Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 січня 2023, питання №77780

Брак в 16 лет по решению суда

Мне 16 лет, и мне бы хотелось расписаться с парнем, он гражданин другой страны и хочет меня забрать к себе, я знаю что чтоб расписаться мне нужно одобрение суда, но мать против этого всего и я бы не хотела её к этому привлекать вообще, что нужно рассказать судье чтоб он одобрил наш брак, и сколько ждать рассмотрения обращения, в Одессе, спасибо большое за ответ

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго вечора, Маргарита!

    Право на створення сім’ї має особа, яка досягла шлюбного віку. Саме на підставі шлюбу створюється сім’ячоловіком та жінкою, які мають намір любити і поважати один одного, спільно проживати,надавати взаємну допомогу, виховувати дітей, нести спільну відповідальність за їх майбутнє.

    Сімейний кодекс України встановив шлюбний вік для чоловіків та жінок у вісімнадцять років.Вони мають досягти повноліття на день реєстрації шлюбу. Така позиція відповідає Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року,устатті 16 якої говориться, що жінки і чоловіки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати родину. При цьому вони мають однакові права на шлюб.

    Особа, яка досягла 16 років має подати заяву про укладання шлюбу до суду. Заява про надання права на шлюб не може подаватися представником такої особи (навіть законним представником, тобто батьками чи особами, які їх замінюють).

    Якщо укладення шлюбу відповідатиме інтересам неповнолітньої особи, яка бажає його укласти. Для того, щоб дійти до висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримативідповідні докази. Судова практика свідчить, що найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’їдитини, вагітність неповнолітньої жінки.

    Справу розглядає суд за місцем проживання заявника.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    прізвище, ім’я, по батькові заявника,

    його місце проживання та засоби зв’язку;

    прохання надати право на шлюб;

    відомості про ту особу, з ким планується шлюб;

    посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України;

    докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці.

    До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо). При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу,вказуютьсяу заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи.

    Рішенням суду неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу не загалом, а саме з конкретною особою, яка чітко зазначається у рішенні суду.Це означає, що, одержавши право на шлюб з певною особою,не можна зареєструвати шлюб з іншою. Якщо той, кому наданоправо на шлюб з певною особою, забажає зареєструвати шлюб з іншою, йому належитьзнову звернутися з заявою до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то в такому випадку кожному із них необхідно подати до судуокрему заяву про надання права на шлюб.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значенняне має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з'ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Маргарито.

    Як одружитися в 16 років?

    Одружитися в 16 років – це не завжди хороша ідея.

    Проте, бувають обставини, які змушують одружуватися до досягнення шлюбного віку. Мова йде про незаплановану вагітність нареченої. Це найрозповсюдженіша причина раннього шлюбу. Іншою причиною може бути тривале спільне проживання майбутнього подружжя, один з яких не досягнув віку 18 років.

    Нагадаю, що в Україні шлюбний вік становить 18 років. Також законодавство дозволяє одружуватися при досягненні 16-річного віку якщо для цього є поважна причина. В такому разі для отримання права на шлюб потрібно подати в суд позовну заяву про надання дозволу на шлюб неповнолітній особі.

    Для подання цієї позовної заяви потрібно отримати доказ поважності причин для одруження. Довідку про захворювання можна отримати в лікаря. Доказом, що підтверджує тривале спільне проживання майбутнього подружжя, може бути, наприклад, довідка з сільської ради або свідчення свідків.


    Що потрібно, щоб одружитися в 16 років?

    Для подання позовної заяви про надання дозволу на шлюб неповнолітній особі достатньо однієї поважної причини для шлюбу.

    При вирішенні питання про надання дозволу на шлюб суд обов’язково питає думку батьків майбутніх наречених чи не заперечують вони проти шлюбу їхніх дітей. Проте, навіть якщо хтось із батьків заперечує проти шлюбу, то це практично не впливає на рішення суду і дозвіл на шлюб однозначно надають.

    Звичайно, що краще не допускати передчасної вагітності. Життя коротке і кожен його період характеризується своїми неповторними моментами. В юності потрібно гарно проводити час, гуляти, кохати, мріяти. А для сімейних справ часу ще вистачить у майбутньому.

    Чи не відсутність реалізованих планів у юності стають причиною розлучення між парами, які рано одружилися?

    Мусимо розуміти, що новоспечені батько і мама в 16-річному віці ще самі по суті являються дітьми. Вони не готові до дорослого життя і дорослих проблем. Тому, молоде подружжя досить важко звикає до характеру одне одного і розлучаються. Якщо так трапилося, то нагадую, що жінка може подати на чоловіка позовну заяву про стягнення аліментів, а також позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку.

    Зрештою, раннє одруження – це не трагедія. Це життєвий досвід і шлях у доросле життя.

    Я бажаю, щоб у Вашому житті відбувалися тільки приємні події!

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо майбутній чоловік іноземець і ви плануєте виїзд за кордон.суд і опіка буде проти такого шлюбу, враховуючи судову практику.

    Але це ваще право звернутися до суду за дозволом на одруження. Розгляд справи буде приблизно 2-3 місяця.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України