Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 17 травня 2023, питання №85457

Дарування частки майна третій особі

Яка послідовність при даруванні/продажі спільної часткової власності житла третій особі (яка зареєстрована по цій адресі)?
Співласник перебуває за межами України

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо власник знаходиться за кордоном, то найбільш дієвим шляхом є надання власником довіреності на здійснення договору дарування. Вказана довіреність може бути посвідчена або в дипломатичній установі України або у місцевого нотаріуса.

    На підставі цієї довіреності, Ваша уповноважена особо укладе договір дарування. Згода інших співвласників майна не потрібна, так як така згода потрібна виключно при укладанні договору купівлі-продажу.

    Для укладання договору знадобиться оригінал правовстановчого договору та технічний паспорт, інші необхідні документи підготує нотаріус, до якого Ви звернетесь.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юліан!

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

    5. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України