Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 травня 2023, питання №85723

Як нараховуватимуться аліменти для гіг-спеціалістів

Як нараховуватимуться аліменти для гіг-спеціалістів?
Для прикладу для ФОП на спрощеній системі це частка від середньої зарплати по регіону

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    За Сімейним Кодексом аліменти на неповнолітніх дітей можуть бути стягнуті у твердій грошовій сумі або частки доходу, а також змішаним способом.

    Аліменти ФОП 2 групи та інших категорій можуть бути утримані з доходів двома методами.

    Перший — шляхом мирної домовленості між батьками, що закріплюється у нотаріально завіреній угоді з уточненням наступної інформації: суми платежів; індексації; порядку; інших умов та пунктів, які мають значення для сторін; термінів; відповідальності за невиконання.

    Другий варіант – примусовий порядок у разі відмови ФОП від підписання угоди на добровільній основі та участі у забезпеченні неповнолітніх дітей. У цьому випадку друга сторона має право звернутися з позовною заявою до суду та вимагати примусового стягнення належної суми з платника. За Сімейним Кодексом аліменти на неповнолітніх дітей можуть бути стягнуті у твердій грошовій сумі або частки доходу, а також змішаним способом.

    Фіксована ставка обов'язково використовується у двох випадках:

    необхідність утримання повнолітніх дітей, визнаних непрацездатними та тими, що потребують матеріальної підтримки та піклування родичів;

    наявність дружини у стані вагітності або відпустці по догляду за дитиною.

    Змішаний варіант стягнення є актуальним для відповідачів, які отримують заробіток з кількох джерел або для осіб з нестабільним типом доходу.

    Наприклад, ФОП веде підприємницьку активність із нестабільним доходом. Крім того, щомісяця він отримує 7000 гривень за здачу квартири в оренду. У цьому випадку обсяг аліментів становитиме чверть від стабільного заробітку та фіксовану частину від нестабільного підприємницького доходу.

    Недолік першого способу обмежується індексацією, тоді як відсоткові платежі вимагають регулярного перегляду та уточнення, особливо для ФОП із нестабільним заробітком.

    Питання отримання аліментів із ФОП на єдиному податку не завжди точно регулюється законодавством. Такий підприємець діє відповідно до спрощеної дохідно-видаткової бухгалтерії. Таким чином, суму «чистого» доходу у ФОП-єдинника ніде не зафіксовано. Цей момент значно ускладнює утримання аліментів.

    Виконавчій службі доводиться враховувати середній дохід ФОП у певному регіоні для уточнення розмірів виплат. Часто такий спосіб є некоректним, оскільки розрахунок суми здійснюється на базі валового обороту, без урахування витрат підприємця та податкових виплат.

    Подібне перевищення суми над реальною здатне призвести до появи заборгованостей та припинення підприємницької діяльності. Щоб уникнути таких наслідків, підприємцю важливо регулярно відстежувати нарахування та негайно виправляти ситуацію при виникненні невідповідностей.

    Відповідно до затвердженого Кабміном України списку доходів, що підлягають стягненню аліментів, платежі можуть здійснюватися як з базового джерела заробітку, так і з додаткового. Сюди відносять аліменти для ФОП на загальній системі для підприємців.

    За законом аліменти можуть бути утримані лише з залишкового заробітку після сплати податків. Таким чином, аліменти для ФОП на загальній системі нараховуються лише до «чистого» доходу.

    Аліменти з ФОП утримуються відповідно до чинного законодавства для штатних співробітників після сплати військового збору та ПДФО. Зазвичай, процедуру проводять наприкінці місяця, після уточнення загального обсягу заробітку за період. Виплати, утримані з авансу, можуть перевищувати необхідні у разі застосування пільг чи відпустки за рахунок працівника. За законом для цієї мети може бути використана будь-яка частина доходу.

    При нарахуванні суми на 2 і більше дітей та відсутності у ФОП фінансової спроможності погасити весь обсяг, розміри виплат перераховуються пропорційно. Таким чином, кожен із дітей отримає меншу кількість коштів.

    Згідно з КЗпП існує ліміт за сумою щомісячних утримань. Відповідно до ст. 70 Закону № 1404 вона не може перевищувати 70 % загального обсягу на дітей, які не досягли повноліття. Другий абзац цієї статті говорить, що на повнолітніх осіб обсяг знижується до половини від загального доходу.

    За відсутності можливості здійснити виплати у повному обсязі, платнику нараховується заборгованість. Як база виступає заробітна плата без урахування зборів та податків.

    При процентній системі нарахування можна використати таку формулу:

    Аліменти = (Зарплата та прирівняні доходи - ПДФО - Військовий збір) ×% аліментів

    За правилами ч. 2 ст. 187 СКУ аліменти ФОП слід внести протягом трьох днів з моменту уточнення суми із сплатою банківської чи поштової комісії. За законом примусові внески надсилаються на рахунок приватного або державного виконавця, який протягом доби надсилає їх одержувачу.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго вечора. Залежить від судового рішення. Якщо там фіксована сума, тоді стягнення у фіксованій сумі. Якщо частина від доходу, тоді в частині від середньої за по регіону. Відповідно до 195 СКУ: заборгованість по аліментах платника аліментів, який є фізичною особою – підприємцем та знаходиться на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який отримує заробіток (дохід) в державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Звертайтесь для детальної консультації

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Розмір аліментів

    Відповідно до статті Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментівСімейного кодексу України">182 Сімейного кодексу України, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Відповідно до статті Стаття 183. Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитиниСімейного кодексу України">183 Сімейного кодексу України, визначається розмір аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини:

    • одна дитина – 25% від доходу;
    • двоє дітей – 33% від доходу;
    • троє та більше дітей – 50% від доходу.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України