Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 26 квітня 2023, питання №84432

Як ініціювати втрату громадянства України?

Звертаюся до вас з проханням надати мені інформацію щодо процедури втрати громадянства України на підставі добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави.
Я є громадянином України, однак кілька років тому добровільно набув громадянство однієї з країн ЄС, звертаючись із заявою про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством цієї країни. Крім того, я здійснив зміну прізвища в іноземному відділі цивільних справ, тому в моїх українських та іноземних документах є розбіжності.
Мені відомо про процедуру виходу з громадянства України, але тоді спершу необхідно оформити залишення на ПМП за кордоном, що у моєму випадку неможливо, оскільки я уже набув інше громадянство та змінив прізвище.
Тому я хотів би отримати інформацію щодо того, яким чином я можу втратити громадянство України (відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України "Про громадянство України") в моїх обставинах та як це може вплинути на мої права та обов'язки.
Прошу відповісти на наступні питання:
1. Якщо повнолітній громадянин України (від народження) набув громадянство іншої держави шляхом звернення із заявою про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством цієї держави, яким чином він повинен задекларувати цей факт в Україні?
2. Яким чином потрібно подати заяву для ініціювання процедури втрати громадянства України?
3. Скільки часу зазвичай займає розгляд заяви та прийняття рішення про втрату громадянства України?
4. Які правові наслідки може мати втрата громадянства України та чи не становитиме перешкоди для проходження прикордонного контролю з паспортом іншої держави?
Буду вдячний, якщо ви зможете надати мені вичерпну інформацію щодо вищезазначених питань.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Артуре!

    Якщо Ви набули громадянство іншої держави, Ви маєте право звернутись до ДМСУ із заявою про відмову від громаднства.

    Згідно зі статтею 17 Закону України «Про громадянство України» громадянство України припиняється:

    • внаслідок виходу з громадянства України;
    • внаслідок втрати громадянства України;
    • за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.
    • примусове набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, громадянства росії не визнається Україною та не є підставою для втрати українського громадянства.

    Вихід з громадянства України – це процедура добровільного волевиявлення громадянина, спрямована на втрату політико-юридичної зв’язки з країною.

    Вихід з громадянства України (репатріація) допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Крім того, за клопотанням одного з батьків разом із батьками з громадянства може вийти і дитина. Якщо дитина усиновлена, то за клопотанням одного з усиновителів дитини може вийти з громадянства України.

    Дитина, усиновлена іноземцями або особами без громадянства, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з усиновителів.

    Вихід дітей віком від 14 до 18 років з громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою (стаття 16 Закону України «Про громадянство України»).{|

    Важливо! Якщо українське громадянство було набуте дитиною за народженням, але один з його батьків – іноземець або апатрид, неповнолітній може вийти з громадянства незалежно від його місця проживання та місця проживання батьків.

    Що стосується пенсіонерів, то для них які-небудь особливості законом не встановлені. Якщо вони дієздатні та проживають за кордоном, відмова від українського паспорта здійснюється у загальному порядку.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України