Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 квітня 2023, питання №84631 250₴

Как подтвердить оплату алиментовщ

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста дальнейшие действия в такой ситуации: с февраля 2022 года по декабрь платил алименты. Бывшая жена с дочкой в связи с войной находились в Польше. Сам нахожусь в Великобритании. Оплата алиментов производилась на польскую карточку через платёжные системы paysend и western union,
так как бывшая сказала что украинскую потеряла с телефоном. Позже оказалось что это вранье. Польская карточка была на имя бывшей. Проблема теперь в следующем, она отказывается подтверждать через исполнительную службу что я платил ввесь год, аргументируя тем что это была просто мат.помощь. И теперь шантажирует тем что если я не заплачу еще то она будет подавать на суд чтобы меня депортировали. На горячей линии минюста сказали что только бывшая с квитанциями лично может подтвердить оплату алиментов, так как через их службу ничего не проходило. Теперь получается что я должник за год по алиментам. Что делать в такой ситуации? Подавать на суд? Пытаться решать через исполнительную лично?У отца есть генеральная доверенность на моё имя.

Відповіді юристів (9)

    Кондратенко Богдан Викторович
    12%
    Кондратенко Богдан Викторович рік тому

    Адвокат, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Вітаю!

    1. Ви можете написати звернення до виконавчої служби, додати виписку із рахунку для підтвердження здійснення платежів. Для цього рекомендую вам знайти адвоката. Це можу бути я, здійснюючи представництво інтересів дистанційно шляхом направлення адвокатських запитів. Для початку потрібно ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження.

    2. Депортувати вас навряд чи вийде, єдине що виконавча служба може накласти арешт на рахунки та обмежити вас у праві керування транспортними засобами.

    3. Батько може від Вашого імені укласти договір про надання правової допомоги з адвокатом. Раджу довірити цю справу фахівцю, але можна спробувати і самостійно, якщо є така можливість і натхнення. Якщо потрібна детальна консультація, звертайтесь.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Віталію!

    Підтвердити сплату аліментів на дитину можна виписками з банковських переказів на кратку дружини. Ці виписки у разі необхідності може представити як в суді, так і увиконавчій службі. При тому не грає великої ролі, що каже дружина. Такі документи як докази сплати аліменті приймаються в обох випадках.

    При сплаті аліментів через банк треба дотримуватись наступних правил:

    Оплатити аліменти через банк можна двома способами:

    - через касу, оформивши платіж на розрахунковий рахунок дитини або батька;

    - за допомогою пересилання коштів з карти на карту.

    У будь-якому випадку в платежі повинні бути вказані такі дані;

    - дата платежу; - дані платника;

    - дані одержувача;

    Призначення платежу вказувати обов'язково!

    Тут слід обов'язково вказати, що гроші передаються на утримання дитини (краще вказати ПІБ дитини) за певний період (місяць, квартал, рік і т.д.).

    Обов'язково зберігайте квитанцію з банку!

    І не переживайте! За таких обставин ніхто Вас не депортує!

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Тимченко Анастасия Александровна
    12%
    Тимченко Анастасия Александровна рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Писали ли вы в назначении платежа что это алименты? Если да, то вам достаточно взять квитанции об оплате, В любом случае советую взять квитанции о перечислении денег и передать исполнителю для приобщения к исполнительному производству. Вы можете отправить их на електронную почту соответствующей исполнительной службы или передать отцу, чтоб он на основании доверенности обратился к исполнителю

    Богданов Микита
    12%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Добрый день. Смотря какое назначение платежа было. Желательно написать письменное заявление в исполнительную службу и приложить квитанции. Так же написать заявление о выдаче расчета долга. После получения расчета долга необходимо обжаловать его через суд. В соответствии с ЗУ Про исполнительное производство, Спори щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом. Обращайтесь, помогу получить расчет долга и обжаловать его.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Стаття 102. Вимоги до висновку експерта.

    1. Висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

    2. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

    "ІНСТРУКЦІЯ з організації примусового виконання рішень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0489-12#Text):

    " XVI. Особливості виконання рішень про стягнення аліментів...

    3. У разі якщо боржник не працює і сплачує аліменти самостійно стягувачу, квитанції (або їх копії) про перерахування аліментів надаються виконавцю не пізніше наступного робочого дня після сплати та долучаються до матеріалів виконавчого провадження...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    " Стаття 293. Окреме провадження...

    2. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:...

    5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;...";

    "Стаття 102. Вимоги до висновку експерта.

    1. Висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

    2. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань...".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n1254):

    "Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк...

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років...";

    "Стаття 498. Звернення суду України із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави

    1. У разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

    2. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

    ---

    Доброї ночі, пане Віталію! По-перше, дійсно, формально сплачені Вами кошти не мають юридичної категорії аліментів. І цей Ваш випадок підтверджує мою позицію, що сплата аліментів поза законною процедурою, навіть якщо у платіжному дорученні буде вказано призначення платежу: "аліменти", це ніяким чином не є доказом, що дана сума є аліментами - а є, дійсно, безповоротна фінансова допомога, у кращому випадку, додаткова сума на утримання дитини, але не аліменти. По-друге, моя пропозиція полягає в направленні на ім'я матері дитини заяви (через нотаріуса і не інакше) пропозицією направити нею заяви до виконавчої служби про отримання від Вас коштів та зарахування їх в якості аліментів під страхом Вашого (або Вашого представника, або через систему "Електронний суд) звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення фактів, що мають юридичне значення, при цьому, з клопотанням про призначення судово-психологічної експертизи, а саме, проведення щодо неї поліграфа, детектора брехні; в тому числі, враховуючи перебування матері з дитиною у Польщі - з дорученням суду до суду у Польщі. Крім того, якщо факт вашої домовленості про оплату аліментів та обман що втрати картки буде встановлено, будуть підстави для кримінальної відповідальності з наведених ознак шахрайства та вимагання. Вважаю, що таке Ваше звернення до матері позитивно вплине на її рішення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Віталій!

    Однозначно потрібно звертатись до виконавчої служби із відповідною заявою про зарахування виплачених коштів в якості аліментів. При цьому важливо розуміти, яке призначення коштів при переведенні було вказано.

    На жаль, але судова практика за даним питанням не на Вашу користь.

    СУДОВА ПРАКТИКА

    Судова практика не однозначна, але її можна звести до одного: "Платежі не є аліментними, якщо у призначенні платежу не вказано слова "Аліменти" та між їх платником та отримувачем є інші відносини із грошовими зобов'язаннями".

    1. Постанова Херсонського апеляційного суду від 26.09.2019, справа №663/2715/16-ц.

    Не взято до уваги платежі в рахунок заборгованості з аліментів, оскільки надані платником квитанції не містять інформації про здійснення цих платежів в рахунок заборгованості.

    2. Постанова Харківського апеляційного суду від 29.04.2020, справа №636/3435/19.

    Не визнано за аліментні платежі ряд квитанцій, які не містили інформацію про сплату саме коштів на утримання дитини, а лише зазначали: "платник ___" або "переказ особистих коштів".

    3. Рішення Олевського районного суду Житомирської області від 16.01.2020, справа №287/1296/19.

    Не взято до уваги надані платником аліментів квитанції, оскільки в них не зазначено призначення платежу по сплаті аліментів.

    4. Постанова Харківського апеляційного суду від 13.02.2020, справа №643/10843/19.

    Не взято до уваги квитанції, оскільки у них відсутня вказівка на "аліменти".

    5. Рішення Рокитнівського районного суду Рівненської області від 13.03.2020, справа №571/528/19.

    Платника аліментів не звільнено від заборгованості, оскільки квитанції не містили відомостей про підтвердження призначення платежу по аліментах.

    6. Постанова Верховного Суду від 01.08.2019, справа №642/6906/16-ц.

    Взято до уваги квитанції, у яких відсутнє призначення платежу "Сплата аліментів", оскільки у платника була відсутня технічна можливість самостійно вказувати призначення платежу та всі платежі позначалися як "поповнення банківської картки в терміналі самообслуговування".

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Зверніться письмово до органу ДВС за довідкою, квитанції з банку можете замовити у банку самостійно, головне щоб призначення платежів було вказано.

    Для підтвердження сплати аліментів разом із заявою платник аліментів обов’язково подає розрахунок заборгованості ВИДАНИЙ ОРГАНОМ двс зі сплати аліментів за останні 12 місяців, виданий відповідно до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02 квітня 2012 року за № 489/20802, а також відомості про місце проживання отримувача аліментів. У разі повторного впродовж року звернення платника аліментів із заявою про проведення інспекційного відвідування подається розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за період, що минув з дати проведення попереднього інспекційного відвідування.

    У разі якщо аліменти на дитину сплачуються не за рішенням суду (за домовленістю між батьками дитини, договір між батьками про сплату аліментів на дитину) платник аліментів надає копії інших документів, що підтверджують сплату аліментів на дитину та їх розмір.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Виталий!

    РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ИСПОЛНИТЕЛЬНУЮ СЛУЖБУ, С КОПИЯМИ ПОДТВЕРЖДАЮЩИХ ДОКУМЕНТОВ ДЛЯ ПЕРЕРАСЧЕТА ЗАДОЛЖЕННОСТИ ПО АЛИМЕНТАМ.

    В СЛУЧАЕ ОТКАЗА В ПЕРЕРАСЧЕТЕ ЗАДОЛЖЕННОСТИ ПО АЛИМЕНТАМ, СО СТОРОНЫ ИСПОЛНИТЕЛЬНОЙ СЛУЖБЫ, РЕКОМЕНДУЮ ОБРАТИТЬСЯ В СУД ИСКОМ (ЖАЛОБОЙ).

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно отримати нотаріально завірену заяву від матері дитини про відсутність у Вас заборгованості зі сплати аліментів. А також підкрипити це виписками з банківського рахунку. На жаль, інакше отримати довідку про відсутність заборгованості неможливо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України