Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 03 листопада 2022, питання №75309 300₴

Вихід на роботу після відпустки по догляду за дитиною до 6-ти років

Добрий день! Хочу вияснити таку ситуацію, яка склалася у нас. Учителька, яка у нашій гімназії мала 3 години музики і 6 годин гуртка у 2016 році пішла в декретну відпустку. Після відпустки по догляду за дитиною до 3-ох років, відпустку продовжувала до 4-ох, 5-ти, 6-ти років. Цього року 25 листопада 2022 р. після відпустки по догляду за дитиною до 6-ти років вона виходить на роботу. Чи зобов'язаний директор надати їй тих самих 9 годин (якщо ми маємо цього року тільки 2 години гуртка). Вона була прийнята на роботу як керівник гуртка з неповним тижневим навантаженням. Як поступити у цій ситуації. Наперед щиро дякую.

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марія!

    Директор зобов'язаний забезпечити таку вчительку її робочим місцем та гарантованим обсягом мінімального педагогичного навантаження у розмірі 18 годин (ст. 25 Закону України про загадбну середню освіту).

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, зверніться до мене персонально, активувавши кнопку "звернутись". Охоче Вам допоможу!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю, Марія.

    Наскільки я зрозумів, Ви запитуєте від імені адміністрації закладу освіти, можливо Ви навіть директор.

    Як фахівець у сфері освіти хотів би зазначити, що дійсно, при виході на роботу основного працівника адміністрація зобов'язана забезпечити такого педагогічного працівника, як мінімум, навантаженням до виходу у відпустку.

    А Профспілки рекомендують ще й більшим. Ось що каже про це галузева угода:

    Галузева угода між Міністерством освіти і науки України, Профспілками працівників освіти і науки України та Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців у галузі вищої освіти на 2021-2025 роки

    ...

    6.3. Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки:

    ...

    6.3.2. Установлювати педагогічним працівникам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, навчальне навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік у обсязі не менше ставки. На період їх відпустки години навчального навантаження тимчасово передавати вчителям, викладачам, іншим педагогічним працівникам. Після закінчення відпустки забезпечувати педагогічним працівникам навантаження, встановлене при тарифікації на початок навчального року.

    Це суттєво міняє справу, погодьтесь?

    ...

    Чи зобов'язаний директор надати їй тих самих 9 годин (якщо ми маємо цього року тільки 2 години гуртка). Вона була прийнята на роботу як керівник гуртка з неповним тижневим навантаженням. Як поступити у цій ситуації?

    Як мінімум, 9 годин їй повинні надати. Як бути?

    Можливо на її місце був прийнятий працівник по умовах строкового трудового договору. За таких умов, такого працівника треба звільняти.

    Якщо маєте тільки 2 години гуртка, надайте їй ці 2 години, а решту 7 довантажте іншими годинами. Ситуація не проста, але вихід має бути.

    НАМ КРАЩЕ ПРОГОВОРИТИ ЦЕ ПИТАННЯ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ РЕЖИМІ. ЗВЕРТАЙТЕСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Марія Клієнт рік тому

      Доброго вечора! 2 години гуртка їй дають і музику у 5-7 класах(3 год.) чим її було довантажено на час прийняття на роботу. А якими іншими годинами можна довантажити? Де їх взяти?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        10%

        пані Маріє!

        Мені складно про це говорити, не знаючи педагогічного навантаження всіх вчителів. Але очевидним є те, що потрібно або домовлятись якось із "декретним" працівником, або у когось забирати години((

        І так, і так, не гарно та складно. Можливо певні години викладає адміністрація. І за таких умов потрібно досліджувати колективний договір на предмет наявності норми про забезпечення тарифною ставкою всіх вчителів, і тільки після цього години у дирекції.

        • Марія Клієнт рік тому

          Вона мала 6 годин гуртка, який був на той час і 3 години музики. Цього року дали на школу тільки 2 години гуртка. Вчителі, які заміняли музику і мають тих дві години гуртка їй віддають. Це є 5 годин. Де взяти ще 4 години, в кого забрати. Всі вчителі мають свої години. Адміністрація її годин не викладає. У нас серед 15 вчителів тільки 2 вчителі мають ставку.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            пані Маріє!

            Дивіться, тут аби знаходити десь години, при цьому я розумію складність ситуації. Дійсно, якщо тільки 2 вчителя мають повну ставку, то нічого більше говорити не треба.

            Але тим не менше, або знаходити години і надати їй 9 годин, або цього не робити, і спробувати домовитись із нею.

            Якщо не домовляється. ну що Ви можете зробити. Але вона матиме право оскаржувати ненадання їй 9 годин, у тому числі до суду.

            Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    На доповнення до моєї відповіді...

    Поки жінка перебуває у відпустці в зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 (до 6) років, за нею зберігається колишнє місце роботи. При цьому вона має повне право в будь-який зручний для неї час перервати цю відпустку і повернутися на роботу.

    Для цього працівниця повинна написати відповідну заяву на ім’я керівника із зазначенням дати виходу на роботу, а керівник – оформити наказ (розпорядження).

    З моменту переривання відпустки і виходу на роботу на робітницю поширюються загальні норми трудового законодавства, з урахуванням трудових гарантій, передбачених для матерів, які мають дітей зазначеного віку.Наприклад, така жінка має право взяти лікарняний для догляду за хворою дитиною.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно зі ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту», педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу, незалежно від підпорядкування, типу і форм власності – час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

    Окрім педагогічного навантаження вчителя на тарифну ставку, яка становить 18 навчальних годин на тиждень, робочий час включає інші види педагогічної діяльності: підготовку до уроків, класне керівництво, перевірку зошитів; завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками тощо.

    Чинним законодавством не встановлені мінімальне та максимальне педагогічне навантаження.

    Відповідно до педагогічного навантаження, учителеві (як і іншим педагогічним працівникам) встановлюється ставка заробітної плати (розділ v͚i͚ «Порядок нарахування заробітної плати працівникам закладів і установ освіти» Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102).

    Згідно з п. 63 зазначеної Інструкції, навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, при наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі, з дотриманням при цьому Кодексу законів про працю України (КзпП України).

    Відповідно до вимог ст.32 КЗпП України, про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановленням або скасуванням неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівника необхідно повідомити не пізніше, ніж за два місяці.

    Статтею 25 Закону України «Про загальну середню освіту» визначено, що розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому закладі здійснюється його керівництвом і затверджується відповідним органом управління освітою. Причому п.2 цієї статті встановлено, що педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу, незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, обсягом менше тарифної ставки встановлюється лише за його згодою.

    У разі, якщо немає можливості забезпечити педагогічного працівника навчальним навантаженням на ставку, а працівник не погоджується на роботу з меншим навантаження, трудовий договір з ним припиняється на підставі відмови від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП України).

    Прямий обов’язок керівника закладу освіти – доводити до відома педагогічних працівників наприкінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році, передбачено нормою «е» пункту 20 «Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України», затверджених наказом Міністерства освіти України від 20.12.93 р. № 455. У випадку повної відсутності можливості забезпечити педагогічного працівника навчальним навантаженням питання вирішується шляхом скорочення чисельності штату працюючих (з дотриманням чинного порядку звільнення).

    Що повинні пам’ятати члени профспілкового комітету первинної профспілкової організації закладу освіти при погодженні розподілу навчального навантаження:

    Згідно ст. 24 Конституції України та ст. 2-1 КЗпП України України забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від соціального і майнового стану, статі та з інших обставин. Працівників закладу заборонено розподіляти на пенсіонерів та не пенсіонерів, забезпечених матеріально та тих, хто знаходиться у скрутному фінансовому становищі, багатодітних та одиноких, спеціалістів вищої категорії та без категорії тощо. Є працівники, які наділені однаковими правами щодо реалізації свого права на працю. На 3- вчителів з одного предмету кількість годин з даного предмету треба розділити однаково. Якщо всі навантажені на ставку, а години з даного предмету ще є, то у такому випадку можна ці години надати тому працівнику, який дає більш якісні знання учням.

    Керівні працівники та інші можуть вести викладацьку роботу. Це не означає, що їм зобов’язані надавати години викладання, якщо вчителі-предметники не навантажені на ставку.

    Згідно ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» педагогічний працівник – це особа яка має відповідну педагогічну освіту. Навантажувати вчителя треба викладанням предмету з якого він отримав освіту (у ВНЗ, на курсах підвищення кваліфікації).

    Враховувати умови трудового договору. Так, особа прийнята вчителем географії має право претендувати на години викладання географії. Якщо вона за дипломом також фахівець з викладання хімії, вона може прохати надати часи хімії, якщо особа, прийнята вчителем хімії має навантаження на ставку та не бажає додатково викладати години з даного предмету. Якщо ж вчитель прийнятий як вчитель географії та хімії, він має права вимагати, щоб йому, при наявності годин, надали можливість викладати ці два предмета.

    Згідно Галузевої, обласної, районних угод: залучати до викладацької роботи керівних, педагогічних та інших працівників закладу освіти, працівників інших установ і організацій можливо тільки тоді, коли штатні педагогічні працівники забезпечені педагогічним навантаженням на ставку. Не можна укладати строкові трудові договори з вчителями на навчальний рік, якщо вчителі, які прийняті за безстроковим трудовим договором мають навантаження менш ніж на ставку.

    Встановлення неповного робочого часу працівникам (у тому числі педагогічним) регулюється ст. 56 Кодексу законів про працю України. Так, за угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом (у даному випадку - директором закладу освіти) може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом, неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Причому прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що перебуває під її опікою, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку стосовно встановлення неповного робочого часу має бути задоволене. Одностороннє бажання педагогічного працівника без зазначених поважних причин працювати з неповним навчальним навантаженням може розцінюватися як порушення умов трудового договору.

    Без згоди вчителя на нього не можна покласти обов’язки класного керівника. Згідно з п.2.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09. 2000 р. № 434, обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника за його згодою і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. Тільки в окремих випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Марія!

    1) Чи зобов'язаний директор надати їй тих самих 9 годин (якщо ми маємо цього року тільки 2 години гуртка). Вона була прийнята на роботу як керівник гуртка з неповним тижневим навантаженням. - ні, не зобов'язаний. Адже, години навчального навантаження по гуртку не передані іншим вчителям, а були скорочені (з 6 год. до 2-х).

    Відповідно до частини п'ятої статті 24 Закону України "Про повну загальну середню освіту" перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), що передбачається навчальним планом закладу освіти, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20/conv#n3...).

    Отже, у даному випадку НЕПОТРІБНА письмова згода працівника на зменшення педагогічного навантаження. Адже, воно пов'язане зі зміною кількості годин по гуртку.

    2) Як поступити у цій ситуації - зменшення педагогічного навантаження вплине на розмір оплати праці. А тому потрібно до 25 листопада (виходу на роботу) повідомити працівницю про такі зміни. Краще зробити це в письмовій формі.

    Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    Стаття 3. Особливості переведення та зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу

    1. У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

    2. У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

    Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:

    6) відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці;

    Отже, якщо працівниця відмовиться продовжувати роботу (з 25 листопада) у нових умовах, пов'язаних зі змінами педагогічного навантаження та відповідно розмірів оплати праці, то вона може бути звільнена за пунктом 6 статті 36 КЗпП.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України