Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 квітня 2023, питання №83460 150₴

Мобілізовані педагоги школи

Добрий день
Напишіть, будь ласка чи зберігається середній заробіток за вчителем школи , якщо він отримав повістку та був зарахований до списків особового складу коледжу курсантом навчального курсу. Підстава : мобілізаційне розпорядження Бучанського РТЦК та СП у команду ВКСС ВІТІ.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тетяна!

    В даному випадку курсанти військових навчальних закладів прирівнюються до військовослужбовців.

    Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 1.07.2022 № 2352-ІХ (набрав чинності 19.07.2022) до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України внесено зміни якими слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

    Тобто встановлено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються тільки «місце роботи і посада».

    Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Звертаємо увагу що Мінекономіки в листі від 21.08.22 № 4711-06/60669 повідомляє, що за педагогічними та науково-педагогічними працівниками в разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період зберігається попередній середній заробіток. Відповідна норма закріплена у ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 5.09.2017 № 2145-VIII.

    Міністерство освіти і науки України в листі від 06.09 22 № 1/10241-22 «Про збереження середнього заробітку педагогічним, науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу» наголошує на збереженні після 19 липня 2022 року середнього заробітку працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    ПИТАННЯ ПРОСТЕ, АЛЕ ЯК ПОКАЗУЄ ПРАКТИКА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ СКЛАДНА, АДЖЕ НЕ ВПЕРШИЙ РАЗ СТИКАЮСЬ З ЦИМ.

    ЗГІДНО ІЗ ОСВІТНІМ ЗАКОНОДАВСТВОМ, СЕРЕДНІЙ ЗАРОБІТОК МАЄ ЗБЕРІГАТИСЬ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про освіту

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 38-39, ст.380)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

    2. У разі захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов’язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ГОВОРИТЬ ПРО НАСТУПНЕ:

    "...Таким чином, частина друга статті 57 Закону України «Про освіту» щодо збереження за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками попереднього середнього заробітку на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, чинна і має реалізовуватися в повному обсязі...".

    Ось лист: https://bit.ly/3UdJqxj

    ...

    АЛЕ ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО ГОВОРИТЬ ЗОВСІМ ПО ІНШОМУ, ЗОКРЕМА З 19.07.2022.

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

    ...

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    ЯК БАЧИТЕ, ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ЗБЕРЕЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ.

    ВИСНОВКИ:

    1. НЕВІДПОВІДНІСТЬ ТРУДОВОГО ТА ОСВІТНЬОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ МОБІЛІЗОВАНИМ ПЕДПРАЦІВНИКАМ СТВОРЮЄ ПРЕЦЕДЕНТИ ТА ПРОТИРІЧЧЯ.

    2. МАВ КЛІЄНТІВ, КОМУ ВИПЛАЧУВАЛИ СЕРЕДНІЙ ЗАРОБІТОК НА ПІДСТАВІ СТАТТІ 57 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ОСВІТУ". ТАКОЖ МАВ КЛІЄНТІВ, ЯКИМ ПОЧАЛИ ВИПЛАЧУВАТИ ПІСЛЯ КОМПЕТЕНТНОГО ЛИСТА ВІД ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ. І ТАКОЖ ОЗНАЙОМЛЮВАВСЯ ІЗ СУДОВИМИ СПРАВАМИ ЗА ПОЗОВАМИ ВІЙСЬКОВИХ ПРО ВИПЛАТУ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ.

    3. МОЯ ПОРАДА: ПОЧНІТЬ ІЗ ЛИСТА НА ЗАКЛАД ОСВІТИ АБО ОРГАН УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ОСВІТИ ЩОДО ВИПЛАТИ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ ПІД ПОГРОЗОЮ ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так за вами буде зберігатися заробітна плата, це передбачено ч. 2 Ст. 57 зу про освіту.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#n836

    Це підтверджує Лист Мінекономіки від 16.08.2022 р. N 4711-06/59141-07

    Також, судова практика показує, у разі не виплати вам заробітної плати, вы зможете її стягнути у судовому порядку.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    15 липня 2022 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-IX від 01.07.2022 р. (законопроєкт від 05.04.2022 р. №7251). 19.07.22 року він набрав сили.

    Цим Законом вносяться зміни до КЗпП, які передбачають введення додаткових підстав для розірвання трудових договорів з працівниками. Зокрема, вводиться додаткова підстави для розірвання трудового договору - відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

    Серед ключових змін, на які варто звернути увагу усім роботодавцям, які мають призваних на військову службу працівників є те, що зазначеним Законом звільнено роботодавця від обов'язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, зі збереженням за цими працівниками лише місця роботи (посади).

    Зміни відбулися також в частині надання відпусток, виплати сум відпускних та компенсації за дні невикористаної відпустки.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39366

    Враховуючи сказане вище роботодавець до моменту 19.07.22 року мав нараховувати та виплачувати вам зарплату за посадою, а після вказаної дати уже не має виплачувати , але зобов язаний зберегти місце роботи та посаду за вами на весь період служби.

    Але , якщо Вас направили не на військову службу, а для виконання особливо важливих завдань від закладу освіти , тоді має зберігатись середній заробіток і його виплата.

    ---

    Стаття 119 КЗпП України регламентує гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків.

    З 19.07.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі – Закон № 2352). Зокрема, були внесенні зміни до частини 3 статті 119 КЗпП України, згідно з якими скасовано гарантію щодо збереження середнього заробітку за місцем роботи працівникам, призваних на військову службу.

    Одночасно, залишилася без змін частина 1 статті 119 КЗпП України, відповідно до якої на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

    У зв’язку з цим та враховуючи, що норми Закону № 2352 та Форми контракту не містять змін у правовому регулюванні соціального і правового становища членів ДФТГ, зокрема і в частині збереження за ними середнього заробітку на час виконання державних або громадських обов’язків у робочий час відповідно до частини 1 статті 119 КЗпП України, законодавчі підстави для припинення виплати збереженого середнього заробітку зазначеним категоріям працівників відсутні.

    Додатково керівнику комунального підприємства повідомлено, що Мінекономіки у коментарі до Закону № 2352, розміщеного на офіційному сайті міністерства, вважає, що роботодавець вправі вимагати від добровольця – члена ДФТГ підтвердження того, що виконання поставлених командиром завдань здійснюється у робочий час.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України