Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 30 березня 2023, питання №83178

Проаналізуйте Прикінцеві та Перехідні положення ЦК України та вирішіть справу

1 серпня 2003 р. помер Морозов, після якого відкрилася спадщина у вигляді права власності на квартиру. Потенційними спадкоємцями за законом були його діти - Сергій та Наталія. Сергій протягом 6 місяців після смерті батька здійснював догляд за квартирою, відремонтував її, сплачував квартирну плату та комунальні платежі (ці дії свідчать про прийняття ним спадщини внаслідок фактичного вступу у володіння та управління нею за ст. 549 ЦК УРСР 1963 p., який був чинним на момент відкриття спадщини).
Водночас Сергій звернувся до нотаріальної контори за оформлен¬ням свідоцтва про право на спадщину лише через два роки - 1 серпня 2005 р. Натомість Наталія оформила свідоцтво право на спадщину на S частку у праві власності на квартиру ще під час дії ЦК УРСР 1963 р. Нотаріус, до якого звернувся Сергій, відмовив йому у видачі свідоцтва, зазначивши, що останній порушив вимоги ст. ст. 1297, 1270 ЦК України.
Сергій вирішив оскаржити відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальних дій до суду.
Проаналізуйте Прикінцеві та Перехідні положення ЦК України та вирішіть справу


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України