призначенням. Ці та інші випадки, Сторони повинні передбачити у договорі оренди.

    Пролонгація. За загальним правилом, договором додатково можливо передбачити автоматичну пролонгацію договору, за умови його належного виконання. У випадку закінчення строку дії договору, коли Сторони продовжують його виконання, такий договір буде продовжено на той самий строк та на тих самих умовах. Тому, якщо Сторона не прагне продовжувати строк дії оренди, необхідно письмово повідомити іншу сторону про відсутність бажання пролонгувати поточні умови договору.

    Форма орендних відносин. Завжди всі умови фіксуйте у формі письмового договору. Усні домовленості в майбутньому можуть трактуватися Сторонами по-різному та принесуть «головний біль», як Орендарю, так і Орендодавцю

    У НАСТУПНІЙ ВІДПОВІДІ ПРОЙДЕМОСЯ КОНКРЕТНО ПО ВАШОМУ ДОГОВОРУ...

    .

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Є кілька явно дискримінаційних пунктів, але особливо небезпечним є п. 10.1. Щодо іншого, то необхідно особисте спілкування для отримання від Вас додаткової інформації.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Алена.

    Готовий проговорити з Вами ті питання, які Вас не влаштовують.

    Аналіз договору, як правило, роблю після розмови з клієнтом про його бажання щодо самої угоди. Якщо зупинитись на поверхневому аналізі, то одразу вбачається великий комплекс обов'язків орендаря, відсутність норми щодо дії форс-мажору, строк дії тільки до 31.12.2022, складна процедура припинення договору.

    Натискайте кнопку "Звернутися". Це моя спеціалізація.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЦЕ СТАНДАРТНИЙ ДОГОВІР.

    НИЖЧЕ НАВОДЖУ ДОГОВІР ЩО ЗАХИЩАЄ ОБИДВІ СТОРОНИ.

    ДОГОВІР ОРЕНДИ 01/08

    нерухомого майна

    М.___ «___» ___ 20___ р.

    ___, надалі іменується “Орендодавець”, з однієї сторони, та

    ___, надалі іменується “Орендар”, з другої сторони, (в подальшому разом іменуються "Сторони", а кожна окремо - "Сторона") уклали цей Договір оренди нерухомого майна, надалі іменується "Договір", про наступне:

    1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

    1.1. В порядку та на умовах, визначених даним Договором, Орендодавець передає, а Орендар приймає в тимчасове платне користування та володіння нежитлове приміщення без права викупу.

    1.2. Приміщення знаходиться за адресою:

    1.2.1 Загальна площа Приміщення, що орендується складає ___ кв.м.

    1.2.2. Стан приміщення на момент передачі в оренду: відповідає всім нормам і вимогам та придатний для використання Приміщення під косметичний кабінет.

    1.3. Строк оренди приміщення складає один рік від дати підписання Акта приймання - передачі приміщення (Додаток № 1 до даного Договору). Якщо жодна Сторона за даним Договором не заявить про припинення цього Договору до закінчення строку його дії, то останній може бути продовженим на той же строк.

    1.4. Орендодавець свідчить, що права третіх осіб на Приміщення відсутні.

    1.5. Приміщення належить Орендодавцю на праві власності.

    1.6.

    2. ЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ

    2.1. Приміщення передається Орендодавцем Орендарю для використання його у господарській діяльності, без права здачі в суборенду.

    3. ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧІ ПРИМІЩЕННЯ В ОРЕНДУ

    3.1. Передача - приймання приміщення здійснюється на підставі Акта приймання-передачі приміщення (Додаток № 1 до даного Договору), за участю уповноважених представників Сторін.

    3.2. Сторони повинні приступити до передачі приміщення протягом 3-х (трьох) днів з дня набрання чинності цим Договором.

    3.3. Уповноважені представники перевіряють стан приміщення на відповідність його положенням п. 1.2 Договору.

    3.4. При передачі приміщення складається Акт приймання-передачі, який підписують уповноважені особи. В Акті відображається стан приміщення, у т.ч. його відповідність п. 1.2 Договору.

    3.5. Приміщення вважається переданим в оренду з моменту підписання Акта приймання-передачі, зазначеного у п. 3.4 Договору.

    4. ОРЕНДНА ПЛАТА ТА РОЗРАХУНКИ ЗА ДОГОВОРОМ

    4.1. Розмір щомісячної орендної плати сплачується у гривнях і становить:

    Сторони узгодили, що Орендодавець протягом року залишає за собою право коригувати розмір орендної плати у разі зростання курсу долара по відношенню до гривні за курсом НБУ.

    4.2. Орендна плата сплачується в безготівковому порядку на рахунок Орендодавця авансом не пізніше 5 – го (п`ятого) числа поточного місяця.

    4.3. Орендар зобов'язаний під час підписання договору оренди сплатити задаток у розмірі двомісячної орендної плати, що є платою за перший та останній місяць оренди.

    4.4. При відмові Орендаря від приміщення оренди, або при достроковому припиненні цього Договору, сплачена за останній місяць орендна плата не повертається.

    4.5. Орендна плата за неповний (перший і останній) місяць оренди повинна бути перерахована Орендарем у розмірі, пропорційному кількості днів здійснення фактичної оренди в оплачуваному місяці (з дати підписання відповідного Акта приймання-передачі орендованого приміщення (Додаток № 1 до Договору).

    Орендна плата згідно даного Договору починає нараховуватись в день підписання Акту передачі - приймання Приміщення.

    4.6. Сторони узгодили, що Орендодавець залишає за собою право коригувати та змінювати розмір орендної плати у разі введення нових податків чи збільшення ставки існуючих та інших законодавчих змін, які впливають на розмір орендної плати. У разі збільшення орендної плати, Орендодавець протягом 7-ми (семи) днів з моменту виникнення таких підстав, направляє Орендарю повідомлення про підстави збільшення орендної плати.

    Щорічно розмір орендної плати коригується сторонами відповідно до змін на ринку нерухомості.

    4.7. Орендар має право вносити орендну плату наперед за домовленістю з Орендодавцем у розмірі, що визначається на момент оплати. У цьому випадку порядок перегляду орендної плати за п. 4.2 даного Договору на строк, що був оплачений, не застосовується.

    Несплата орендної плати у строки передбачені п. 4.2. Договору вважається повідомленням Орендаря Орендодавця про те, що Орендар розриває достроково договір через 25 календарних днів.

    4.8. До орендної плати не входять, та відшкодовуються окремо Орендарем по виставленим Орендодавцем рахункам: комунальні платежі та експлуатаційні витрати на утримання Приміщення.

    4.9. Відшкодування комунальних платежів за минулий місяць здійснюється Орендарем згідно з фактичним споживанням об’ємів послуг, у розмірі, що вказаний у рахунку одночасно з внесенням орендної плати за поточний місяць, в строк передбачений п. 4.2. Договору.

    4.10. Всі платежі по встановленню телефонних ліній, підключення до мережі Інтернет, щомісячну абонентську плату, оплату доступу до мережі Інтернет, оплату за телефонні переговори і інші витрати, пов’язані з цим, крім додатково обумовлених сторонами, Орендар здійснює самостійно відповідно до рахунків наданих організаціями, що надають такі послуги.

    5. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОРЕНДОДАВЦЯ

    5.1. Орендодавець зобов'язаний:

    - передати Орендарю приміщення відповідно до Акта приймання-передачі (Додаток № 1 до Договору), який є невід'ємною частиною даного Договору. В Акті зазначається точне найменування приміщень, які передаються, їх технічний стан, а також те, що Орендар ознайомлений з Правилами пожежної безпеки та санітарними нормами;

    - здійснити передачу нежитлового приміщення не пізніше 31 (тридцяти одного) дня з моменту підписання Договору;

    - Орендодавець гарантує, що не здійснюватиме відчуження Приміщення на протязі 12 (дванадцяти) місяців з дати укладення даного Договору;

    - не втручатися в господарську діяльність Орендаря;

    - забезпечити персоналу Орендаря безперешкодний вхід до Приміщення, що орендується;

    - усувати несправності, пошкодження та наслідки аварій комунікацій у об'єкті оренди, якими оснащена будівля, які сталися не з вини Орендаря;

    – у разі припинення дії або дострокового розірвання даного Договору, прийняти від Орендаря приміщення оренди згідно Акта приймання-передачі Приміщення.

    5.2. Орендодавець має право:

    - щомісячно здійснювати перевірку порядку використання Орендарем об’єкту, що орендується в присутності самого Орендаря (керівника), його уповноважених осіб чи працівників, при цьому маючи право безперешкодного доступу до приміщення, що орендується.

    - здійснювати ремонтно-будівельні роботи будівлі, у якій розташоване орендоване приміщення за умови забезпечення нормальної роботи Орендаря.

    - збільшувати розмір орендної плати, відповідно до п. 4.6. даного Договору.

    - достроково розірвати даний договір в односторонньому порядку, у разі несплати орендної плати та компенсаційних витрат Орендарем на протязі 25 календарних днів з дати вказаної в п. 4.2 даного Договору.

    6. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОРЕНДАРЯ

    6.1. Орендар зобов'язаний:

    - використовувати приміщення, що орендується, виключно у відповідності до мети оренди, що визначена у п. 2.1 цього Договору;

    - своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату, комунальні витрати;

    - нести всі витрати зазначені в цьому Договорі з експлуатації приміщення;

    - повідомляти Орендодавця про зміни своєї юридичної адреси, банківських реквізитів, номерів телефонів, факсів, керівника, статутних документів, зміну форми власності та про всі інші зміни, які здатні вплинути на реалізацію Договору та виконання всіх зобов’язань по ньому протягом 3-х (трьох) днів з моменту настання таких змін;

    - не здійснювати без письмової згоди Орендодавця перебудову‚ добудову та перепланування приміщення;

    - не здійснювати без письмової згоди Орендодавця будь-які роботи, що пов’язані з додатковим проведенням кабелю, мережі та іншого.

    - підтримувати приміщення в належному санітарно-технічному стані;

    - у встановленому порядку отримувати дозвіл на оренду приміщень у органів державного пожежного нагляду (п. 2.8 Правил пожежної безпеки в Україні), крім випадків, коли ведення господарської діяльності можливе за декларативним принципом, що визначається законодавством про дозвільну систему у сфері господарської діяльності;

    - у встановленому порядку, отримати всі необхідні дозвільні документи (декларація про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, висновок СЕС, дозвіл на проведення відповідних видів робіт та інші).

    - дотримуватись протипожежних правил, а також правил користування тепловою та електричною енергією, не допускати перевантаження електромереж; дотримуватись правил і норм протипожежної безпеки, охорони праці, санітарії та техніки безпеки;

    - призначити наказом відповідальну особу за дотриманням правил і норм протипожежної безпеки, охорони праці, санітарії та техніки безпеки;

    - не застосовувати саморобних побутових електроприладів, подовжувачів у приміщеннях будівлі;

    - за власний рахунок усувати несправності та пошкодження комунікацій приміщення, що відбулися з вини Орендаря;

    - застрахувати орендоване приміщення від усіх звичайно прийнятих ризиків на строк дії договору (за бажанням Орендаря);

    - безперешкодно допускати в приміщення уповноважених Орендодавцем представників, з метою перевірки його використання згідно умов даного Договору;

    - нести інші обов'язки, як тимчасовий володар та користувач приміщення;

    - у разі пошкодження систем електро-, водо-, тепло-, каналізації, телефонних ліній, вентиляції, пошкодження від впливу зовнішніх кліматичних факторів (затікання даху, стін, підлоги, пошкодження пліснявою даху, стін, підлоги), виникнення інших аварійних ситуацій, пов’язаних з нормальним функціонуванням приміщення та у разі загрози або завдання шкоди майну, має терміново письмово попередити Орендодавця, але не пізніше ніж 24 (двадцяти чотирьох) годин після виникнення відповідної ситуації. Порядок усунення пошкоджень узгоджується з Орендодавцем, який має право контролювати якість матеріалів та робіт;

    – не використовувати приміщення та іншу частину будівлі, в якій знаходиться дане приміщення, для діяльності, яка є небезпечною, незаконною, такою, що може спричинити шкоду приміщенню, або створити перешкоди для Орендодавця та третіх осіб. Не встановлювати в приміщенні або в інших частинах будівлі та на прилеглій території передавальні пристрої, що є джерелом випромінювання (передавання, антени і т.п.), а також інше обладнання та механізми, які є джерелом підвищеної небезпеки та можуть нанести шкоду Орендодавцю або третім особам. Орендар забезпечує всі розумні заходи щодо безпеки приміщень, осіб та майна;

    – у разі припинення дії даного договору повернути Орендодавцю орендоване приміщення в належному стані згідно Акта приймання-передачі, з врахуванням фізичного зносу;

    - нести ризик випадкової загибелі або пошкодження приміщення у випадку затримки його повернення Орендодавцю;

    - Орендар несе відповідальність за справність всього обладнання (сантехніки, кранів, калориферів, лічильників та ін.), що було передане Орендарю в користування згідно Акта приймання-передачі, та зобов'язаний проводити його обслуговування та ремонт за власні кошти на строк дії договору оренди.

    6.2. Орендар має право:

    - за письмовим погодженням Орендодавця здійснювати за власний рахунок поточний та капітальний ремонт орендованого приміщення;

    - за погодженням з Орендодавцем встановлювати захисні решітки на віконні та двірні отвори Приміщення за власний рахунок;

    - користуватися системами комунікацій, які знаходяться в об'єкті оренди та користуватися площами загального користування в будівлі;

    - обладнати та оформити приміщення оренди на власний розсуд з дотриманням вимог чинного законодавства України та погодження Орендодавця;

    - позначати своє місцезнаходження у об'єкті оренди шляхом розміщення відповідних вивісок, вказівних табличок, на вході до будівлі та перед входом до об'єкту оренди попередньо узгодивши з Орендодавцем;

    - за письмовим погодженням з Орендодавцем встановлювати сигналізацію та інші системи охорони;

    - самостійно здійснювати господарську діяльність;

    - проводити рекламні акції, програми і презентації на території приміщення, що орендується;

    - попередньо, погодивши з Орендодавцем, розташовувати за місцем знаходження приміщення оренди носії рекламної та/або будь-якої іншої інформації;

    - проводити переобладнання чи пристосування орендованого приміщення для своїх потреб лише з письмового погодження з Орендодавцем.

    7. ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ ОРЕНДОДАВЦЮ ПРИМІЩЕННЯ‚ ЩО ОРЕНДУЄТЬСЯ

    7.1. Повернення приміщення Орендодавцю здійснюється уповноваженими представниками Сторін, на підставі відповідного Акта приймання-передачі.

    7.2. Сторони повинні призначити своїх представників не пізніше ніж за 10 (десять) робочих днів до закінчення строку дії Договору.

    7.3. Протягом 3-х (трьох) днів Орендар зобов'язаний підготувати його до передачі Орендодавцю.

    7.4. Приміщення вважається фактично переданим Орендодавцю з моменту підписання Акта приймання-передачі.

    7.5. Приміщення має бути передано Орендодавцю у тому ж стані‚ в якому воно було передано в оренду з урахуванням нормального фізичного зносу.

    7.6. Поліпшення приміщення, зроблені Орендарем без згоди Орендодавця, якщо їх можна відокремити від приміщення без завдання йому шкоди, Орендар повинен відокремити і вивезти до моменту, визначеного в п. 7.3 Договору.

    7.7. Не відокремлені поліпшення та поліпшення, які неможливо відокремити від приміщення без завдання останньому шкоди, переходять з моменту підписання акта приймання передачі, вказаного в п.7.1 Договору, у власність Орендодавця без відшкодування Орендареві їх вартості.

    7.8. Вартість робіт та матеріалів щодо приміщення, що поліпшене за рахунок Орендаря, які неможливо відокремити без шкоди для приміщень, компенсації не підлягає.

    8. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН і вирішення СПОРІВ

    8.1. При порушенні своїх зобов’язань за Договором (надалі іменується "порушення Договору"), Сторона несе відповідальність, визначену цим Договором та (або) чинним в Україні законодавством:

    8.1.1. Порушенням Договору є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом даного Договору.

    8.1.2. Якщо Орендар заподіяв шкоду орендованому приміщенню (обладнанню), він відшкодовує збитки Орендодавцю в порядку, передбаченому даним Договором та чинним законодавством України.

    8.2. Орендар несе наступну відповідальність за цим Договором:

    - у випадку прострочення по сплаті орендних платежів - штраф в розмірі 1% (один відсоток) від розміру орендної плати, визначеної у п. 4.1 Договору за кожний день прострочення;

    - у випадку прострочення Орендарем сплати орендних платежів та комунальних витрат на 20 (двадцять) календарних днів – даний Договір достроково – розривається;

    - у випадку прострочення платежів по відшкодуванню шкоди завданої порушенням умов Договору штраф в розмірі 1% (один відсоток) за кожний день прострочення від розміру заподіяної шкоди визначеної претензією.

    8.3. Орендар відшкодовує Орендодавцю збитки, завданні неналежним поточним ремонтом або експлуатацією приміщення.

    8.4. При завданні шкоди приміщенню з вини Орендаря він відшкодовує Орендодавцю збитки в розмірі вартості ремонту або відновлення майна, крім випадків, коли відповідні ризики було застраховано і розмір страхового відшкодування більше розміру завданих збитків.

    8.5. Орендар несе матеріальну відповідальність за збитки, завдані у разі звільнення ним приміщення без письмового попередження Орендодавця або без складання Акта приймання-передачі приміщення Орендодавцю. При цьому Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату за весь період користування до моменту підписання вказаного акта.

    8.6. У разі невиконання Орендарем своїх зобов’язань за Договором Орендодавець може стягнути завдані йому збитки у встановленому чинним законодавством України порядку.

    8.7. Орендодавець несе наступну відповідальність за цим Договором:

    у випадку прострочення у передачі Орендареві приміщення - неустойка в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від його вартості за кожний день прострочення.

    8.8. Орендодавець не несе відповідальності за збитки, завдані Орендарю внаслідок аварії інженерних комунікацій, які знаходяться в приміщенні або за межами приміщення, якщо вину Орендодавця не встановлено.

    8.9. Сторона не несе відповідальності за порушення Договору, якщо воно сталося не з її вини (умислу чи необережності). Сторона вважається невинуватою і не несе відповідальності за порушення Договору, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання цього Договору.

    8.10. Усі спори, що виникають з цього Договору або пов'язані із ним, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами. Якщо відповідний спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору відповідно до чинного в Україні законодавства.

    9. СТРОК ДІЇ ТА УМОВИ ЗМІНИ, РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ

    9.1. Даний договір набирає чинності з моменту його укладення та підписання сторонами акта приймання–передачі приміщення та діє з 01 серпня 2020 р. по 31 липня 2021 р. Строк оренди приміщення складає двадцять дванадцять місяців.

    9.2. Закінчення строку даного Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

    9.3. Всі зміни до даного Договору, в тому числі продовження строку його дії, набирають чинності з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього Договору.

    9.4. Даний Договір може бути розірвано тільки за домовленістю Сторін, що оформлюється додатковою угодою до цього Договору, якщо інше прямо не передбачено цим Договором або чинним законодавством України.

    9.5. Даний Договір вважається достроково розірваним з моменту належного оформлення Сторонами відповідної угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій угоді, цьому Договорі або у чинному законодавстві України.

    9.6. Договір може бути розірваний на вимогу однієї із сторін, за рішенням суду у випадках, передбачених чинним законодавством.

    9.7. Реорганізація Орендодавця не є підставою для зміни умов, передбачених даним Договором або припинення цього Договору.

    9.8. Дія Договору оренди припиняється внаслідок:

    - закінчення строку, на який його було укладено;

    - загибелі об'єкта оренди;

    - банкрутства орендодавця або орендаря;

    - при недосягненні сторонами згоди про зміну розміру орендної плати;

    - не повідомлення Орендарем, у місячний термін до закінчення дії договору, Орендодавця про намір подовжити договір оренди.

    9.8.1. Дія Договору оренди припиняється достроково в разі:

    - затримки строків платежів по орендній платі та компенсації комунальних та інших платежів за даним Договором на двадцять п`ять календарних днів;

    - за згодою сторін;

    - значних порушень умов Договору.

    Даний Договір може бути достроково розірваний на вимогу Орендаря, через 30 (тридцять) календарних днів після письмового повідомлення Орендодавця.

    10. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    10.1. Усі правовідносини, що виникають з даного Договору або пов'язані із ним, у тому числі пов'язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього Договору, тлумаченням його умов, визначенням наслідків недійсності або порушення Договору, регламентуються даним Договором та відповідними нормами чинного в Україні законодавства, а також застосовними до таких правовідносин звичаями ділового обороту на підставі принципів сумлінності, розумності та справедливості.

    10.2. Після підписання даного Договору всі попередні переговори за ним, листування, попередні договори, протоколи про наміри та будь-які інші усні або письмові домовленості Сторін з питань, що так чи інакше стосуються цього Договору, втрачають юридичну силу, але можуть братися до уваги при тлумаченні умов даного Договору.

    10.3. Сторона несе повну відповідальність за правильність вказаних нею у даному Договорі реквізитів та зобов'язується вчасно у письмовій формі повідомляти іншу Сторону про їх зміну, а у разі неповідомлення несе ризик настання пов'язаних із ним несприятливих наслідків.

    10.4. Відступлення права вимоги та (або) переведення боргу за цим Договором однією зі Сторін до третіх осіб допускається виключно за умови письмового погодження цього із іншою Стороною.

    10.5. Даний Договір укладено при повному розумінні Сторонами його умов та термінології українською мовою у 2 (двох) автентичних примірниках, що мають однакову юридичну силу.

    10.6. До даного договору додаються:

    – акт прийому-передачі орендованого приміщення (Додаток № 1).

    11. МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

    Орендодавець

    ОРЕНДАР

    Додаток № 1

    до договору № 01/08

    від 01 серпня 2020р.

    АКТ

    прийому-передачі

    орендованого приміщення

    01 серпня 2020 р. м. ___

    ___, надалі іменується “Орендодавець”, з однієї сторони, та

    ___надалі іменується “Орендар”, з другої сторони, (в подальшому разом іменуються "Сторони", а кожна окремо — "Сторона") склали даний акт про наступне:

    1. Відповідно до п. 1.1 Договору оренди нерухомого майна № 01/08 від «01» вересня 2020 року Орендодавець передав, а Орендар прийняв нежитлове приміщення на цокольному поверсі, площею __ кв.м., що розташоване в будівлі за адресою: ___

    2. Приміщення, визначене у п. 1 цього Акта, знаходиться у стані придатному для використання, що відповідає умовам Договору.

    3. Технічні характеристики Приміщення:

    3.1. Комунікації, мережі:

    - електромережа – присутня, показники лічильника на момент приймання присутня;

    - система водопостачання – присутня; показники лічильника на момент приймання присутня;

    – система вентиляції - присутня;

    – примусова система каналізації в комплекті;

    – безперебійник Eаton 5PX

    3.2. Оздоблення приміщення:

    - кондіціонер;

    - підлога – кахельна плитка та ламінат;

    - туалет: керамічна плитка; дзеркало, електричний Бойлер на 15 літрів;

    - стіни в кімнатах – пластикові панелі;

    – стеля – пластикові панелі;

    – роутер;

    – телефон для інтернет телефонії;

    – система сігналізації;

    4. На момент передачі приміщення Сторони не мають претензій одна до одної.

    5. З нормами протипожежної безпеки, охорони праці, санітарії та техніки безпеки Орендар ознайомлений та несе повну матеріальну відповідальність за її порушення.

    Орендодавець ПЕРЕДАВ: орендар ПРИЙНЯВ:

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Можу підготувати договір для вас або надати вже готовий договір, який я готовував для орендарів з урахуванням вимог воєнного часу.

    З приводу цього договору, вважаю з необхідне прописати умови, за яких можливе збільшення ціни оренди або навпаки про заборону її збільшення протягом воєнного стану чи строку дії договору. Також є певний дисбаланс між вашими обов'язками та орендодавця.

    Натискайте кнопку "Звернутися" для зв'язку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Олена!

    У продовження моєї відповіді...

    В цілому я чекав більше серйозних правових проблем в договорі, особливо після Вашого попередження, тому читав його дужен уважно. Проте їх виявилось не так багато, але вони суттєві, і їх на мою думку треба врахувати при підписанні. Ось вони:

    п.п. 4.2. Допускається окрім договірної ціни виставлення рахунків - я би перше прибрав і сформулював це у більш зрозумілий спосіб.

    п.п. 5.4.1. - у випадку відчуження повідомляти за 1 місяць - я би збільшив термін до 3 місяців.

    п.п. 5.2.12. - оплачувати комунальні послуги не на підставі виставлених рахунків, а на підставі рахунків, виставлених ком. службами або інщими постачальниками.

    п.п. 6.1.4. - додати словами ""попередивши про це орендаря за три місяці до продажу.

    п.п. 10.2. - я би встановив не 3, а 6 місяців

    У разі бажання почути більш детальні роз'яснення по кожній заувазі, зверніться до менре персонально, натиснувши зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України