Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 лютого 2023, питання №80247 150₴

Как будут считаться алименты с военного?

Добрый день. По решению суда бывшему было назначено платить алименты «у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно починаючи з 19.08.2021 року і до досягнення дитиною повноліття». На тот момент он был безработным. 


Я выконавчий лист не забирала из суда, суд просто вынес постановление и все. Я никуда не обращалась и бывший муж ничего не платил. С апреля 2022 года он пошел в зсу.
Такой вопрос, как будет считаться задолженность по алиментам. В то время пока он был безработный будут считать как минимальные алименты, а во время службы будут считать как 1/4 от всех доходов включая зарплату и премии? Или только зарплату?
то есть с 19.08.2021 по апрель 2022 пока он был безработным насчитывался минимальный размер алиментов, а как будет насчитываться пока он в зсу?
раньше алименты снимались только с зарплаты, а с ноября учитывается и премия. Вот тут непонятно, как посчитает выконавча служба алименты за период пока он в армии. до ноября 1/4 только с зарплаты, а после ноября будет учитывать и премии? или за всю службу посчитает 1/4 от всего дохода (включая зарплату и премии).

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Грошове забезпечення військовослужбовця включає
    • щомісячні основні види грошового забезпечення;
    • щомісячні додаткові види грошового забезпечення;
    • одноразові додаткові види грошового забезпечення.
    Стягнення аліментів з додаткової винагороди

    Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб зазначений в постанові Кабінету Міністрів України № 146 від 26 лютого 1993 року. У 2022 році збули внесені зміни щодо видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів.

    Якщо раніше фінансове утримання дитини проводилось із заробітної платні військовослужбовця, то згідно нововведень в законодавстві утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім виплат, що не мають постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом. Також це стосується зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

    Зверніть увагу! Стягнення на виплату аліментів вираховується не лише з 30 тисяч гривень, а й зі 100 тисяч гривень, так званих “бойових”.

    Розрахунок аліментів які військовому

    У кожному індивідуальному випадку, суд вирішує розмір відрахувань до аліментів з додаткової винагороди військового. Наприклад, якщо судовим рішенням встановлено: “стягнути аліменти у розмірі ¼ частини від всіх доходів та заробітку”, а військовий отримує 130 тисяч гривень, то із цієї суми, сплачуються обов’язкові платежі (податки та збори).

    Аліменти становитимуть близько 30 тисяч.Розмір аліментів при наявності декількох дітей

    За наявності двох(трьох) дітей у військового, розмір аліментів буде пропорційно розділений між дітьми, у разі якщо відсутня заборгованість по аліментам.

    До 50% від заробітку можуть стягнути із військовослужбовця на утримання трьох і більше дітей, а також якщо наявна заборгованість зі сплати аліментів за минулий період.

    Тобто, на законодавчому рівні передбачено, у платника аліментів повинно залишатися, після сплати аліментів, не менше ніж 50% його загального доходу.

    Мінімальний та максимальний розмір аліментів

    Законодавством не передбачено як такого максимального розміру аліментів, однак зазначено що розмір відрахувань не може перевищувати десять прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

    Рекомендований мінімальний розмір – 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а обов’язковою є сума аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Прожитковий мінімум для дітей:

    • для дітей до 6 років – 1 136 гривень;
    • на дитину від 6 до 18 років – 1 416 гривень;

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ:

    Такой вопрос, как будет считаться задолженность по алиментам. В то время пока он был безработный будут считать как минимальные алименты, а во время службы будут считать как 1/4 от всех доходов включая зарплату и премии? Или только зарплату?

    то есть с 19.08.2021 по апрель 2022 пока он был безработным насчитывался минимальный размер алиментов, а как будет насчитываться пока он в зсу?

    Додатково повідомляю, що при розрахунку заборгованності по аліментах точкою відліку буде вважатися день набрання рішенням суду про стягнення аліментів законної сили! Поки чоловік не працював суд може нарахувати йому борги з розрахунку середньої зарплати по регіону, де Ви проживаєте, а ні з мінімального прожиткового мінімум дитини. Хоча можливе і останнє.

    раньше алименты снимались только с зарплаты, а с ноября учитывается и премия. Вот тут непонятно, как посчитает выконавча служба алименты за период пока он в армии. до ноября 1/4 только с зарплаты, а после ноября будет учитывать и премии? или за всю службу посчитает 1/4 от всего дохода (включая зарплату и премии).

    Як я і написав Вас у першій відповіді, тепер аліменти стягуються не тільки із зарплати військовослужбовця, але також з з усіх видів винагород. Що стосується боргів, які сталися до листопада, то вони будуть вираховані тільки із зарплати в.с.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    26.7%

    Доброго дня.

    Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України. Згідно пункту 7 частини 1 статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає закінченню у разі закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення, крім випадку, якщо існує заборгованість із стягнення відповідних платежів. Також, пунктом 9 розділу ХVI «Інструкції з організації примусового виконання рішень», затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 встановлено, що виконавець закінчує виконавче провадження про стягнення аліментів після закінчення передбаченого законом строку їх стягнення за умови, що суму аліментів стягнено в повному обсязі. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття.

    Порядок стягнення аліментів на виконання рішення суду визначений статтею 71 Закону України «Про виконавче провадження».

    Так, відповідно до частини 3 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому Сімейним кодексом України.

    Виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця. Виконавець зобов’язаний повідомити про розрахунок заборгованості стягувачу і боржнику у разі:

    1) надходження виконавчого документа на виконання від стягувача;

    2) подання заяви стягувачем або боржником;

    3) надіслання постанови на підприємство, в установу, організацію, до фізичної особи - підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи;

    4) надіслання виконавчого документа за належністю до іншого органу державної виконавчої служби;

    5) закінчення виконавчого провадження.

    За період, коли чоловік був безробітний, аліменти повинні бути розраховані виходячи з 1/4 частки середньої заробітної плати що склалась в місцевості мешкання і визначена Мінстатом.

    З моменту коли його призвали на військову службу і по 18 листопада 2022 року, аліменти нараховувались з суми грошового утримання без урахування додаткових "бойових виплат".

    З 18 листопада 2022 року, аліменти стягуються з усіх видів грошового утримання.

    Тобто з цього моменту, аліменти стягується з усього, що нараховано військовослужбовцю.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Саша.

    Первое что Вам нужно сделать это забрать в суде исполнительный лист и предъявить его в исполнительную службу (частному исполнителю) чтобы открыли исполнительное производство. Исполнитель направит требование об удержании алиментов в бухгалтерию воинской части и бухгалтерия будет перечислять алименты с начисленной зарплаты включая доплаты.

    Что касается взыскания задолженности по исполнительному листу за предыдущее время, то придется снова обращаться в суд. Суд примет во внимание справку о начисленной зарплате за время службы, а до того среднюю зарплату по региону.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    До ноября 2022 года без вознаграждения, после ноября + вознаграждение.

    З метою забезпечення прав дітей на належне утримання 11 листопада 2022 року Кабмін ухвалив постанову № 1263 «Про внесення зміни до пункту 8 переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів па одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб». Згідно з документом, з військовослужбовців ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

    Згідно з положеннями статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Важливо, що відповідна правова позиція була сформульована і Конституційним Судом України. Так, згідно з висновками щодо тлумачення змісту ст. 58 Конституції України Конституційним Судом, закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    З наведеного вбачається, що утримання аліментів здійснюється з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім тих виплат, що не мають постійного характеру або інших випадків, передбачених законом. Водночас постанова № 1263 поширює свою дію на правовідносини, що виникають з моменту набрання її чинності, тобто з 16 листопада 2022 року, а отже, утримання аліментів з додаткової винагороди повинно здійснюватися з моменту виникнення відповідних правовідносин та за період після набрання вказаною постановою чинності.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    З Ваших слів Ви виконавчий лист не забирали, та до виконання не пред'являли Ви маєте його отримати та предявити до виконання - щодо нарахування аліментів, то період, коли чоловік був безробітний, аліменти розраховані виходячи з 1/4 частки середньої заробітної плати що склалась в місцевості.

    З моменту коли його призвали на військову службу і по листопада 2022 року, аліменти з суми грошового утримання без бойових виплат.

    З листопада 2022 року, аліменти з усіх видів грошового утримання, тобто з усього, що нараховано військовослужбовцю.

    Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - з дня подання такої заяви. Це прямо передбачено статтею 191 Сімейного кодексу України. Причому немає значення, скільки часу пройшло від дня пред’явлення позову до його задоволення.

    Згідно статті 194 Сімейного Кодексу України аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більше як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

    Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час. За наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

    Згідно з вимогами статті 164 Кримінального кодексу України під злісним ухиленням від сплати аліментів слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Одним із нагальних питань, яке виникло в умовах воєнного стану, стало також питання стягнення аліментів із платників, які перебувають у Збройних Силах України.

    З цього приводу законодавство чітко говорить про те, що жодних обмежень щодо стягнення аліментів з військовослужбовців не встановлено.

    Так, Постановою КМУ від 16 лютого 2022 року № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146» встановлено, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

    Таким чином, військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах та з усіх видів грошового забезпечення (крім такого, яке не має постійного характеру). з листопада 2022 року стягуються абсолютно з усіх виплат військовослужбовця.

    Якщо безробітний

    Якщо батько має офіційний статус безробітного, держава виплачує йому допомогу по безробіттю, з якого стягується 33 відсотки — аліменти дітям. Якщо офіційного статусу безробітного батько не має, аліменти розраховуються на підставі з середнього заробітку у тому регіоні, де батько проживає. Це встановлює суд. Головне – підтвердити, що чоловік має матеріальну можливість платити гроші дітям.

    Зокрема, частиною 2 статті 195 Сімейного кодексу України закріплено, що заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    З огляду на зазначене, незалежно від того, чи втратила особа працевлаштування до введення воєнного стану, чи після, обов’язок сплати аліментів за нею залишається.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день,

    До квітня 2022 року будете отримувати 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. З квітня по листопад 1/4 доходу, але без бойових. Після листопада 2022 року - 1/4 всіх доходів, однак не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    "Стаття 3. Рішення, що підлягають примусовому виконанню. Виконавчі документи

    1. Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів:

    1) виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень,...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n9114):

    "Стаття 431. Звернення судових рішень до виконання

    1. Виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

    Виконавчі листи в електронній формі викладаються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, оприлюднюються в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів), та підписуються електронним підписом судді (у разі колегіального розгляду - електронними підписами всіх суддів, які входять до складу колегії)...

    3. Виконавчий лист, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами. Виконавчий лист, судовий наказ, ухвала мають відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

    4. Протягом п’яти днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ, зазначений в частині третій цієї статті, вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або, у разі її відсутності, рекомендованим чи цінним листом...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16):

    " І. Загальні положення...

    4. Користувачами системи є:...

    сторони виконавчого провадження...

    VІI. Доступ до Системи та отримання інформації із Системи

    1. Міністерство юстиції України забезпечує вільний та безоплатний доступ до інформації Системи у мережі Інтернет на своєму офіційному веб-сайті з можливістю перегляду, пошуку, копіювання та роздрукування інформації (на основі поширених веб-оглядачів та редакторів) без обмежень та цілодобово,...

    2. Доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується з використанням:

    1) засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри через:

    вебпортал Міністерства юстиції України;

    Єдиний державний вебпортал електронних послуг в порядку, визначеному договором, укладеним між держателем Системи та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

    2) ідентифікатора для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження, через офіційний вебсайт Міністерства юстиції України.

    Фізична особа - сторона виконавчого провадження, яке перебуває (перебувало) на виконанні в органах державної виконавчої служби, може отримати інформацію з Системи через телефонну «гарячу лінію» відповідного структурного підрозділу територіального органу Міністерства юстиції України, що забезпечує здійснення повноважень у сфері організації примусового виконання рішень:

    щодо виконавчого провадження з виконання рішення про стягнення аліментів або рішення, сума стягнення за яким не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня календарного року,- за умови її ідентифікації за прізвищем, ім’ям, по батькові (за наявності) та реєстраційним номером облікової картки платника податків;

    щодо виконавчого провадження з виконання рішення, сума стягнення за яким перевищує десять розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня календарного року, а також з виконання рішення за іншою категорією стягнення (характером зобов’язання) - за умови її ідентифікації за прізвищем, ім’ям, по батькові (за наявності), реєстраційним номером облікової картки платника податків, ідентифікатором доступу до інформації про виконавче провадження...".

    Сайт "Автоматизована система виконавчого провадження" - https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    ---

    Доброго дня, Олександре! Саме рішення суду не є виконавчим документом - для його виконання необхідно подати до органу ДВС, приватного виконавця виконавчий лист. Як мною вбачається, рішення суду на даний час не знаходиться на примусовому виконанню. Дивіться, здійсніть доступ до АСВК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України