Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 жовтня 2022, питання №74994 150₴

Чи може громадянин Росії наразі відмовитися від права власності в Україні

Є нерухомість в Україні з правом власності на трьох осіб. Одна особа - громадянин України, двоє - громадяни Росії. Громадяни Росії хочуть відмовитися від своїх прав власності і передати їх особі громадянину України. Чи можливо це зробити протягом воєнного стану і без фізичної присутності цих двох осіб? Якщо так, то яким чином (дарування, продаж)?

Відповіді юристів (2)

    Гуща Юрій Миколайович
    66.7%
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Постановою Кабінету Міністрів № 164 визначено суворі обмеження для громадян російської федерації та юридичних осіб, безпосередньо пов'язаних з країною-агресором. Отож, постанова передбачає, що в умовах воєнного стану нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей:

    - незавершені нотаріальні дії за зверненням громадянина російської федерації, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства російської федерації, або юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин російської федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, зупиняються до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.

    - у разі звернення за вчиненням нотаріальної дії громадянина російської федерації, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства рф, або юридичної особи, кінцевим бенефіціарним власником, якої є громадянин російської федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії.

    Це обмеження діє до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором

    Єдиною нотаріальною дією, що дозволена, є засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації.

    https://zakhidne-minjust.gov.ua/news/obmezhennia-d...

    https://document.vobu.ua/doc/13828

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    33.3%

    Доброго дня.

    На цей час відповідно до до постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану, нотаріальні дії щодо майна громадян РФ провести не можливо.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України