Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 січня 2023, питання №78232

Аліменти на дитину вищитати скільки виходить.

Якщо з моїм колишнім чоловіком проживає з сином,то як будуть розраховуватися аліменти,на мою дитину?Вищитайте мені будьласка суму,якщо ми подавали на 50% від заробітної плати.Заробітнв плата в чоловіка 5200

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Згідно з українським законодавством, з одного із батьків, який платить аліменти, утримується певна частина зарплати в залежності від кількості дітей:

    1/4 – на одну дитину;

    1/3 – на двох дітей;

    1/2 – на трьох.

    Більше трьох дітей – з платника вираховується половина його доходу, але сума не повина перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку.

    ЦІ дані слід враховувати роботодавцям, зокрема, якщо з заробітної плати співробітників необхідно утримувати аліментні виплати в прив’язці до прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку. Також слід знати, що роботодавець не оплачує аліментні виплати співробітника з нарахованої суми лікарняних.

    Розмір аліментів на двоїх дітей визначається й розраховується одним з двох способів.

    Аліменти по угоді:

    Взагалі угода про аліменти – найшвидший та дієвий спосіб оформити аліменти. В нотаріально завіреному документі перераховуються всі умови виконання зобов’язань по аліментах, в тому числі сума аліментних виплат.

    Відповідно до законодавства, грошові суми, які діти отримують від батька відповідно до угоди, не повинні бути меншими за ті, які він виплачував би за рішенням суду.

    Тобто мінімальний розмір аліментів, визначений угодою про аліменти, повинен бути не нижче законного мінімуму. Іншими словами:

    якщо батько працює постійно, то розмір аліментів не може бути нижче 33% від його офіційного доходу;

    якщо батько працює нерегулярно та його дохід нестабільний, тоді – не нижче фіксованої грошової суми, розрахованої на основі прожиткового мінімуму або за середнім доходом того регіону, де він проживає.

    Суть аліментного угоди – в добровільному порядку визначити всі важливі для батька й для матері правовідносини по аліментних зобов’язанням.

    Аліменти по суду.

    У тих частих випадках, коли укласти аліментну угоду не представляється можливим, мати може звернутися до суду з позовною заявою.

    Розмір аліментів буде визначатися на основі інформації про розмір доходів батьків.

    Якщо у колишнього чоловіка є офіційний та регулярний дохід, суд призначає аліменти у вигляді відсотків від його заробітної плати або іншого доходу. У цьому випадку на двох дітей необхідно виплачувати 33%.

    При цьому розмір офіційного доходу, на основі якого налічують аліменти, не може бути менше мінімального розміру оплати праці в Україні. У 2022 мінімальна зарплата становить 6500 грн. Якщо офіційний заробіток батька мінімальний, і матері не вдасться довести наявність інших, неофіційних доходів, то розмір аліментів на двох дітей буде мінімальним і складе 2145 грн на місяць.

    Але суд може змінити суму аліментів в залежності від обставин справи.

    Буває і так, що батько не працює або працює нерегулярно. Щоб визначити мінімальний розмір аліментів для двох дітей, суд бере за основу половину або навіть десяту частину прожиткового мінімуму. Все залежить від наступних обставин:

    Матеріального положення батька та матері.

    Сімейного стану батьків.

    Звичного для дітей рівня життя.

    Зміна показника прожиткового мінімуму тягне за собою обов’язкову індексацію зафіксованої судом суми аліментів.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць встановлено у розмірі 2 589 грн. При цьому прожитковий мінімум не один, їх кілька — залежно від існуючих соціально-демографічних груп населення:

    • дітей віком до 6 років — 2 272 грн;• дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн;• працездатних осіб — 2 684 грн;• працездатних осіб, що застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді — 2102 грн;• працездатних осіб, що застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових та митних органів — 2102 грн;• працездатних осіб, що застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури — 1600 грн;• осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) — 2093 грн.

    У той же час, мінімальна зарплата у 2023 році не підвищиться: за місяць — 6 700 грн; за годину — 40,46 грн.

    Зазначимо, що до прожиткового мінімуму прив'язано багато виплат. Так, від нього залежить розмір мінімальної пенсії. З 1 січня 2023 року розмір мінімальної пенсії, яку українці отримують за віком, становитиме 2093 грн.

    Прожитковий мінімум визначає також виплати на дітей. У всьому 2023 році допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, буде: на дитину до 6 років — 4 544 грн; на дитину від 6 до 18 років — 5 666 грн.

    Від прожиткового мінімуму залежать виплати матерям-одиначкам. Розмір цієї допомоги дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму та середньомісячним сукупним доходом сім'ї для кожного її члена.

    Максимальна допомога, таким чином буде у січні-грудні 2023:• на дитину до 6 років — 2272 грн;• на дитину від 6 до 18 років — 2833 грн;• на дитину від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ВНЗ) — 2684 грн.

    Крім того, прожитковий мінімум встановлює гарантований мінімальний розмір аліментів на одну дитину, які сплачує батько або мати, якщо у них низькі доходи, становить не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини.

    Тому мінімальна сума аліментів із січня 2023 року становитиме:• для дітей до 6 років — 1 136 грн;• для дітей віком від 6 до 18 років — 1 416,50 грн;• для дітей 18−23 років — 1342 грн.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам це ризрахує суд.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України