Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 квітня 2023, питання №83250 150₴

Я за кордоном бувша жінка хоче подати на аліменти

Я за кордоном бувша жінка хоче подати на аліменти. Хотів би дізнатись що мені робити?
В мене не буде змоги з'явитись на суд в Україну так як я тут. І після присудження чи зможу я по приїзду оскаржити то що мені присудять. І чи не буде в мене проблем з перетином кордону.?

Відповіді юристів (8)

    Богданов Микита
    20%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Ви можете дізнатись, коли на вас подадуть до суду через веб сайт Судової влади. Потім дистанційно або через адвоката можете ознайомитись з матеріалами справи та підготувати заперечення. Щодо строків оскарження, то це залежить від того, в якому провадженні (позовне або наказне) суд буде розглядати справу. Звертайтесь, проконсультую детальніше.

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!Якщо Ви, як платник аліментів проживаєте за межами України, то рішення про стягнення аліментів буде виконуватися у державі вашого постійного проживання. Тому якщо рішенням суду аліменти буде стягнуто у частці від доходу платника, то стягувач стикнеться з проблемами практичного виконання цього рішення в європейських державах (наприклад, Польщі чи Іспанії). Ці проблеми зумовлені тим, що аліменти в Україні можуть стягуватися в частці від «заробітку (доходу)», тоді як в європейських державах не розуміють, що під цим мається на увазі, оскільки це поняття не є тотожним поняттю заробітної плати, а термін «дохід» взагалі має дуже широке значення. Тому виконавці в європейських державах, не розуміючи як обчислювати конкретну суму аліментів, почнуть писати запити і так може тривати досить довго. Просто інформація https://minjust.gov.ua/m/styagnennya-alimentiv-iz-... для ознайомлення яким чином жінка може йти, щоб стягнути з Вас аліменти

    " І чи не буде в мене проблем з перетином кордону.?" - з в'їздом проблем не буде, але якщо буде рахуватись заборгованість, то виїхати за кордон повторно може буде неможливо. Відповідно до абзацу 1 частини 9 статті 71 Закону України "Про виконавче провадження", за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виконавець виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. В окремих випадках, якщо дитина хворіє, така постанова виноситься за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці

    Строк обчислення заборгованості зі сплати аліментів для застосування до боржника тимчасових обмежень обчислюється з наступного робочого дня після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження.

    Постанова державного виконавця про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України готується на бланку відповідного органу державної виконавчої служби, підписується виконавцем та скріплюється печаткою.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Миколо!

    Я за кордоном бувша жінка хоче подати на аліменти. Хотів би дізнатись що мені робити?В мене не буде змоги з'явитись на суд в Україну так як я тут. І після присудження чи зможу я по приїзду оскаржити то що мені присудять. І чи не буде в мене проблем з перетином кордону.?

    По приїзду оскаржувати вже може бути пізно. Наскільки я зрозумів, на даний момент це поки що бажання жінки подати до суду.

    А тому якщо позов дійсно буде подано, Ви проце дізнаєтесь та Вам як учаснику справи буде надано час на подання відзвиву до суду. Ось це і буде той час, коли потрібно діяти. ВИ зможете подати відзив самостійно через Електронний суд, або через адвоката.

    Зараз приводів для хвилювань явно немає. Звертайтесь, за потреби допоможемо.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Миколо!

    Якщо Ви звернитесь по допомогу до мене персонально, то я проконтролюю всі етапи звернення дружини до суду із заявою про стягнення аліментів! Це зовсім не проблема.

    По-перше, я можу написати для Вас відзив на позовну заяву дружини, що сприятиме зменшенню розміру аліментів.

    По-друге, вчасне реагування на рішення суду допоможе уникнути боргів, через які виконавець може накласти арешт на Ваші рахунки чи навіть майно.

    В-третіх, Ви зможете нормально врегулювати питання побачень з дитиною, що має істотне значення.

    Загально порядок судового вирішення питання щодо сплати аліментів виглядає так:

    Переважно це вирішується шляхом стягнення аліментів на підставі судового наказу.

    Судовий наказ про стягнення аліментів є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог відповідно до п.4 ч.1 ст. 161 ЦПК України

    • про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;
    • про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

    У разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог. Якщо заявлені вимоги між собою взаємопов’язані і окремий їх розгляд неможливий, суд відмовляє у видачі судового наказу.

    У разі заявлення іншого розміру аліментів, що прямо не передбачено законом, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу. Обов’язковою умовою є те, що ця вимога не повинна бути пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.Тобто якщо особа, окрім стягнення аліментів у відповідному розмірі, заявляє вимогу про встановлення чи оскарження батьківства/материнства або вимогу про позбавлення батьківських прав (де обов’язковою є участь органу опіки та піклування), справа не може бути розглянута за правилами наказного провадження.

    Із заявою про видачу судового наказу може звернутися той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Заява про видачу судового наказу подається у письмовій формі та підписується заявником або його представником. Відповідно ст. 163 ЦПК України у ній повинно бути зазначено:

    1. найменування суду, до якого подається заява;
    2. прізвище, ім'я та по-батькові заявника та боржника, їх місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) заявника та боржника за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника, а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника;
    3. ім'я (прізвище, ім'я та по-батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження;
    4. вимоги заявника і обставини, на яких вони грунтуються;
    5. перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

    У разі відсутності РНОКПП боржника, заявник, відповідно до ст.84 ЦПК України, може звернутися до суду з клопотанням про витребування доказів (в заяві про видачу судового наказу про стягнення аліментів або окремим клопотанням). Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 ЦПК України. Заявник має право відкликати заяву про видачу судового наказу до її розгляду судом. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом 5 днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу. Відповідно до частини 7, 8 статті 170 ЦПК України, у разі видачі судового наказу відповідно до пункту 4 частини першої статті 161 ЦПК України боржник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів. У разі видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 ЦПК України, судовий наказ може бути переглянуто за нововиявленими обставинами у порядку, встановленому главою 3 розділу V цього Кодексу.

    Приклад, рішення у формі судового наказу, судді Ренійського районного суду Одеської області, Гончарова-Парфьонова О.О. про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, від 28.08.2018 року.

    Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст) боржникові разом з копією заяви про видачу судового наказу та доданими до неї документами. Судовий наказ про стягнення аліментів скасуванню не підлягає. Протягом 5 днів з дня набрання судовим наказом законної сили суд надсилає його копію (текст) стягувачу. Відповідно до ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" судовий наказ є виконавчим документом, підлягає примусовому виконанню та може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені аліменти.

    Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    В разі подання заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів, вони присуджуються до стягнення із дня подання такої заяви.

    Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів. Таким чином, судовий збір за подання заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів не сплачується.

    Отже, для більш повної консультації та юридичного супроводу тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Миколо!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Ось також про всяк випадок роз'яснення Міністерства юстиції України, якщо один із батьків проживає в іншій країні.

    Наразі Україна є учасницею ряду двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів, які дозволяють вирішувати питання стягнення аліментів. Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном. Процедура їх стягнення визначена Інструкцією про виконання в Україні цієї Конвенції.

    Отже, для того, щоб стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, стягувачи можуть звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник:

    або з клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в Україні, і є рішення суду);

    або із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.

    Пропоную ознайомитись із покроковою інструкцією, як дружина може це зробити, коли Ви за кордоном, на підставі рішення суду України.

    Крок 1. Отримати рішення суду України про стягнення аліментів

    Вона має право звернутися до суду з відповідним позовом. І вже з рішенням суду України про стягнення аліментів може звертатися до компетентного органу (суду) іноземної держави.

    Крок 2. Звернутися до компетентного органу (суду) іноземної держави з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України

    Клопотання повинно містити:

    повне ім’я відповідача (боржника);

    його дату народження;

    громадянство;

    адресу проживання відповідача (боржника) протягом останніх п’яти років (наскільки це відомо позивачу (стягувачу));

    рід занять і місце роботи боржника;

    фотокартку (за можливості);

    наявні відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про майно, яке йому належить;

    будь-яка інша інформація, що може сприяти встановленню місця знаходження боржника чи виконанню клопотання, або яка визначена відповідною договірною стороною як необхідна.

    Клопотання надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

    Крок 3. Додати необхідні документи до клопотання

    До клопотання додаються належним чином оформлені судом, що виніс рішення, такі документи:

    копія судового рішення;

    довідка про те, що рішення набрало законної сили;

    довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;

    довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, та копії документів, що це підтверджують, якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні;

    копія протоколу судового засідання (або журналу судового засідання), під час якого справу про стягнення аліментів було розглянуто по суті;

    фотокартка.

    Клопотання та документи, що до нього додаються, надаються українською мовою разом із перекладом на офіційну мову договірної сторони, на території якої пропонується здійснити визнання і виконання рішення.

    Рішення по цьому питанню приймається протягом 1 місяця від дня його надходження. Цей строк може становити більш ніж один місяць, якщо для звернення за кордон потрібно отримати додаткову інформацію або документи та вжити інших заходів для належного оформлення клопотання.

    Клопотання повертається позивачу в разі, якщо воно не відповідає вимогам Конвенції та Інструкції, з роз’ясненням причин повернення. Про хід та результати розгляду клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача.

    Крок 4. Врахувати мовні особливості оформлення документів

    Документи, що направляються з України і складені українською мовою, мають бути перекладені на офіційну мову запитуваної Договірної держави або іншу мову, яку така держава визначила як прийнятну для всієї своєї території або тієї її частини, на якій проживає боржник.

    На підставі конвенцій, нотаріально завірений переклад не вимагається. Достатньо, якщо переклад офіційно засвідчений перекладачем або бюро перекладів. Вимога консульської легалізації або засвідчення документів апостилем також не застосовується до документів відповідно до конвенцій.

    Відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року, якщо переклад документів на офіційну мову запитуваної Договірної держави неможливо зробити в Україні, вони можуть бути передані Міністерством юстиції України запитуваному центральному органу без перекладу або з перекладом англійською чи французькою мовами для організації перекладу у запитуваній договірній державі. Такий переклад здійснюється лише в разі узгодження із заявником (стягувачем) порядку і умов оплати ним витрат за такий переклад.

    Отже, повторюсь, будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n7645):

    "Стаття 212. Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

    1. Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

    2. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

    3. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

    4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України...".

    ---

    Доброго дня, пане Миколо! Ви маєте право і можливість приймати участь у судовій справі в режимі відеоконференції - поза межами приміщення суду, зі свого гаджету, зі свого приміщення. Карантин у зв'язку з COVID-19 продовжено в Україні до 30.04.2023р. Про порядок та умови участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції дивіться сайт "Судова влада" (https://court.gov.ua/), далі за покликом: Справи - Участь у відеозасіданні.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Есть два варианта решения Вашей ситуации.

    1.Мать ребенка можете подать заявление в суд в Украине о взыскании с бывшего мужа алиментов на ребенка. То, что , возможно бывший муж в Украине безработный, не лишает его обязанности содержать ребенка и платить алименты. При этом, жена можете подать доказательства того, что он работает официально в Польше (в случае их наличия).

    Решение украинского суда жена сможете получить быстрее и дешевле (размер судебных издержек и услуг представительства Ваших интересов в Украине ниже, чем в странах ЕС).

    Самый быстрый способ - заявление жены про выдачу судебного приказа о взыскании алиментов в размере 25 % дохода плательщика алиментов

    Суд должен удовлетворить заявление жены, хотя бы в размере минимального размера алиментов на ребенка (РОЗМІР АЛІМЕНТІВ 2023

    Вік дитини, років

    Мінімальний гарантований розмір аліментів за періодами 2023 року, грн

    01.01.2023-31.12.2023

    до 6 років 1136

    6-18 років 1416,50

    18-23 років 1342).

    После вынесения решения исполнить его можно двумя способами:

    а) Пока бывший муж является гражданином Украины, жена имеете право обратиться в исполнительную службу по месту регистрации проживания плательщика алиментов в Украине для открытия исполнительного производства.

    При этом, если бывший муж приезжает в Украину, и на него будет открыто исполнительное производство по взысканию алиментов, которое он не исполняет больше 4 месяцев, государственный исполнитель установит временное ограничение должнику по алиментам в праве выезда за пределы Украины. Это ограничение снимается только в случае погашения задолженности по уплате алиментов в полном объеме.

    б) Если бывший муж не приезжает в Украину, то при наличии решения суда Украины о взыскании алиментов жена сможете обратиться в компетентный орган иностранного государства, где проживает должник (Польша), с ходатайством о признании и предоставлении разрешения на исполнение решения суда Украины о взыскании алиментов.

    Данная процедура происходит путем подачи заявления в Министерство юстиции Украины через территориальное управление юстиции. Наше Министерство направляет заявление в соответствующий центральный орган Польши для исполнения решения - взыскания алиментов с бывшего мужа.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба звернутися за допомогою до адвоката.

    У вас будуть проблем с перетином кордону. Для успішного перетину треба мати підстави.

    Ознайомтесь з підставами за посиланням.

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України