Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 26 грудня 2022, питання №77538 150₴

Як прийняти кошти ФОП 2 група від юридичної особи на загальній системі

Як прийняти кошти ФОП 2 група за послуги по ремонту від юридичної особи на загальній системі оподаткування.
Яку після отримання коштів відправити звітність в податкову?)

Відповіді юристів (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! На 2-ій групі єдиного податку заборонено отримувати кошти за послуги не громадянам України та фридичним особам не платникам єдиного податку.

    При недотриманні умов перебування на обраній групі єдиного податку фізична особа-підприємець втрачає право перейти на сплату єдиного податку для інших груп шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ).

    У разі порушення умов перебування на II групі єдиного податку, передбачених п. 2 пп. 291.4 ПКУ, така особа зобов’язана:

    - перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність. Такий порядок переходу вважається відмовою від спрощеної системи оподаткування. При цьому для відмови суб’єкту господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) слід подати до контролюючого органу відповідну заяву;

    - до отриманого доходу за договором надання послуг юридичній особі застосувати ставку єдиного податку в розмірі 15%;

    - відобразити в квартальній податковій декларації наростаючим підсумком окремо такі доходи;

    - подати декларацію за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

    Якщо фізична особа-підприємець не виконала перелічені вище вимоги ПКУ та не перейшла на сплату інших податків і зборів, то анулювання реєстрації платника єдиного податку другої групи проводиться за рішенням контролюючого органу на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено таке порушення. В результаті всі доходи, отримані після дати анулювання реєстрації платника єдиного податку, оподатковуватимуться на загальних підставах.

    Як вариант, можете спробувати укласти договір на ПРОДАЖ/ПОСТАВКУ деталей, які необхідні для здійснення ремонтних робіт, Але це буде не правильно та це не буде фактом "надання послуг".

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доповнення:

    "Яку після отримання коштів відправити звітність в податкову?" - ніякої додаткової звітності ви не повинні надавати, тільки ту звітність, яку ви подаєате щорічно (декларація єдиного податку за 2022 рік - ви подаєте до 9-го лютого 2023 року)

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Дмитре.

    ФОП 2 групи можуть надавати послуги з юридичними особами та підприємцями тільки якщо вони знаходяться на єдиному податку.

    Забороняється надавати послуги ФОП на загальній системі, та юридичним особам, які не є платниками єдиного податку.

    У іншому випадку з отриманої суми Вам доведеться сплатити 15% податку та перейти на загальну систему оподаткування.

    Проте, підприємці 2 групи можуть займатися виготовленням та реалізацію товарів будь кому. У даному випадку контрагентами можуть бути фізичні особи, «єдинники» та компанії на загальній системі оподаткування.

    Як варіант, для отримання коштів Вам необхідно укласти договір (але тільки не про надання послуг, хай це буде договір поставки товарів) та виставити рахунок для оплати (підписуєте тільки Ви). Після надходження коштів на розрахунковий рахунок підписати видаткову накладну або акт прийому-передачі товару (підписує і постачальник і замовник).

    Додаткової звітності в податкову не подаєте, звітуєте і сплачуєте єдиний податок як завжди.

    Проте є ризик, що у разі фактичної перевірки податкова може спитати документи про надходження товару який Ви продали.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитре!

    Якщо Ви ФОП 2 групи, то Ви маєте право надавати послуги тільки платникам єдиного податку!

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашій ситуаціі орган ДФС проведе Вам нарахування податків за загальною системою оподаткування:

    ПДФО-18%

    ЄСВ-22%

    ВЗ-1,5%

    Вам необхідно скоригувати звіт в податкову таким чином ,аби Ваші доходи стали мінімальними, можливо за рахунок витрат у значних обсягах.

    Ну і добре б було звернутися до органу ДФС письмово за роз 'ясненням ситуаціі з системою оподаткування, а потім вирішити питання про можливість оскарження такого рішення до суду.

    2-ій групі єдиного податку не можна отримувати кошти за послуги для юридичних осіб України та фізиичним особам не платникам єдиного податку.

    звітність подаєте , як і подавали раніше

    З повагою

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України