Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 31 жовтня 2022, питання №75152

Вступление в наследство.

После смерти матери 04.2021г., которая проживала одна муж не оформил наследство на дом в селе. И никто из родственников не подал заявление на наследование. Но у нас есть несовершеннолетний сын (17лет), то есть внук умершей. Считается ли он автоматически вступившим в наследство и как это оформить?

Відповіді юристів (5)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    В такому випадку, коли дитині вже більше 14 років, автоматичного вступу до спадщини не буде. Але факт того що він є неповнолітнім надає йому право на встановлення додаткового строку на прийняття спадщини.

    Додатковий строк надається судом після відмови нотаріуса в видачі свідоцтва на право на спадщину.

    Є ще ряд додаткових моментів, які потрібно вирішувати при особистому спілкуванні.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Ирина Клієнт рік тому
      Згідно статти 1268 Цивільного кодексу України, п.4 "Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу."Згідно статті 6 Сімейного кодексу України "Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років."
    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Наскільки я правильно розумію, то чоловік вашої матері не оформив будинок, який був зареєстрований на неї. Він не прийняв спадщину протягом 6 місяців з дня смерті дружини. А відтак, на вашу думку втратив право на спадкування.

    Перша черга спадкування це діти, чоловік(дружина), батьки померлого.

    Тобто ви як дочка також є спадкоємцем.

    Оскільки ніхто не звернувся про спадкування, то всі спадкоємці не прийняли спадщину.

    Автоматично нічого не відбувається. За внука заяву про прийняття спадщини теж треба питати його батькам до 14 років. а після 14 він може сам.

    Поновити строки можна в судовому порядку, але з поважних причин, до яких не відносяться:

    • юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;
    • необізнаність особи про наявність спадкового майна;
    • похилий вік;
    • непрацездатність;
    • встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю);
    • невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;
    • відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;
    • несприятливі погодні умови;
    • перебування у депресії у зв`язку зі смертю спадкодавця.

    Оскільки 6 місяців з дня смерті минули, то приймати спадщину можна тільки через суд (поновлення строків) для всіх спадкоємців.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Вибачте, думав одне і те саме питання...

    Ось моя відповідь:

    В даному випадку потрібно звернутися до суду з позовною заявою про надання додаткового строку для прийняття спадщини. Це — дуже складна процедура у форматі того, що особа має довести суду про наявність об'єктивних причин, непереборних обставин, які завадили прийняти спадщину.

    Фактично, такими обставинами може бути: тривале лікування в стаціонарі, нетривалий пропуск строку, перебуваючи на амбулаторному лікуванні. Але, зрештою, всі обставини мають бути такими, які завадили звернутися до нотаріальної контори для прийняття спадщини. Стосовно тривалого лікування: це має бути не просто лікування в межах 2-х місяців поспіль, а лікування, яке зумовило таку хворобу, яка не могла розуміти значення своїх дій в певний проміжок часу: операційні втручання, онкологічні захворювання тощо. Тобто ті важкі хвороби, які спричинили хворому такі обставини, що в межах 6-ти місяців особа не могла прийняти спадщину. Важливо: хворим має бути саме спадкоємець. Ні його діти, за якими він доглядає, ні інші родичі. Суди розглядають ці причини на власний розсуд, переконання, на основі зібраних і оцінених доказів.

    Про причини та обставини, які не будуть враховані судом

    Це — необізнаність особи про те, що вона має прийняти спадщину в межах 6-ти місяців або інша юридична необізнаність. Це не визнається поважною причиною. Якщо людина не знала про наявність заповіту — це теж не виключно достатня обставина, яка визнається судом поважною причиною для прийняття спадщини. Мають бути і інші обставини. Наприклад, особа не проживала із померлим спадкодавцем, не знала про наявність заповіту, не була повідомлена нотаріусом, як те передбачено 63 статтею Закону про наторіат, про те, що спадщина — відкрита. Таке повідомлення здійснюється поштою на відому адресу нотаріусу або в пресі. Фактично, нотаріус бачить, що є складений заповіт. Тому що відомості про складення заповіту вносяться в спадковий реєстр. А от, якщо жодна особа не звернулася і нотаріус не відкривала спадщину і не могла повідомити спадкоємця, то, в такому разі, суд визнає причину пропуску строку особи, на користь якої складено заповіт, поважною. Тобто все досліджується судом у сукупності. Не можна виділити одну із причин, яка буде достатньою. Лікування, незнання про складення заповіту на ім'я спадкоємця, незнання про факт смерті, перебування в місцях позбавлення волі — ці обставини визнаються, але у сукупності з іншими доказами. Наприклад, якщо особа в місцях позбавлення волі знала, що її родич помер і вона є спадкоємцем першої, другої черги, то тоді, звичайно, вона може звернутися до керівника відповідної установи, де відбуває покарання та скласти заяву. І в такому випадку направити її поштою до нотаріальної контори за місцем реєстрації померлого, яка буде і місцем відкриття спадщини.

    Які строки давності у оформлення спадщини?

    Законодавець не визначає будь-якого строку для оформлення спадщини. Все залежить від того, чи особа прийняла спадщину. Якщо прийняла і протягом 6-ти місяців звернулася або прийняла в силу вимог закону, була зареєстрована за місцем проживання померлого спадкодавця, то, в такому випадку, немає жодного терміну, встановленого законом, для оформлення спадщини. Впродовж всього свого життя особа має право оформити спадщину.

    Про відтермінування строку оформлення спадщини, в разі приховування документів іншою стороною

    Якщо особа звернулася з відповідною заявою, спадкова справа відкрита, той, хто не жив і не зареєстрований в будинку, який входить до спадкової маси. Звичайно, для оформлення права власності на спадщину потрібно надати нотаріусу правоустановлюючий документ. Якщо не може особа надати відповідного документу за певних обставин, тоді здійснення оформлення спадщини має відбутися в судовому порядку. Потрібно звернутися з позовом про визнання права власності на майно в порядку успадкування. Потрібно надати суду докази того, що відкрита спадщина (це — витяг зі спадкового реєстру), надати докази суду, що особа є родичем померлого, надати докази про обставини, що особа не може оформити спадщину в загальному порядку у нотаріуса (постанова, складена нотаріусом про відмову в оформленні спадщини) та в подальшому витребовувати докази, які підтверджують, що спадкодавцю належало це майно. Якщо спадкове майно було зареєстроване в електронному реєстрі, то варто взяти інформаційну довідку в реєстрі прав власності на нерухоме майно. Якщо не було зареєстровано, тобто реєстрація проходила в БТІ, або ж, навіть, не було зареєстровано в БТІ, то потрібно звертатися до БТІ і там платно нададуть довідку про реєстрацію майна в реєстрі, який раніше здійснював реєстрацію БТІ.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" бвля мого фото.

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна рік тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день, Ирина!

    Кто был прописан вместе с матерью Вашего мужа на день ее смерти? Проверьте домовую книгу.

    Если кто-то был прописан, возможно вступление в наследство этим лицом.

    По поводу Вашего сына - внуки при живых родителях после смерти дедушки и бабушки наследуют только в трех случаях:

    завещание.

    отказ родителем в их пользу от наследства.

    совместное проживание с умершим не менее 5 лет до дня смерти.

    В описанной Вами ситуации оптимальным вижу либо установить факт постоянного проживания сына с матерью ( чтобы муж стал фактически принявшим наследство) либо устанавливать аналогичный факт для внука.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України