Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 09 квітня 2023, питання №83644 550₴

Как обезопасться в случае угроз здоровью

Человек пришёл ко мне домой и обманом получил небольшую сумму денег. В квартире на входе есть видеонаблюдение, в т.ч. постоянная запись аудио. После я связался с ним в телеграмме и сообщил, что он нарушил устный договор о чем у меня есть доказательства, и я намерен распространить имеющиеся у меня доказательства о его мошеннических и противоправных действиях, чтобы он понес отсвтественность. Человек перевел деньги обратно и начал мне угрожать местью через каких-то своих "хороших знакомых", говорить что знает где я живу и т.п. Разумеется, диалог он удалил. У меня есть скрины, но там ничего действительно серьезного не удалось зафиксировать, хотя были угрозы нанесения вреда здоровью. Я попытался его успокоить и перевел часть суммы обратно, но уладить конфликт не получилось.

У меня есть его имя, фамилия, номер карты, предполагаемый адрес проживания без номера квартиры, ник в телеграме, скриншоты переписок где он говорит о намерении отомстить.

Мне честно говоря всё равно будет ли он как-то наказан за сами угрозы до тех пор пока он не попытался их реализовать. Интересуют только действия, которые я могу сделать для обеспечения собственной безопасности.

1. Следует ли мне подать заявление в полицию и каким образом это меня обезопасит?
2. Что указать, а о чем лучше не говорить, учитывая что специфика мошенничества - интим услуги?
3. Как это сделать дистанционно не приходя в отделение полиции?
4. Какие есть наиболее вероятные сценарии, от которых мне следует защититься, учитывая что я не выхожу из дома? Я имею в виду, что очевидно есть способы пробраться ко мне, но какие-то из них связаны с высоким риском для нападающего (свидетели, ответственность), а какие-то нет.
5. Понимаю что это уже не полномочия юриста, но всё-таки, какие эффективные и легальные способы защиты использовать? Примеры: установка дополнительных камер видеонаблюдения, резервирование питания для неё, бронедвери, щеколды, решетки на окна, покупка огнетушителя, перцового баллончика.. Что-то ещё?

Відповіді юристів (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Владе!

    Перед тим, як перейти до відповідей на Ваші питання, скажу кілька слів про загальні та прості речи, від яких проте залежить кваліфікація дій особи, яка навідала Вас у Вашому помешканні, отримала від Вас гроші та пізніше Вам погрожувала.

    У Вашому випадку при передачі грошей могли мати місце:

    Або цивільно правові відносини, якщо, звичайно, між Вами і особою були бодай якісь договірні стосунки,

    Або ж це дійсно були дії, які можна розглядати в контексті шахрайських.

    У першому випадку при передачі грошей договірні відносини можна вважати такими, що закінчились у момент повернення згаданих коштів.

    Проте тут треба дивитись договір, якщо він існував в письмовій форми, чи знати, про що ви домовлялись з особою, якщо договір існував в усній формі.

    У другому випадку, якщо заволодіння грошима відбулося обманним шляхом, то у діях особи могли бути ознаки злочину передбаченого статтею 190 Кримінальний кодекс України, тобто шахрайство:

    "1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    Якщо розглядати дії особи як злочин, то для його об'єктивної кваліфікації грають роль деталі. Наприклад, про яку саме суму грошей іде мова при заволодінні Вашим майном або придбанні у Вас прав на майно - у великих чи особливо великих розміраз; Чи брали в цьому обмані участь інші особи; чи застосовувалась під час шахрайства електронно-обчислювальня техніка тощо. Дати відповіді на поставлені питання можна лише при більш детальному вивченні всіх обставин події, яка мали місце під час передачи грошей Вами. згаданій особі.

    Доречи, Ви повинні знати, якщо ця подія все ж таки мала ознаки шахрайства, то Ви маєете право на подання заяви до поліції незалежно від того, чи були Вам пізніше повернуті гроші, чи ні!

    На мою думку, у конкретно цій ситуації мале місце і перше і друге, що не виключає Вашого права щодо звернення до поліції із заявою про скоєння злочину!

    Що стосується погроз, то тут треба з'ясовувати їх гіпотетичну реальність виконання по відношенню до Вас. Я міг би надати тому оцінку, маючи від Вас трохи більше інформації про це.

    ТЕПЕР ПОВЕРНЕМОСЯ ДО ОБІЦЯНИХ ВІДПОВІДЕЙ НЕ ВАШІ ПИТАННЯ:

    1. Следует ли мне подать заявление в полицию и каким образом это меня обезопасит?

    Ви цілком маєте право на звернення до поліції. Стаття 25 Кримінального процесуального кодексу України (далі по тексту - КПК) покладає обов'язок на прокурора і слідчого починати досудове розслідування у разі виявлення ознак злочину. Порядок такий:

    1. Ви подаєте заяву до до територіального управління Національної поліції України, в якому викладаєте усі обставини дій особи, які на Вашу думку мають ознаки такого злочину як шахрайство.

    2. У відповідності із статтею 214 КПКпротягом 24 годін слідчий зобов'язаний внести відомості про це до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    3. Згідно тої ж статті КПК протягом наступних 24 годин слідчий повинен за Вашою вимогою надати Вам витяг про внесення відомостей до ЄРДР.

    4. Далі має відбутися слідство, під час якого Вас повинні визнати потерпілим.

    5. Відповідно до статті 303 КПК України всі порушення під час проведення цього розслідування Ви можете оскаржити до слідчого судді.

    Таке розслідування має на меті встановлення справедливості та покарання винного, але воно ж може убезпечити Вас від подальших неправомірних дій винної особи.

    2. Что указать, а о чем лучше не говорить, учитывая что специфика мошенничества - интим услуги?

    На жаль при наданні показів слідчому про обставини скоєння злочину з боку особи Ви не зможете уникнути розкриття інформації про ВСІ обставини того, що сталося. Проте Ви можете зробити це у найменш обтяжливій для Вас формі, не розкриваючи усіх деталей ваших інтимних домовленностей.

    3. Как это сделать дистанционно не приходя в отделение полиции?

    Заява в поліцію онлайн. З огляду на те, що на вулиці вже 21 століття, і майже все автоматизовано, то і можливість подати через Інтернет заяву також є. Така заява вважається електронною і є різновидом письмової. Подати її можна на електронну пошту найближчого відділення поліції, зазначену на їх сайті; або ж перейти на офіційний сайт Національної поліції за цим посиланням https://mvs.gov.ua/ua/pages/Napisati_zvernennya_do..., де зазначена покрокова інструкція для подачі заяви через Інтернет. Важливо відзначити, що наявність цифрового підпису для цього не обов'язкова.

    4. Какие есть наиболее вероятные сценарии, от которых мне следует защититься, учитывая что я не выхожу из дома? Я имею в виду, что очевидно есть способы пробраться ко мне, но какие-то из них связаны с высоким риском для нападающего (свидетели, ответственность), а какие-то нет.

    Конституції України гарантує кожному громадянину недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, інакше як за вмотивованим рішенням суду (стаття 30 Конституції України)

    В цому випадку Вам може знадобитися мобільний додаток для виклика поліції.

    Виклик поліції через мобільний додаток. З розвитком технологій з’явилась і нова унікальна можливістю повідомити про злочин через мобільний додаток. Його використовують тоді, коли людина хоче викликати поліцію на місце злочину під час його вчинення (а не через кілька днів або навіть годин після скоєння). Цей мобільний додаток називається My Pol. Його принцип роботи полягає в наступному. Якщо ви потрапили в екстремальну ситуацію і вашому життю загрожує небезпека, а часу на дзвінок в поліцію і пояснення, де ви знаходитеся, немає - достатньо натиснути кнопку «sos» в своєму телефоні. Завдяки геолокації система сама визначить ваше місце розташування і відправить дані в поліцію. Так, ваші поточні координати автоматично надходять до служби поліції 102. Цей сигнал сприймається як виклик поліції, і поліцейські будуть діяти так само, як ви б самі зателефонували на лінію. На місце терміново направляється наряд поліції.*

    *Цей варіант Вам може знадобитися у випадку, якщо особа намагатиметься реально Вам погрожувати або ж намагатися нанести шкоду фізично.

    Ви повинні розуміти, що будь який напад із проникненням в оселі поза Вашею волею має дуже високий ризик серйозних наслідків. Тому треба ставитися до того з великою відповідальністю!

    .

    5. Понимаю что это уже не полномочия юриста, но всё-таки, какие эффективные и легальные способы защиты использовать? Примеры: установка дополнительных камер видеонаблюдения, резервирование питания для неё, бронедвери, щеколды, решетки на окна, покупка огнетушителя, перцового баллончика.. Что-то ещё?

    Ви також можете встановити в себе дома всі перераховані Вами технічні засоби вчасного повідомлення про проникнення до Вашої оселі, а у разі реального нападу вживати всі перераховані в законі засоби особистого захисту, включно з перцовим балончиком, травматичною чи мисливською зброєю тощо.

    Виникнуть додаткові питання чи бажання порадитись в приватному режимі персонально зі мною, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь дати більш детальну консультацію та допомогти практично у вирішенні питань з поліцією.

    Влад Клієнт рік тому

    Ссылка не работает https://mvs.gov.ua/ua/pages/Napisati_zvernennya_do...

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Дивно, я натискаю і нормально переходжу. Спробуйте просто зкопіювати і вставити в пошукове вікно Гуглу.

      • Влад Клієнт рік тому

        Гугл не находит. Когда нажимаю такая картинка

          • Влад Клієнт рік тому

            Форму невозможно отправить. Форма требует ввести текст обращения, но вместо текстового поля там пустой список.

    Влад Клієнт рік тому

    My Pol вообще падает при запуске (

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Тут всі контакти МВС у разі виникнення якихось ситуація, подібних до Вашої:

      https://www.npu.gov.ua/kontakti

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Вітаю, Владе!

    Человек пришёл ко мне домой и обманом получил небольшую сумму денег. В квартире на входе есть видеонаблюдение, в т.ч. постоянная запись аудио. После я связался с ним в телеграмме и сообщил, что он нарушил устный договор о чем у меня есть доказательства, и я намерен распространить имеющиеся у меня доказательства о его мошеннических и противоправных действиях, чтобы он понес отсвтественность. Человек перевел деньги обратно и начал мне угрожать местью через каких-то своих "хороших знакомых", говорить что знает где я живу и т.п. Разумеется, диалог он удалил. У меня есть скрины, но там ничего действительно серьезного не удалось зафиксировать, хотя были угрозы нанесения вреда здоровью. Я попытался его успокоить и перевел часть суммы обратно, но уладить конфликт не получилось.

    У меня есть его имя, фамилия, номер карты, предполагаемый адрес проживания без номера квартиры, ник в телеграме, скриншоты переписок где он говорит о намерении отомстить.

    Мне честно говоря всё равно будет ли он как-то наказан за сами угрозы до тех пор пока он не попытался их реализовать. Интересуют только действия, которые я могу сделать для обеспечения собственной безопасности.

    1. Следует ли мне подать заявление в полицию и каким образом это меня обезопасит?

    Якщо дійсно є докази фізичних та інших погроз, варто звернутись до правоохоронних органів з відповідною заявою. На підставі Вашої заяви мають бути внесені відомості до ЄРДР.

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    {Частина перша статті 214 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2213-VIII від 16.11.2017, № 2617-VIII від 22.11.2018}

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

    2. Что указать, а о чем лучше не говорить, учитывая что специфика мошенничества - интим услуги?

    Якщо ми говоримо про таку специфіку, тут треба розуміти всю ситуацію повністю. Але в загальному варто просто вказати, що мали місце договірні правовідносини, які сторона намагалась порушити. На зауваження цього з Вашої сторони Вам були надіслані погрози і так далі... Це в загальному, повторюсь, треба знати більше деталей.

    3. Как это сделать дистанционно не приходя в отделение полиции?

    Така можливість є, але раджу розглянути 2 варіанти:

    1. Самостійна подача заяви до поліції. Дистанційну заяву з високою долею ймовірності просто розглянуть в порядку Закону України "Про звернення громадян".

    2. Подача заяви через Вашого предсатвника адвоката.

    4. Какие есть наиболее вероятные сценарии, от которых мне следует защититься, учитывая что я не выхожу из дома? Я имею в виду, что очевидно есть способы пробраться ко мне, но какие-то из них связаны с высоким риском для нападающего (свидетели, ответственность), а какие-то нет.

    Не вбачаю для Вас жодних ризиків, якщо Ви перебуває вдома. Виникає логічне питання: як вони зможуть потрапити до Вашої нерухомості в такому випадку?

    Якщо у Вас є дійсно побоювання щодо власного життя, у такому випадку раджу бути вдома певний час та не відкривати нікому двері. Хоча відверто кажучи, маю сумніви щодо готовності іншої людини до таких дій. Одна справа - щось сказати, а інша реалізувати.

    Тим не менше, заяву тоді точно варто подати за допомогою адвоката.

    5. Понимаю что это уже не полномочия юриста, но всё-таки, какие эффективные и легальные способы защиты использовать? Примеры: установка дополнительных камер видеонаблюдения, резервирование питания для неё, бронедвери, щеколды, решетки на окна, покупка огнетушителя, перцового баллончика.. Что-то ещё?

    У першу чергу захистити себе від проникнення до квартири посторонніх осіб. Подумайте, що у Вас є і чого немає для цього.

    Далі якщо є можливість, встановити відеофіксацію біля вхідної двері, що наскільки я зрозумів і так у Вас є.

    Загалом варто розуміти, що на даний момент є, після цього можна робити висновки щодо удосконалення цього.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    12.7%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Влад!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 129. Погроза вбивством

    1. Погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Те саме діяння, вчинене членом організованої групи або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися"!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    7.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо вказанаособа чи компанія не надала вам договір у якому прописано всі умови , та порядок оплат ,форс-мажорні обставини та інші умови, не направила розрахунковий документ -фактуру про необхідність сплати завірений згідно правил до оформлення міжнародних документів ,не надіслала вам ці документи поштою з нотаріально завіреним перекладом.

    Натомість вдалася до погроз ,шантажу,вимагання та втручання в особисте життя ,то в Украіні - такі діі є крмінальним злочином,тому Вам необхідно буде звернутися до поліціі з заявою про погрози та вимагання додати докази листів з погрозами на папері завірені нотаріально переклад, зареєструвати до ЕРДР за процедурою ст. 214 КПК Украііни отримати витяг та очікувати виклику слідчого,та проведення перевірки з залученням кібер відділу поліцііі.

    З повагою ,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Можу допогти вирішити ваше. Натискайте кнопку звернутися.

    Написати заяву у поліцію можно, але наврядчи вона буде дієвою. Є інші дієві методи, звертайтесь. Буду радий вам допогти.

    Степанов Михайло Леонідович
    9.1%
    Степанов Михайло Леонідович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 12 років досвіду

    ВІтаю.

    Стаття 1163. Усунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи

    1. Фізична особа, життю, здоров´ю або майну якої загрожує небезпека, а також юридична особа, майну якої загрожує небезпека, мають право вимагати її усунення від того, хто її створює.

    Ці зобов´язання належать до «абсолютних» новел Цивільного кодексу. Хоча в юридичній літературі і раніше неодноразово висловлювалися пропозиції щодо врегулювання так званих «деліктів створення небезпеки», проте у ЦК 1963 р. ці відносини так і не були врегульовані.

    Коментована стаття передбачає можливість виникнення зобов´язань між особою, інтересам якої загрожує небезпека (володілець блага, заінтересована особа), і особою, яка таку небезпеку створює (боржник).

    Суб´єктами даного зобов´язання можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Але об´єкти, котрим може створюватися загроза, відрізняються: у тому випадку, коли заінтересованою особою є особа фізична, йдеться про припинення загрози її життю, здоров´ю або майну. Юридична особа може виступати як уповноважена особа у цих зобов´язаннях у тих випадках, коли загроза створена її майну.

    Підставою виникнення зобов´язань тут є факт створення загрози цивільним правам та інтересам інших осіб.

    Змістом зобов´язань є право заінтересованої особи вимагати усунення загрози від того, хто її створює, і обов´язок останнього усунути небезпеку. Усунення небезпеки може полягати як у припиненні дій, котрими створюється небезпека, так і у вчиненні дій, наприклад, коли чинником небезпеки є бездіяльність.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    40%
    Иванюк Руслан Эдуардович рік тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Доброго дня.

    ГЛАВА 81 ЦИВІЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ. СТВОРЕННЯ ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ, ЗДОРОВ'Ю, МАЙНУ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ АБО МАЙНУ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

    Стаття 1163. Усунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи

    1. Фізична особа, життю, здоров'ю або майну якої загрожує небезпека, а також юридична особа, майну якої загрожує небезпека, мають право вимагати її усунення від того, хто її створює.

    1. Зобов'язання, що виникають у результаті створення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи, є новим інститутом у системі віт­чизняного цивільного права. При застосуванні норм цього інституту слід враховувати його системні зв'язки з іншими інститутами цивільного права.

    Стаття 1163 ЦК виходить із того, що зобов'язання між управненою особою та пра­вопорушником виникає уже із факту створення загрози.

    2. У разі створення загрози життю та здоров'ю фізична особа вправі вимагати усу­нення небезпеки, створеної внаслідок підприємницької або іншої діяльності, відповідно до ст. 282 ЦК. При цьому відповідно до ст. 275 ЦК фізична особа вправі захищати право на життя і здоров'я способами, встановленими главою 3 Цивільного кодексу, а також іншими способами, відповідно до характеру порушення. Стаття 1163 ЦК

    не виключає інших, ніж передбачені цією статтею, способів захисту права на життя і здоров'я, порушеного створенням загрози цьому праву.

    3. Стосовно права власності ст. 386 ЦК встановлює дещо обмежені можливості захисту у випадках, коли ще не порушені правомочності власника володіти, корис­туватися та розпоряджатися майном, але є підстави передбачати можливість по­рушення цих правомочностей. У таких випадках власник може звернутись до суду з вимогою про заборону вчинення дій, які можуть порушити його право або з ви­могою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Це за змістом відповідає вимозі усунення небезпеки, можливість пред'явлення якої передбачена ст. 1163 ЦК.

    Стаття 1164. Наслідки неусунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної осо­би або майну юридичної особи

    1. У разі неусунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи заінтересована особа має право вимагати:

    1) вжиття невідкладних заходів щодо усунення загрози;

    2) відшкодування завданої шкоди;

    3) заборони діяльності, яка створює загрозу.

    1. Відповідно до ст. 1163 ЦК зобов'язання виникає із факту створення загро­зи життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи. Згідно зі ст. 1164 ЦК на стороні порушника, який створив загрозу життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи, відповідне зобов'язання вини­кає «у разі неусунення загрози...». Це не може тлумачитись як обмеження права на судовий захист, передбаченого ст. 124 Конституції [1] і п. 5 ст. З ЦК. У дано­му випадку законодавець визнав за відповідними суб'єктами певні права тільки

    за умови неусунення загрози, яка створена. Разом з тим слід враховувати, що спо­соби захисту права, встановлені п. 1 і 3 ст. 1164 ЦК (вжиття невідкладних заходів щодо усунення загрози і заборона діяльності, яка створює загрозу), охоплюються вимогою усунення небезпеки, яка може бути пред'явлена уже в разі створення загрози.

    2. Що стосується права на відшкодування шкоди, то виникнення його із факту невиконання вимоги про усунення небезпеки на підставі п. 2 ст. 1164 ЦК не ви­ключає виникнення такого права на підставі ст. 275 ЦК (у разі створення небез­пеки для життя чи здоров'я фізичної особи) або ст. 1166 ЦК (у разі створення загрози майну фізичної чи юридичної особи). Наприклад, власник, майну якого створена небезпека в результаті дій чи бездіяльності іншої особи, може не ви­магати усунення цієї небезпеки від особи, яка її створила, а усунути небезпеку

    своїми силами і засобами чи доручити їх усунення третій особі. У цьому випадку власник вправі пред'явити вимогу про відшкодування шкоди на підставі ст. 1166 ЦК. Отже, суд не може відмовити у задоволенні вимоги про відшкодування мо­ральної чи майнової шкоди (за її наявності), якщо факт створення загрози жит­тю, здоров'ю, майну фізичної особи чи майну юридичної особи в суді доведений, але позивачем не надані докази пред'явлення до боржника вимоги про усунення відповідної небезпеки.

    Стаття 1165. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок неусунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи

    1. Шкода, завдана внаслідок неусунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи, відшкодовується відповідно до цього Кодексу.

    1. Ця стаття не формулює норм прямої дії. Вона відсилає до відповідних положень Цивільного кодексу. При цьому мається на увазі застосування положень не тіль­ки ст. 1166 — 1208 ЦК, а й інших положень цього Кодексу.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України