Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 03 лютого 2023, питання №79958

Постороння жінка хоче провести ДНК тест мого загиблого чоловіка

Доброго дня. У звязку з військовим станом мій чоловік загинув 15. 01, та зараз зявилась постороння жінка, яка розповідає що одна з її дітей його. Чоловік мені колись розповідав, про цю жінку але дитини він не визнав так як її мати вела дуже безпорядний звязок з чоловіками. Всі ці роки вона не звявлялась лиш періодично дзвонила, та з нею ніхто не розмовляв. А зараз спочтку нам розповіли що вона хоче провести ексгумацію тілата провести тест ДНК, про це і її батьки розповідали спільним знайомим. А тепер сама вона подзвонила до батька мого чоловіка, та сказала що хоче зробити ДНК та щоб він був присутній, я так розумію щоб зробити ДНК через його рідних. Ще в неї якимось чином опинились його деякі документи, хоча зараз ведеться розслідування обставин смерті, і навіть нам ніхто не дає його документів.Підскажіть будь ласка що мені в цій ситуації можна зробити, щоб їй зашкодити, адже розумію що в неї лиш матеріальна вигода.

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Аліна!

    Поки все це відбувається у площині цивільних правовідносит, Ви по справжньому нічого вдіяти не можете. Проте Ви повинні знати, що в йьому випадку все може бути вирішено тільки через суд.

    Законодавством визначено, що процедура встановлення батьківства через суд можлива тільки після смерті чоловіка. Вона регулюється ст. 130 СК. При цьому законодавство дозволяє встановити спорідненість лише в тому випадку, якщо запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень зроблено за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записані з її слів.

    У той же час процедура визнання батьківства встановлена ст. 128 СК та полягає у визначенні спорідненості між батьком та самою дитиною у судовому порядку.

    Для визнання батьківства, як і для встановлення батьківства, позов може бути пред’явлено матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, що досягла повноліття. При цьому діють ті ж самі правила прийняття позову судом, як і при встановленні батьківства (відносно запису про батька дитини в Книзі реєстрації народжень). Додамо також, що позов про визнання батьківства може бути подано також особою, що вважає себе батьком дитини.

    В основному, в українських судах перебувають позови саме про визнання батьківства, тому більш детально зупинимося на них.

    Українським законодавством не встановлено строк позовної давності для такої категорії справ. Виключенням є ситуація, коли чоловік, який вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка на той час перебувала у шлюбі з іншим чоловіком. Такий батько має право протягом 1 року з дня, коли він дізнався або міг дізнатися про своє батьківство, надати позов про визнання батьківства до чоловіка, записаного батьком дитини. Батьківство чоловіка матері дитини презюмується, а тому він не повинен доводити своє батьківство. Таким чином, обов’язок доказування батьківства, тобто спростування цієї презумпції, покладається на позивача.

    Справи про встановлення батьківства розглядаються у порядку позовного провадження. Для його розгляду необхідно звернутися з позовною заявою до районного суду за місцем свого проживання або за місцем проживання відповідача. З питань складання позовної заяви, її подання та розгляду в суді необхідно керуватися нормами Цивільного процесуального кодексу від 18.03.2004 № 1618-IV (далі – ЦПК).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня. встановлення батьківства можливо виключно в судовому порядку, а встановити батьківство якщо біологічний батько помер дуже важко, оскільки щоб довести в суді походження її дитини від вашого чоловіка треба зібрати достатньо доказів. Провести ексгумацію тіла їй ніхто не дозволе, Ексгумація трупа проводиться тільки за постановою прокурора в рамках кримінальної справи. Якщо вона звернеться до суду в цивільному провадженні, з вимогою про встановлення батьківства, вона повинна заявити клопотання про проведення ексгумації, таке клопотання суд може задовольнити виключно за згодою рідних померлого (батьків, дітей, сестри, брата, діда, баби, онуків), без такої згоди суд ні в якому випадку цього зробити не має права. Тому на мою думку її ціль психологічний тиск для того щоб ви погодилися з нею домовитися.

    Якщо треба більш детальна інформація звертайтесь через сайт.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Згідно із статтею 130 Сімейного кодексу України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Якщо та дитина справді є біологічною дитиною Вашого чоловіка, то в тої жінки є непогані шанси виграти в суді та добитись юридичного визнання батьківства Вашого чоловіка стосовно тої дитини.

    В такому випадку та дитина буде відноситись до спадкоємців першої черги після Вашого чоловіка. Дитина з допомогою її матері зможе успадкувати частину спадщини після Вашого чоловіка, якщо він не залишив заповіту.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Можу написати судовий документ відзив на заяву до суду тої жінки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України