Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 червня 2023, питання №86845

Опека над инвалидом

Маю брата інваліда дитинства дцп 1 група підгрупа А,психічно здоровий,мій чоловік хоче оформити над ним опіку ,чи це можливо?Які потрібно документи?Раніше опіку не оформлювали,із рідних тільки я,батьки померли.Дякую.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Якщо брат психічно здоровий, то мова може йти не про опіку, а про постійний догляд.

    Также можливо, якщл отримати довідку ЛКК форми 080-4 про необхідність постійного догляду. Також подібний запис може бути зроблений у довідці МСЕК про наявність інвалідності.

    Але в такому випадку може постати питання про наявність інших близьких родичів, які можуть здійснювати такий догляд.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Оксана Клієнт 10 місяців тому

    ну так я так і не зрозуміла,крім мене і мого чоловіка немає других родичів,чи може мій чоловік стати його опікуном,чи оформити постійний догляд?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так Ви і є тим близьким родичем, який може здійснювати догляд за братом! Треба доводити, чому не Ви. Хоча по закону цього і не треба доводити, але в ТЦК до цього люблять чиплятися. От що каже закон:

      Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

      Зокрема в ній зазначено:

      «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України