Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 10 квітня 2023, питання №83696 150₴

Будучи ФОПом на 3й спрощеній групі не платив податок і ЄСВ тривалий термін, яка відповідальність якщо сплачу?

Доброго дня. Тривалий час (два роки) я, будучи ФОПом 3ї групи (спрощена, 5%), не платив ні податок на прибуток, ні ЄСВ. Працюю сам на себе, фріланс. При цьому кожного місяця отримував від 20 до 40к грн на рахунок ФОП. Весь цей час мені не приходили ніякі повідомлення, не телефонували і в кабінеті платника податків в розділі "розрахунки з бюджетом" завжди було пусто.
Зараз планую заплатити податок і ЄСВ за ці два роки. Якщо я все це самостійно оплачу, чи зможуть потім після оплати ще й впилять мені якийсь штраф або тим більше пеню за ці два роки?
Як краще вчинити в цій ситуації? Можливо є якийсь алгоритм дій?
Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Винограденко Антон Анатолійович
    100%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Я так розумію, що ви зареєструвались як фоп +- в середині 2021 року.

    В такому випадку вам, щоб уникнути наслідків (наприклад арешт майна і т.п.) неоплати податків/ ненадання декларацій потрібно все сплатити/надати.

    Що би я робив на вашому місці:

    1. Зрозумійте спочатку скількі у вас ненаданих декларацій та за який період. Наприклад, якщо ви зареєструвались та стали на єдиному податку з 15 червня 2021 року, то вам необхідно надати декларації за півріччя 2021, 9 місяців 2021,річна 2021, 1 квартал 2022, півріччя 2022, 9 місяців 2022, рік 2022, 1 квартал 2023. Тобто вам точно нужно розуміти за які періоди вам потрібно надати декларації.

    2. Після того, як ви надасте декларації і у цих деклараціях вкажете ваші податкові зобов'язання - потрібно одразу все сплатити. Щодо штрафів і пені не буду розписувати, колега у першій відповіді все доступно розписав.

    3. Всі штрафи, які ви отримаєте повинні бути вам надіслані за вашою поштовою адресою (місцем реєстрації фоп). Обов' язок сплати таких штрафів за несвоєчасне надання декларацій виникне після отримання таких лисиів, або якщо ви їх не отримаєте - то з дати повернення таких листів до податкової,тому не варто ігнорувати листи з податкової. Щодо пені за несвоєчасну сплату: то така пені автоматично розраховується і відображається в кабінеті платника податків. Ви побачите яку пені нарахували та сплатите все це додатково.

    • Вадим Клієнт рік тому

      В кабінеті платника податків все по нулям

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович рік тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Все і буде по нулям поки ви не надали декларації. Пісдя подачі декларацій - будуть нарахування

        Якщо зовсім нічого не робити - буде така так звана ілюзія, що все ніби то добре, ніяких податкових боргів немає - по нулям, але така ілюзія продовжиться тільки до планової або позапланової документальної перевірки

        • Вадим Клієнт рік тому

          Тобто, на скільки я розумію, податківці в будь-якому випадку нарахують штрафи і пеню навіть після того, як я самостійно все відправлю і сплачу?

          • Винограденко Антон Анатолійович
            Винограденко Антон Анатолійович рік тому

            Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

            Авжеж, і чим раніше ви надасте декларації та сплатите податкові зобов'язання - тим краще. Звісно це працює якщо ви хочете все сплатити/надати декларації і не мати проблем у подальшому. Але є нюанси, наприклад у період карантину до війни були деякі податкові "послабшення", наприклад щодо пені за прострочені податкові зобов'язання (щоб багато не розписувати ознайомтесь ознайомтесь https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/decembe...), у період війни були також деякі послабшення при яких не враховуються "карантинні послабшення (щоб багато не розписувати ознайомтесь, ось наприклад https://sys2biz.com.ua/news/zvitnist-i-splata-poda...)Але є інший шлях - нічого не робити і, можливо, ці проблеми оминуть вас. Але при діючому ФОПі сподіватись на таке марно, рано чи піздно все це випливе. Тому якщо ви хочете вирішити питання - намагайтесь це все зробити якомога раніше.п.с. вибачаюсь за можливі помарки у тексті - пишу зі смартфону

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    п.с. вибачаюсь за можливі помарки у тексті - пишу зі смартфону


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України