Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 14 червня 2023, питання №86773

Может ли инвалид с дцп 1 а проживать сам после смерти опекуна?

Добрый день!У меня ДЦП 1А группа,но само-обслужить себя на 50 процентов могу.Не работаю Вопрос.Когда я останусь одна(все умрут из родных)имею ли я право жить одна в квартире?И могу ли я стать владелецей квартиры.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Ви можете бути позбавлені всього того, про що питаєте, лише в одному випадку - у разі визнання Вас в судовому порядку недієздатною.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Над повнолітніми дієздатними особами, які за станом здоров'я не можуть самостійно захищати свої права і виконувати свої обов'язки, опікун чи піклувальник можуть бути призначені лише на їх прохання. Відповідні приписи є в Правилах опіки та піклування.

    При відкритті спадщини після Ваших батьків тощо Вам мали б залишити одне житло чи його частину для проживання в ньому. Через те, що Ви не працюєте і живете, зокрема, на пенсію по інвалідності, Вам можуть не залишити багато нерухомості.

    Установи та особи, яким стане відомо про неповнолітніх, що залишилися без піклування батьків, повинні негайно повідомити про це органи опіки та піклування за фактичним місцезнаходженням дітей, що підлягають опіці (піклуванню). Вони також повинні повідомити про повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування). Такими особами та установами є: близькі родичі та інші особи; житлово-експлуатаційні контори, будинкоуправління, власники чи орендатори житлових будинків; органи освіти та керівники навчально-виховних закладів; органи в справах сім'ї та молоді; служби в справах неповнолітніх; органи внутрішніх справ; органи соціального захисту населення; органи РАГСу; нотаріальні контори; судові органи; лікувально-профілактичні установи психіатричного профілю; інші організації й установи. На кожну особу, яка потребує опіки чи піклування, органи опіки та піклування складають реєстраційну картку (додаток 1), а також за актом здійснюють опис майна, що їй належить (додаток 2).

    Як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов'язків.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію з рядом різноманітних юридичних послуг, написати тексти правничих документів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України