Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 22 квітня 2023, питання №84212

Закінчилася оренда паю

Доброї ночі,оренда паю моєї мами закінчився в квітні цього року, проте брат і орендатор не повертають сертифікат на землю, мама знаходиться зі мною в іншій області, скажіть будь ласка які повинні бути дії, якщо наразі невідомі контакти брата та орендатора (змінили контактні дані) і чи можна вирішити питання на відстані?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ніна!

    Бажано бачити договір оренди.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Ніно!

    Процес припинення договору оренди залежить від того хто є власником земельної ділянки та коли був укладений договір оренди (або зміни до договору)

    Поновлення договорів оренди землі, укладених до 16.07.2020, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення. При цьому у разі внесення змін до договору оренди землі після 16.07.2020 на них поширюватимуться правила щодо поновлення договорів оренди землі, визначені статтею 126-1 Земельного кодексу України.

    Якщо в договорі оренди не зазначені умови автоматичного поновлення (припинення) договору оренди земельної ділянки, тоді слід керуватися умовами передбаченими законодавством.

    Дії власника землі для припинення договору оренди землі за нормами Закону «Про оренду землі» до 15.07.2020 року.

    1. Якщо орендар надіслав власнику землі (Орендодавцю) лист-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк, то власник землі впродовж місяця повинен надіслати орендарю лист-повідомлення про заперечення щодо укладення (переукладання) договору оренди (додаткової угоди) землі на новий строк.

    Таке повідомлення орендар повинен надіслати не пізніше, ніж за місяць до закінчення дії договору оренди. Але навіть якщо орендар пришле лист-повідомлення з порушенням законом визначених строків, то необхідно в будь-якому разі надіслати орендареві лист-повідомлення про заперечення в поновленні договору оренди землі.

    2. Якщо до кінця дії договору оренди землі Ви не отримали від орендаря листа-пропозиції про продовження орендних відносин, ви повинні самі надіслати впродовж місяця після закінчення договору оренди орендареві заперечення в поновленні договору оренди землі. Інакше за умови, що орендар продовжуватиме обробляти вашу землю, орендар буде вважати що ви дали йому мовчазне добро на подальшу експлуатацію вашої землі.

    3. Не підписуйте в жодному разі ніяких додаткових угод з орендарем, не підписуйте ніяких йому паперів, які б він міг використати для продовження дії оренди вашої землі.

    Для поновлення договору оренди землі в будь-якому випадку з Вами, власником землі, повинна бути укладена додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення в обов’язковому порядку. Тобто без такої угоди орендар не може продовжувати обробляти вашу землю – ви не дійшли згоди.

    Відразу після закінчення договору, а він припиняє свою дію на наступний день після сплину строку, на який його було укладено з відрахуванням цього строку з дати укладання, ви маєте подати заяву до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію припинення прав оренди. До заяви додаються підтвердження сплати державного мита та документ, що підтверджує припинення оренди земельної ділянки.

    Документом, який підтверджує припинення права оренди земельної ділянки в даному випадку є договір оренди земельної ділянки, строк дії якого закінчився відповідно до чинного законодавства з урахуванням останніх змін до статті 19 Закону «Про оренду землі», які почали діяти з 17.01.2020 року. Дата закінчення визначається додаванням строку оренди до дати укладання договору оренди земельної ділянки, якщо інше не вказано в договорі.

    Дії власника землі для припинення договору оренди землі за нормами Закону «Про оренду землі» після 15.07.2020 року.

    1. Ви, як власник землі, повинні не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору подати заяву до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. Ця заява й буде вашою відмовою в поновленні договору оренди вашої землі.

    Вам можуть відмовити у прийнятті такої заяви про виключення з Державного реєстру речових прав відомостей про поновлення договору, але ви матимете «на руках» відмову про прийняття заяви, яка буде доказом в можливих судах, що ви здійснювали дотримання процедури припинення договору згідно чинних законодавчих норм.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України