Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2023, питання №85611

Звільнення під час військогового стану, демобілізація.

Доброго дня! Я військовослужбовець 6 рік, на даному єтапі мобілізований, В мене теща 1б інвалідності. С дружиною в цивільному шлюбі, але чекаємо можливості щоб одружитися. Чи є інвалідність тещі підставою для звільнення? Чи ще і потрібно буде робити на неї догляд?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Інвалідність тещи може стати підставою для звільнення з того моменту, як Ви офіційно одружитесь з її донькою. Наразі Ви маєте іншу підставу для звільнення з лав ЗСУ.

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підставу звільнення у разі догляду за інвалідом 1 групи під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;"

    Для звільнення на згаданій підставі до рапорту командиру частини про звільнення треба буде додати довідку ЛКК форми 080-4 про необхідність здійснення постійного догляду та документи, що підтверджують спільне проживання: прописку, акт підтвердження спільного проживання тощо.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо Ви одружитесь, Ви матимете право на звільнення з військової служби без оформлення будь-якого догляду або як часто плутають опікунства. Факту наявності у тещі інвалідності буде достатньо для звільнення з військової служби. Вам потрібно тільки буде підготувати всі документи та оформити гарний рапорт.

    За потреби можу допомогти.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України