Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 грудня 2022, питання №77236

Не платят заработную плату

Добрый день. Работодатель не выплачивает ЗП и всячески игнорирует сотрудников(не отвечает на телефон, сообщения...).
Нас 6 человек, которые устроились на работу без трудовых договоров или каких-либо письменных соглашений, все было в "устной" форме, тогда акцент шел на то, что если будет официально, то мы должны будем данные о вас в военкомат передать, ну и все согласились так, ведь зачем лишний раз в военкомате светиться.
Работаем с конца августа месяца, за сентябрь зарплату выплатили всем на карту пополнением через терминал.
Сейчас зарплату не выплатили за октябрь, ноябрь и 19 дней декабря. С 1 декабря обещали "вот-вот", "завтро", "к концу недели".
Сегодня уже сил ждать нет, пытались позвонить директору или другим учредителям - они либо трубку не берут, либо узнавая кто звонит - не хотят общаться.
Как быть в данной ситуации? Какие действия стоит предпринимать?
Спасибо большое за ответ

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    24 березня 2022 року набрав чинності Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", відповідно до якого на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

    Відповідно до статті 10 Закону:

    • Заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором.
    • Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.
    • Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.
    • Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.
    • У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

    Положеннями статті 175 КК України передбачено кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності.

    1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -

    карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, -

    карається штрафом від тисячі до півтори тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

    {Стаття 175 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1027-VI від 19.02.2009 , № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Можу реально допомогти!

    Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Сергію.

    Я Вам раджу направити письмову претензію на ім'я роботодавця із вимогою про сплату Вам заробітної плати, а інакше - про неофіційні трудові відносини дізнається податкова служба.

    Якщо не відреагують, тоді подавати заяву до Держпраці та податкової служби. Кінцевою інстанцією може бути суд.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Рекомендую Вам подать жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю.

    Всего доброго, удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України