Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 травня 2023, питання №86042

Стягнення аліментів з батька, який знаходиться на окупованій території

Чи є сенс подавати до суду про стягнення аліментів з батька дитини, який знаходиться та проживає на окупованій території ?Чи краще дочекатися закінчення війни?
До війни в нас була усна домовленость з приводу аліментів, він надсилав гроші на дитину.Зараз він не зацікавлений у цьому питанні.

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Оксано!

    Так, є сенс подавати. Після задоволення позову буде сенс звернутись до виконавчої служби.

    Але на жаль, у випадку проживання боржника на неконтрольованій території, виконання рішення суду (судового наказу) про стягнення аліментів може стати проблематичним або навіть неможливим через те, що органи влади, у тому числі і Державна виконавча служба, не здійснюють свої повноваження на цій території.

    Для виконання рішення найкраще, якщо в боржника є грошові активи, доходи або майно на підконтрольній території України, однак не варто опускати руки.

    Для початку потрібно розуміти, що після початку окупації АРК та м. Севастополь питання примусового виконання рішень судів, інших органів (посадових осіб), підвідомчих органам державної виконавчої служби на тимчасового окупованих територіях України регламентовано Інструкцією з організації примусового виконання рішень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5, та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 2 квітня 2012 р. за № 489/20802.

    Так, п. 4 розділу І вказаної Інструкції передбачено, що виконання рішень щодо боржників, які знаходяться на території, яка відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» є тимчасово окупованою територією України, здійснюється відділом примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України.

    Отже, процедура стягнення аліментів з боржника, який проживає на ТОТ виглядає таким чином.

    Крок № 1. Підготувати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Це можна зробити самостійно, скориставшись відповідними зразками (посилання: https://cutt.ly/odIDDLM ), або звернутись за допомогою до Херсонського офісу КримSOS (адреса: м. Херсон, пров. Успенський, 40).

    При цьому необхідно розуміти відмінність між позовною заявою про стягнення аліментів та заявою про видачу судового наказу.

    Так, судовий наказ може бути видано лише якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів: у розмірі 1/4 — на одну дитину, 1/3 — на двох дітей, 1/2 — на трьох і більше дітей від заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку; на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Таким чином, за судовим наказом аліменти можна стягнути лиш у чітко визначених розмірах: мінімальний розмір аліментів у будь-якому випадку – 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку; максимальний розмір аліментів, який може стягнути суд на підставі судового наказу – 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку; При цьому суд не викликає заявника та боржника до суду, судові засідання не проводяться.

    Водночас, позовна заява про стягнення аліментів подається у випадку, якщо особа хоче інший, – зазвичай більший, – розмір аліментів, ніж той, який можна стягнути на підставі судового наказу. Наприклад, якщо на одну дитину позивач бажає отримати 1/3 заробітку платника, або 3000 гривень, якщо аліменти стягують у твердій грошовій сумі.

    Крок № 2.Подати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу з додатками до будь-якого місцевого суду м. Херсона або Херсонської області

    Крок № 3. Отримати рішення суду та виконавчий лист (у випадку подання позовної заяви про стягнення аліментів) або судовий наказ (у випадку подання заяви про видачу судового наказу). При цьому судовий наказ є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню БЕЗ видачі на нього виконавчого листа.

    Крок № 4 Звернутися до відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (поштова адреса: 73027 м. Херсон, вул. Комкова, 87, корп.2) із заявою про відкриття виконавчого провадження про стягнення аліментівта судовим наказом або виконавчим листом про стягнення аліментів.

    Крок № 5. Відділ примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України приймає документи, перевіряє їх і, якщо немає зауважень, відкриває виконавче провадження. У будь-якому випадку державним виконавцем мають бути здійснені такі заходи:

    Джерело: https://www.prostir.ua/?news=alimenty-yak-diyaty-k...

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Оксана Клієнт 11 місяців тому

      Дуже Вам дякую за відповідь!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        БУДЬ-ЛАСКА! У ВИПАДКУ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!

        Якщо консультація була корисною, буду вдячний за натиснуту Вами галочку внизу мого фота (відгук вітається).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Подавати позов про стягнення аліментів до суду треба однозначно. Якщо навіть наразі стягнути аліменти через вказану Вами причину буде складно, нарасте борг, який після закінчення війни буде з батька дитини стягнуто.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України