Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 27 жовтня 2022, питання №75016

Чи повинен роботодавець працевлаштувати мене після стажування на підприємстві?

Чи повинен роботодавець працевлаштувати мене після стажування на підприємстві? Директор компанії відмовив та в односторонньому порядку розірвав договір стажування, який вже є оплачений.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді ст. 29 Закону України “Про зайнятість населення” передбачає можливість студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем “кваліфікований робітник”, “молодший спеціаліст”, “бакалавр”, “спеціаліст” та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, проходити стажування на підприємствах всіх форм власності на умовах, які визначаються договором про стажування у вільний від навчання час. Термін стажування не може перевищувати 6 місяців. Договором також визначається індивідуальний план стажування, форму стажування та інше. Типова форма договору про стажування студентів вищих та професійно-технічних навчальних закладів затверджена Постановою Кабінету міністрів України від 16.01.20113 р. №20. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

    У разі коли в період стажування студенти виконують професійні роботи, роботодавець здійснює виплату їм заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

    Також для підвищення можливості працевлаштування зареєстрованих безробітних законодавство теж передбачає стажування. Безробітні можуть проходити стажування або професійне навчання на виробництві. Для цього укладається трьохсторонній договір між підприємством, центром зайнятості та безробітним. За безробітним, який проходить стажування зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства. Виплата заробітної плати за час стажування законодавством не передбачена. Проте, роботодавець може виплачувати заробітну плату на свій розсуд. Після закінчення стажування роботодавець зобов’язаний працевлаштувати безробітного протягом 30 календарних днів з дня завершення стажування.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профіля. Постараюсь Вам допомогти.

    • Амина Клієнт рік тому

      Дякую. Я є студентом магістратури, але не зрозуміло чи повинен директор офіційно працевлаштувати мене на посаду та чи правомірно розривати оплачений договір ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Якщо Ви пройшли стажування успішно, то директор не має права Вас звільняти. Ви можете оскаржити таке рішення в Держпраці або ж навіть в суді.

        Якщо Вам не складно натисніть зелену птичку біля мого фото на знак подяки та напишіть відгук.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України