Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 28 грудня 2022, питання №77657 150₴

Что грозит? Если убежал из драки, а вследствие драки был ранен один из толпы соперника

Все были выпившие. Случился конфликт в кафе, мы были вдвоем с товарищем, и толпа посторонних из 7 человек, начались выяснения и впоследствии драка. Я забрызгал их баллончиком и убежал.
Товарищ остался там и позвонил третьему товарищу и тот вмешавшись в их драку ранил из травматического оружия пацана.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви не стриляли вам нічого не загрожує.

    Якщо буде відкрите кримінальне провадження, вы будете у ролі свідка.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Навряд чи Вам щось загрожує . Максимум, що може бути, адміністративний штраф за використаний балончик.

    Але оскільки травматичну зброю Ви не використовували, в кримінальному провадженні можете проходити тільки як свідок.

    Успіхів.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Владислав!

    ВАМ НИЧЕГО НЕ ГРОЗИТ, ЕСЛИ ТАК КАК В ВАШИХ ДЕЙСТВИЯХ НЕТ СОСТАВА УГОЛОВНОГО ПРАВОНАРУШЕНИЯ, В МОМЕНТ ПРЕСТУПЛЕНИЯ ВАС НЕ БЫЛО НА МЕСТЕ ПРЕСТУПЛЕНИЯ.

    МАКСИМУМ ВАС МОГУТ ВЫЗВАТЬ ДЛЯ ДОПРОСА В КАЧЕСТВЕ СВИДЕТЕЛЯ.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 11. Поняття кримінального правопорушення

    1. Кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення.

    2. Не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого цим Кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі".

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист. ...".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку" Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Владиславе!

    Думаю, що у всьому розбереться слідство.

    Судячи з Вашого опису події, Ви, скорше за все, будете визнані свідком.

    Свідок згідно частини І статті 66 Кримінального процесуального Кодексу України має під час досудового розслідування наступні права:

    1) знати у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні він допитується;2) користуватися під час свідчень та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката;3) відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім’ї кримінального правопорушення, а також показання щодо вищезазначених відомостей, які не підлягають розголошенню;4) давати показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача;5) користуватися нотатками і документами при даванні показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших відомостей, які йому важко тримати в пам’яті;6) на відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для давання показань;7) ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження;8) заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом;9) заявляти відвід перекладачу.

    Що буде з Вашими товаришами залежить від результатів розслідування. Якщо той з них, хто використав травматичну зброю, мав на її носіння законне право, то виходячи з суттєвої різниці кількості нападників і Ваших знайомих, іх дії будуть визнані правомірними, а можливо когось з них або обох визнають потерпілими у справі. Якщо обставини події були інакшими, то і висновок слідчого буде іншим - наперед, не бачачи матеріалів слідства, сказати досить важко.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Владислав.

    Касательно обстоятельств ранения из травматического оружия Вы можете проходить по делу как свидетель хотя самого происшествия Вы не наблюдали, поэтому особого интереса у следствия не вызовете, если конечно кто-то не укажет что Вы там находились во время инцидента.

    Касательно применения вами балончика (если балончик разрешенный) в следствии чего были причинены легкие телесные повреждения, то ответственности Вы никакой не должны понести, поскольку вас было двое против толпы из семерых человек и Вы оборонялись.

    Если балончик только для использования правоохранителями, то понесете административную ответственность по статье 195-4 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа от 68 до 119 грн.

    "Статья 195. Нарушение порядка производства, приобретения, хранения или продажи электрошоковых устройств и специальных средств, применяемых правоохранительными органами

    Нарушение порядка производства, приобретения, хранения или продажи электрошоковых устройств и специальных средств, применяемых правоохранительными органами, -

    влечет наложение штрафа от четырех до семи не облагаемых налогом минимумов доходов граждан с конфискацией электрошоковых устройств и специальных средств.

    Те же действия, совершенные лицом, которое в течение года было подвергнуто административному взысканию за одно из нарушений, предусмотренных частью первой настоящей статьи, -

    влекут наложение штрафа от пяти до десяти не облагаемых налогом минимумов доходов граждан с конфискацией электрошоковых устройств и специальных средств".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України