Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 08 листопада 2022, питання №75526

Интересует вопрос с кем останется ребёнок после развода

Здравствуйте! В каких случаях ребенок остаётся с отцом при разводе ? Спасибо.
Или в каких ситуациях ребенок остаётся 100% с матерью ?

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Це вирішується індивідуально судом.

    Спір щодо місця проживання дитини нерідко виникає на основі глибоких міжособистісних проблем подружжя, які намагаються довести один одному свою правоту та вияснити стосунки.

    Якщо питання щодо дітей породжує спори та розбіжності, які не вдається вирішити мирним шляхом подружжю доведеться звернутись до суду. І тут необхідно пам’ятати головне – суд буде керуватись виключно інтересами дітей.

    Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами. Кожен з подружжя повинен довести, що саме він здатний створити дитині найкращі умови для життя та розвитку.

    Для того щоб вирішити питання про те, з ким буде проживати дитина, суд всесторонньо буде вивчати обставини справи, буде приймати до уваги багато факторів: думку дитини (якій більше 10 років), чи дійсно батько бажає залишити собі дитину, чи готовий він виховувати та забезпечувати дитину, чи прив’язана дитина до батька, щиро бажає залишитись з батьком. Якщо до початку шлюборозлучного процесу такий батько не приділяв увагу дитині, не цікавився питаннями розвитку та виховання дитини, розраховувати на позитивне рішення йому не варто.

    Крім цього, суд визначає фізичний та психічний стан батьків, з’ясовує чи не зловживають вони наркотичними засобами та алгоколем, не мають інших шкідливих звичок, наприклад, азартні ігри, чи не ведуть аморальний спосіб життя.

    Суд приймає до уваги і те, хто з батьків має більше можливостей для створення хороших умов для проживання дитини, забезпечення якісного харчування, всестороннього розвитку, навчання, дозвілля дитини.

    Не менш важливе, і те, як буде організоване спілкування дитини з іншими льдьми – друзями, родичами.

    Якщо батьки проживають в різних містах суд розглядає також економічні, кліматичні, культурні умови регіону для вибору оптимального місця проживання дитини.

    Також враховуються інші фактори ( характер, звички, інтереси, стиль життя кожного з членів сім’ї.

    Під час судового розгляду справи участь органів опіки та піклування є обов’язковою.Представник даної інстанції вивчає умови проживання дітей та батьків, на основі чого орган опіки та піклування складає свій висновок щодо місця проживання дитини. Цей документ вважається одним з вирішальних.

    В деяких виключних випадках для з’ясування всіх особливостей взаємовідносин в сім’ї, для визначення психологічного портрету дитини та батьків суд може призначити психологічну експертизу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Практика розгляду справ про визначення місця проживання дітей при розлученні батьків така, що у більшості випадків судді залишають їх з матерями. Проте бувають і виключення. Більшість з них пов'язана з доведенною неспроможністю матері нормально виховувати дитину (наприклад, психічне захворювання або різні види залежності) або згодою матері на проживання дитини з батьком.

    З певного віку дитини судді при тому враховують бажання дітей, а з чотирнадцяти років останні самі мають право вирішувати, з ким їм жити.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Радо на них відповім!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України