Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 28 листопада 2022, питання №76337

Товарищ взяв кредит під мої документи, чи можна притягнути його до відповідальності ?

Доброго дня!
Товариш втершись в довіру взяв в мене кредитну картку і набрав на неї кредитів. Чи можу я на нього написати заяву. Чи можна притягнути його до відповідальності? Чи є шанс стягнути з нього борги?

Відповіді юристів (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви маєте право подати відносно нього заяву в поліцію та до суду.

    Всього доброго!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо Ваш товариш, зловживаючи Вашою довірою отримав кредит на Ваш кредитний рахунок, без Вашої попередньої згоди, то це становить склад правопорушення передбаченого Кримінальним кодексом. Тому Ви маєте право звернутися з заявою до поліції та вимагати відшкодування в порядку кримінального судочинства.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тетяна!

    Раджу з цього приводу звернутись до поліції. Вас повинні визнати потерпілою по цій справі. Питання повернення боргу буде вирішуватись в судовому порядку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно.

    Однозначно звертайтесь до правоохоронних органів. І чим швидше, тим краще. Потім в рамках кримінального провадження зможете подати цивільний позов проти цього недотовариша.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. В Кримінальному кодексі України є на рахунок подібних питань стаття наступного змісту.

    Стаття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення

    1. Підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, електронних грошей, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів на переказ, платіжних карток або їх використання чи збут, а також неправомірний випуск або використання електронних грошей -

    карається штрафом від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються штрафом від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Під документами на переказ слід розуміти документ в паперовому або електронному виді, що використовується банками чи їх клієнтами для передачі доручень або інформації на переказ грошових коштів між суб'єктами переказу грошових коштів (розрахункові документи, документи на переказ готівкових коштів, а також ті, що використовуються при проведенні міжбанківського переказу та платіжного повідомлення, інші).

    Ви можете звертатися до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різноманітних додаткових правових послуг. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правові послуги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України