Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 грудня 2022, питання №76842

чи є часові рамки призначення опікуном?

Добрий день. Після смерті батька оформлюю опікунство над матір'ю,яка є інвалідом. Розпочав все це ще до війни. Ще 16.06.2022 суд виніс ухвалу про призначення судово медичної експертизи про визнання її недієздатною, сказали чекати поки призначать лікаря для огляду. І на цьому все зупинилося. Навіть дозвонитись в суд нереально. Пару місяців тому їздив особисто,запитував в чому саме загвоздка, на що отримав відповідь - чекай. Питання - чи є якісь часові рамки,яких судв цьому разі мусить дотримуватися, чи можу я зі свого боку якось пришвидчити процес призначення судово медичної експертизи? Таке враження від розмов з секретарем судді, що вона просто відмахується. Я ж не можу через це вирішити жодного питання пов'язанного з матір'ю.

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба ознайомитись зі справою, можливо написати скаргу на суддю.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вікторе!

    Відповідно до ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України, одним із основних завдань цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

    А отже, захист прав фізичних та юридичних осіб, а також інтересів держави, крім іншого забезпечується своєчасним розглядом справ.

    Частиною 1 статті 6 Європейської конвенції з прав людини, прийнятої Радою Європи 4 листопада 1950 року встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

    Відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

    Виходячи з практики Європейського суду з прав людини, справи мають бути розглянути впродовж розумного строку.

    В поняття «розумний строк» розгляду справи, Європейський суд з прав людини включає:

    1) складність справи;

    2)поведінку заявника;

    3)поведінку органів державної влади (насамперед суду);

    4)важливість справи для заявника.

    Україна, впровадивши у цивільно-процесуальне законодавство інститут «розумного строку», закріпила досить жорсткі межі строків розгляду цивільних справ.

    Відповідно до статті 157 ЦПК України цивільні справи мають бути розглянуті протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження. Розгляд справ стягнення аліментів та поновлення на роботі не повинні перевищувати одного місяця.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче допоможу.

    Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку на знак подяки та залиште відгук.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, на жаль на разі в судах велика навантаженість, тому строки розгляду справ передбачені ЦПК не діють, і жодна скарга вам не допоможе, тільки налаштуєте суддю проти себе негативно. Треба дійсно знати обставини справи, в якому суді, і який суддя розглядає справу. Треба уточнити чи була відправлена справа в експертизу чи тільки винесена Ухвала, також скажу що експертиза проходить не так швидко як хотілося б, це декілька місяців. Тому потрібно вставити причину, а потім розуміти куди рухатись.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Якщо у вас останній документ ухвала про призначення судово медичної експертизи про визнання мами недієздатною, то там вказано має бути, що справа зупинена до проведення цієї експертизи.

    Друге питання що зроблено для того, щоб експертиза проводилась?

    Куди для виконання ту ухвалу направлено?

    Треба ознайомитись з матеріали справи та подивитись, що там робиться.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України