Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 24 квітня 2023, питання №84301 550₴

Репатриация в Прибалтику

Здравствуйте. Если мой дед (отчим отца) имеет прибалтийские корни, могу ли я претендовать на репатриацию?

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    14.5%

    Доброго дня, Программа возвращения на исконную родину или репатриации в Латвию позволяет иностранцам переехать в прибалтийскую республику благодаря своим корням. Цель «Закона о репатриации», принятого латвийским Сеймом в 1995 году, – «создание предпосылок и гарантий для лиц латышского и ливского происхождения переселиться на постоянную жизнь в Латвию». Иммигрировать с репатриантом могут его ближайшие родственники.

    Национальный признак дозволяет выходцам из Украины, России других стран бывшего СНГ натурализоваться в Евросоюзе по упрощенной системе и воспользоваться определенными льготами от государства.

    На даний момент цієї послугою не можуть користуватися тільки громадяни РФ.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.5%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юрію!

    Ваше питання доволі складне, і, перш ніж на нього відповісти, треба аналізувати конкретну ситуацію, включно з історією Вашого діда: як він потрапив в Україну, коли і за яких обставин? коли одружився і за яких обставин? чи всиновлював Вашого батька? які відомі Вам родинні зв'язки діда залишились в Прибалтиці і де саме? тощо.

    Вирішення цього питання ускладнено також тим, що Ваш дід був вітчимом для батька, тобто не рідним. До того ж варто було б конкретизувати, про яку саме країну Прибалтики йде мова в контексты репатриації.

    Тому для детальної консультації мені треба мати більше інформації.

    Поки ж поділюсь з Вами звичайними способами еміграції до Прибалтійських країн. Вони є подібні в усіх трьох країнах Прибалтики з невелмчкими відмінностями. Наприклад, Ви хочете перебратися до Латвії, адже країна є повноправним членом Європейського Союзу, може надати іноземним громадянам достойну оплату праці, високі соціальні стандарти та інше.

    Ви можете емігрувати до Латвії шляхом отримання ВНЖ, ПМЖ, громадянства країни і не тільки.

    Емігрувати до Латвійської республіки з метою подальшого там проживання та придбання статусу громадянина можна декількома способами:

    • вступити до навчального закладу;
    • придбати нерухомість;
    • працевлаштуватись на території країни;
    • інвестувати в зареєстрований в Латвії власний бізнес;
    • возз’єднатися з родиною;
    • репатріація.

    Еміграція в Латвію виконується послідовно через виконання певних умов. Спочатку необхідно в’їхати до країни на законних підставах з оформленням довгострокової національної візи (підстави перераховані вище).

    Після чого можна отримати право на тимчасове перебування в країні – ВНЖ. Його можна отримати, звернувшись до Міграційного управління тобто необхідно подати до нього заяву та підготувати відповідний пакет документів. ВНЖ у Латвії видається на 1 рік потім іноземний громадянин має право його подовжити.

    Отримати ПМЖ у Латвії можна після 5 років проживання на території республіку по ВНЖ. Після чого можна подавати клопотання про отримання ПМЖ. Але необхідно виконати ряд умов, серед яких складання іспиту на знання латвійської мови, стабільний дохід чи заробітна плата в Латвії, яка забезпечує прийнятий в країні прожитковий мінімум для всіх членів сім'ї. Також необхідно підготувати відповідну документацію.

    Громадянство Латвії можна отримати після 5 років проживання по ПМЖ. Необхідно підготувати пакет документів, подати заяву, сплатити державне мито.

    Що стосується репатриації в Латвію, то більш детально Ви можете дізнатися про це тут https://international.business/programs/immigraczi...

    В Естонію тут https://www.eesti.ee/ru/grazdanstvo-i-dokumenty/vo...

    В Литву тут https://www.migration.lt/иммиграция-лиц-литовского-происхождения-и-лиц-обладающих-правом-на-восстановление-литовского-гражданства

    Крім того є інші джерела, до яких Ви можете звернутись з того ж приводу.

    Якщо ж Ви бажаєте, Ви можете поспілкуватись зі мною персонально, настиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Після приватної розмови з Вами та отримання додаткової інформації, я зможу надати Вам повну і предметні відповідь на Ваше питання.

    Буду радий допомогти!

    Корнійчук Євген Іванович

    У доповнення своєї відповіді, рекомендую звернутись у консульстві України у прибалтійських країнах.

    https://latvia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya

    Телефон +371 6732 55 83

    Пошта consul_lv@mfa.gov.ua

    Консультації по телефону:

    понеділок - п'ятниця 14:00 - 16:00 за номером +371 6733 29 56

    Чат-бот платформа для цілодобової консультативної підтримки у месенджері Telegram: @Mfa_support_bot

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте, ✅біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10.9%

    Вітаю, Юрію!

    Наскільки я зрозумів, Ви маєте намір виїхати за територію України. Але даний спосіб точно не підійде.

    Що таке репатріація в контексті країн Прибалтики? Це повернення на Батьківщину осіб прибалтійського походження і є одним із способів набуття прибалтійського громадянства. Це право надається лише особам, які не мають прибалтійського громадянства та бажають переселитися на постійне місце проживання до відповідної країни.

    Оскільки зараз Ви є, наскільки я зрозумів, громадянином України, та фактично родинних кровних стосунків із вітчимом батька не маєте, ця ідея точно не принесе Вам позитивного результату.

    Раджу зосередитись на інших підставах для виїзду за кордон. Ознайомтесь: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    14.5%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо наразі Ви є громадянином України, то з родичем батька у Вас не виникають родинні відносини.

    Тому нажаль це неможливо.

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Степанов Михайло Леонідович
    12.7%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. Так, ви може бути визнаним репатріантом - особою, яка повертається на батьківщину (в даному випадку до Прибалтики). Але, для отримання статусу репатріанта, потрібно виконувати певні умови, які можуть різнитися залежно від законодавства країни, в яку ви бажаєте повернутися. Вимоги для отримання статусу репатріанта включають наступне: - документальне підтвердження походження з держави-республіки (в вашому випадку - Прибалтики); - відсутність громадянства або права на проживання в державі, в яку ви бажаєте повернутися; - наявність певного родинного зв'язку з державою-республікою (ваш випадок - прибалтійське коріння вашого діда може бути підтвердженням такого зв'язку); відсутність відмови від громадянства держави, в якій ви зараз проживаєте. Рекомендуємо звернутися до консульської служби або послів держав Прибалтики в Україні. Можемо направити їм адвокатські запити та отримати офіційну відповідь. Якщо вам сподобалась моя консультація - прошу обрати її як найкращу серед інших.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16.4%
    Иванюк Руслан Эдуардович 9 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Согласно Закону о Репатриации, репатриантами являются лица, которые добровольно переселяются на постоянное жительство в Латвию, если:

    • они — граждане Латвии (зарегистрированы в Регистре жителей как граждане и получили паспорт гражданина Латвии);
    • один из родителей, дедушек или бабушек является латышом или ливом, если лицо может подтвердить свое латышское или ливское происхождение документально.

    Право въезда в Латвию вместе с репатриантом и его семьей имеют: супруг репатрианта, несовершеннолетние и находящиеся на иждивении (в том числе адоптированные) дети репатрианта и его супруга, родители репатрианта.

    Консульский сбор за пересылку документов семьи репатриантов в УДГМ - 45 EUR. От государственной пошлины репатрианты освобождены.

    Список документов можно найти на сайте Управления по делам гражданства и миграции

    Более подробная информация: Отдел репатриации Управления по делам гражданства и миграции Рига, Чиекуркална 1-ая линия, 1, корпус 3, LV-1026 Телефон: +371 67219259, 67219586, 67219307 Факс: +371 67219448 Информативная телефонная линия Управления: 8300pmlp@pmlp.gov.lv

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Савченко Олександр
    16.4%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Если мой дед (отчим отца) имеет прибалтийские корни, могу ли я претендовать на репатриацию? - репатріацією є поновлення в громадянстві, після того як його було позбавлено. Раджу обговорити це з місцевими юристима з міграційних питань або звернутися до консульської служби або послів держав Прибалтики в Україні. Можу сказати, що скоріш за все у відповідній країні є подібне положення (наприклад, як у нас право на громадянство за територіальним походженням в подібному випадку або дозвіл на імміграцію, якщо людина не хоче оформляти громадянство, хоча має на це право). В даному випадку найголовніше це офіційними документами показати ваш з дідом родинний зв’язок.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України