Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 06 листопада 2022, питання №75414

Чи можна робити помилку в свідоцтві про право на спадщину

Державний нотаріус зробив помилку в свідоцтві про право на спадщину на земельну ділянку, а саме: в графі "Право власності підлягає державній реєстрації" написав не земельна ділянка, а квартира. Але в витязі все вірно. Чи повинен він виправити цю помилку? І як саме? Може потрібно вимагати нове свідоцтво?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Світлана!

    Помилку нотаріуса можна виправити двома способами:

    так званий “нотаріальний” – це коли особа, щодо якої була допущена помилка, звертається до нотаріуса, який її зробив із заявою про її виправлення;

    виправлення помилки в судовому порядку, тобто виправлення помилки через суд.

    Можливість самостійного виправлення нотаріусом помилки передбачають Правила ведення нотаріального діловодства, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2010 р. № 3253/5.Тут потрібно звернути увагу на те, що виправлення помилки можливе лише тим нотаріусом, який її вчинив (п. 6.13 цих правил).

    В іншому випадку потрібно звертатися до суду із заявою про встановлення факту який має юридичне значення.Потрібно мати на увазі, що до суду можна звертатися лише тоді, коли “нотаріальним” способом виправити помилку не можливо.

    В результаті Ви отримаєте рішення суду в якому буде встановлено, що нотаріусом була допущенна помилка і встановлений факт який має юридичне значення (наприклад: що Ви дійсно успадкували земельний пай).

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото, а якщо консультація Вас задовільнила, активуйте зелену птичку на знак подяки.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Повністю підтримую відповідь колеги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України